Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: "2025 yılı için 1,5 milyar TL sosyal politikalara bütçe ayırdık"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: "2025 yılı için 1,5 milyar TL sosyal politikalara bütçe ayırdık"

(MERSİN)- Mersin Ekonomi Platformu ev sahipliğinde düzenlenen "İş Dünyası Buluşması"na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Biz dostlar alışverişte görsün diye bir program yapmıyoruz. Biz bu işi yapmış olmak için değil, gerçekten olması gerektiği gibi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 830 milyon TL harcamamız oldu, bu bütçemizi yüzde 80 artırdık ve 2025 yılı için 1,5 milyar TL sosyal politikalara bütçe ayırdık" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ev sahipliğinde düzenlenen "İş Dünyası Buluşması"na katılarak, MEP bileşenleriyle bir araya geldi.

Başkan Seçer, konuşmasında Bolu’da gerçekleşen yangın faciasına da değindi. Yangında hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Seçer, büyükşehir belediyelerinin mevzuatta denetim yetkisinin olduğunu ancak sorumluluğunun olmadığını belirtti. 2020 yılında itfaiye teşkilatıyla alakalı önemli kararlar aldıklarını söyleyen Seçer, denetimler yaptıklarını ve yeni yapılan binalarda yangın söndürme sistemleri konusunda disiplini en baştan sağlamak adına tüm ilçe belediyelerine yazı yazdıklarını söyledi.

“Mali disiplin açısından 30 büyükşehir içerisinde en başta belediyelerden biriyiz”

Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut borçlarının bütçeye oranının yüzde 28 olduğunun altını çizen Seçer, “ ‘Bundan 5 yıl önce göreve geldiğinizde bu oran neydi’ diye bana sorun. Yüzde 158’di. Yani 100 lira bütçeye karşı 158 lira bu belediyenin borcu vardı. Şu anda 100 lira bütçesine karşı 28 lira borca düştü. Bu bir mucize ise evet mucize. Mersin Büyükşehir Belediyesi, mali disiplin açısından 30 büyükşehir içerisinde en başta olan belediyelerden biridir. Belki de en birinci sırada gelendir” diye konuştu.

Seçer, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'na alınan ve alınmayan projeleri anlattı

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı hakkında da konuşan Seçer, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın bir belediyenin ya da bir kurumun kendisinden yatırım programına alınmasını istediği projeleri teknik ve mali uygunluk açısından değerlendirdiğini belirterek, “Biz bu yıl Yatırım Programı’na alınması için toplamda 4 milyar liralık MESKİ yatırımlarını Cumhurbaşkanlığı’na müracaat ettik. Bunlar nedir? Deprem sonrası yoğun nüfus artışından kaynaklı, deprem öncesi sığınmacı nüfus artışından kaynaklı şehrimizin ilave altyapı çalışmalarına ihtiyaç duymasından kaynaklı, finansmanı sağlanmış projelerdir. Avrupa’da özellikle deprem sonrası buraya ilgi gösteren fonlara biz bu konuyu izah ederek ve ikna ederek bunların kredilerini sağladık. Toplamda 84 milyon avro” dedi.

Şu anda Mezitli İçme Suyu Şebekesi’ni yenilediklerinden ve 1 ay önce de temelini attıklarından söz eden Seçer, bunun maliyetinin 24 milyon euro olduğunu kaydetti ve tamamının hibe olduğunu vurguladı. 29 Ocak Çarşamba günü Homurlu-Anadolu Mahallesi, Adanalıoğlu-Kazanlı Kanalizasyon çalışmalarının temelini atacaklarını da duyuran Seçer, “10 milyon avro, tamamı hibe. FRIT II kapsamında. Biz 6 yıldır bu çalışmaları yaptık. Tömük’te ihalesini yaptık, 17 milyon avro. Bu kredi, yine Avrupa’dan. Bunun dışında da yaklaşık olarak 86 milyon avroluk şu anda başladığımız, başlamak üzere olduğumuz projeler var ve 170 milyon avroluk altyapı projelerimiz başladı, devam ediliyor ya da başlayacak. 4 milyar liralık da yatırım programına alınmış. Cumhurbaşkanlığı’na teşekkür ediyoruz. Ama şimdi bunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kredi kullanım izni var, orada da bir problem olmayacağının sözünü daha önce Maliye Bakanımızla görüştüğümüzde aldık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınmayan projeler hakkında da iş dünyasını bilgilendiren Seçer, “Bizim yatırım programında 42 milyarlık projemiz var. Siyaseti işin içine kattığınız ve siyaset istemediği zaman bu iş olmuyor. Bu bir realite. Bırakalım şimdi, A Partisi, B Partisi’ni. Gerçekler üzerinden Mersin’in sorunlarını konuşuyoruz. Şimdi bu 42 milyarın 4’ü MESKİ, kaldı geriye 38 milyar. O da Metro Projesi. Metro Projesi, Yatırım Programı’na alındı ama Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önünde 3,5 milyarlık dış kredi kullanım iznini bekliyor. Sayın Bakan Ağustos 2024’ten bu yana imzalamadı. Gittim görüştüm. Anladığım şu; Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu konjonktür nedeniyle ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mali hacmi nedeniyle diyor ki; ‘Bu belediye bu projeyi yapmakta zorlanabilir.’ Bölgedeki ve dünyadaki konjonktürel değişimlere kadar birçok konuyu da analiz ederek döviz kuru riski taşıyan büyük projelerde Bakanlık olarak sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi değil, hangi kurum olursa olsun ince eleyip, sık dokuduklarını söylüyorlar” dedi.

