Meral Daniş Beştaş: “Ensest, şiddet, tecavüz, aile birliğine zarar vermiyor mu? Bunu önlemek için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz, ama ‘soyadını değiştirelim’ diyorsunuz”
(ANKARA) - DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 9. Yargı Paketi’nde yer alan kadının evlenince eşinin soyadını alması düzenlemesinin 'aile bütünlüğüne zarar verir’ gerekçesiyle savunulmasını eleştirdi. Beştaş, “Ensest, şiddet, istismar, tecavüz, cinayet aile birliğine zarar vermiyor mu? Bunu önlemek için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz, ama ‘soyadını değiştirelim’ diyorsunuz. Böyle bir aile bütünlüğünü koruma anlayışı olabilir mi” dedi.
TBMM Adalet Komisyonu’nda kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen 38 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye devam ediyor.
DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, kadının evlenince eşinin soyadını alması yönündeki düzenlemenin ‘Aile bütünlüğüne zarar verir’ şeklinde savunulmasına tepki gösterdi. Danış Beştaş, şöyle konuştu:
“Bu soyadı kanunu dayatmasıyla ‘reislik’ getiriliyor. Erkek tekrar evin reisi ilan ediliyor”
“Soyadı meselesinde ‘Aile bütünlüğüne zarar verir’ diyorsunuz. Aileyi savunurum ama aile birliğini nasıl savunuyorum biliyor musunuz? Ailede eşler arasında eşitlik, saygı, ebeveynlik konusunda eşit haklar olur. Ailede şiddet, istismar, ensest olmaz. Ensest, şiddet, istismar, tecavüz, cinayet aile birliğine zarar vermiyor mu? Bunu önlemek için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz? Ama ‘soyadını değiştirelim’ diyorsunuz. Böyle bir aile bütünlüğünü koruma anlayışı olabilir mi? Bizim soyadımız, bizim benliğimiz. Biz kendi soyadımızla yaşamak istiyoruz. Ailede eşitlik olmadan toplumsal bir eşitlik olamaz. Önce ailede, sonra toplumsal eşitlik olacak. Aile bütünlüğüne, aileye zararı şiddet, tecavüz, istismar, takip, hakaret veriyor. Bunlarla mücadele edelim, biz varız. 2002 yılında ‘Aile reisliği’ kavramı kaldırıldı. Bu soyadı kanunu dayatmasıyla reislik getiriliyor. Erkek tekrar evin reisi ilan ediliyor. Soyadıyla bu mesele devam etsin deniyor. Erkeğe tanınan çocuğuna soyadı belirleme hakkı, kadına da tanınmalı. Soy meselesini temelden reddediyoruz. Aileyi soyadıyla özdeşleştirmiyoruz. Soyadına erkek egemen perspektiften bakmıyoruz. Buradaki amaç soyadı meselesi değil. Buradaki amaç sizin toplumu dizayn etme isteğiniz, arzunuz. Kadının kimliğine, iradesine tanımama yaklaşımınızdır.”