Büyükşehir olarak tramvay projeleri olduğundan ve raylı sistem yapmak istediklerinden söz eden Seçer, “Yaklaşık 140 milyon avroluk Eski Otogar-Şehir Hastanesi-Yeni Otogar arası yaklaşık 12 kilometrelik bir projemiz var. Sayın Maliye Bakanı’na; ‘Bunu yatırım programına ben aldırayım, siz de onun iznini verin’ dedim. Sıcak baktı bu konuya ama gel gelelim, hem Sayın Cevdet Yılmaz ile hem İbrahim Şenel ile yaptığım görüşmelerde size yaptığım izahı onlara da yaptım. ‘Ben şu anda metro projesini bekletebilirim ama hiç olmazsa tramvay projesinin kredisini de neredeyse hazır ettik, sözünü aldık. EBRD ve AFD 50’şer milyon avro sözü verdi. Biz buna başlayalım’ dedik ama alınmamış. 42 milyar kotam dolmuş, 38 milyar işime yaramaz ve ihtiyacım olan raylı sistem alınmamış” ifadesini kullandı.

Elektrikli Otobüs konusunun da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınmadığından söz eden Seçer, “Biz bu 272 otobüsün yaklaşık olarak 110 tanesini EBRD’den bir kısmını hibe ile aldık. Şimdi bize dediler ki; ‘19 milyon avro tutarında bir proje yapalım, bunun 7 milyonunu hibe edelim, 2 milyonunu siz verin, 10 milyonunu da size kredi vereceğiz’. 25 otobüse denk geliyor ve elektrikli. 3.4 megawatt’lık GES kurun diyor ve 34 tane şarj istasyonu da bu projenin içerisinde. 25 otobüs oradan, 17 otobüs de yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden olmak üzere toplam 42 adet yeni nesil elektrikli otobüsü, 2026 sonuna kadar filomuza katacaktık. Ancak bu da Yatırım Programı’na alınmadı, bizim bu durumu çözmemiz lazım. Bu projeyi yerine getiremezsek 7 milyon avro hibe geri gidecek” dedi.

“Pamukluk Barajı Projesi, Mersin’in daha ucuz su tüketmesi için önemli”

Pamukluk Barajı konusuna da değinen Seçer, proje tutarının toplam 8 milyar 268 milyon lira olduğunu ifade etti. Seçer, “DSİ geçen yıl başladı. Biz de arıtma için EBRD’nin deprem paketinden 100 milyon avro hibe bulduk. Ancak EBRD dedi ki; ‘Biz bunu 1,5 milyar avroluk deprem paketinden vereceğimiz için sizi ya Afet Bölgesi ilan edecekler ya da Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edecekler' Ayrı statüler. Hatırlayın Niğde’den Tunceli’ye kadar ilan ettiler ama Mersin’i ilan etmediler. Oysa bizim de genel hayatımıza etkili bir afet yaşadık. Nüfus geldi buraya, ancak bizi almadılar. Böyle olunca bize; ‘Israrcı olmayın, bunu yapamayız! DSİ bunu size yapsın, sizi borçlandırsın’ dediler. Yani bizim 4 milyar lira hibe olmayacak. Biz de varsın olsun dedik. Bu proje Mersin’in daha ucuz su tüketmesi ve yoğun nüfus artışından kaynaklı ileride su sıkıntısı yaşamaması adına son derece önemli. Bunun da hızla yapılması gerekiyor. Bu yıl 1 milyar lira ödenek koymuşlar ama geçen yıl 100 milyon konmuştu. Hiç olmazsa birkaç milyarlık harcama yapılsın ki 2-3 yıl içerisinde bitsin” diye konuştu.

“Bizim görevimiz rant beklemek değil”

Kent merkezinde gerçekleştirdikleri yenileme çalışmalarını anlatan Başkan Seçer, bunları kendi öz kaynaklarıyla yaptıklarını ifade ederek, “Bize kimse bir şey tahsis etmiyor. Bizim yaptığımız restorasyonlarda da bize hiç kimse bir delikli kuruş hibe vermiyor. Karamancılar Konağı’nın restorasyonunu bitiriyoruz, Taş Bina’yı restore ediyoruz, Kasaplar Çarşısı’nı kamulaştırdık, restore edeceğiz ve bunları kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Kırmızı-Lacivert İş Hanı’nı, Özel İdare İş Hanı’nı yıkıyoruz, Zafer Çarşısı’nı yıkacağız. Orayı Kent Meydanı yapacağız, öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bizim görevimiz rant beklemek değil, şehir nefes almıyor. Bakın oraya bir aydınlık geldi.Bize destek olmanız lazım” dedi.

“12 milyon TEU’luk Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’e yapılmayacağı netleşti”

Seçer, uzun yıllardır Mersin’e yapılması beklenen ve kamuoyunda tartışma konusu olan Ana Konteyner Limanı ile ilgili yaşanan gelişmeleri de hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanı’nı Adana ve Mersin’de çok dikkatli dinledim. Adana’daki konuşmasında Mersin’le ilgili; ‘Adana’da yapılacak olan Ana Konteyner Limanı Adana’ya, Mersin’e ve Türkiye’ye hayırlı olsun’ dedi. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Liman’a ne diye dava açtık ve yürütmeyi durdurduk. Biz yatırım olmasın demiyoruz ama yatırım yaparken de bir sonraki adımı düşünmekte yarar var. 1 milyon TEU elleçleme kapasitesi arttı. Bunu alkışlamak mı gerekiyor yoksa üzülmek mi gerekiyor? 12 milyon TEU nereye gitti? 1 aldık 12 milyon verdik. Burada tabiri caizse gol yedik. Buraya lojistik liman yapılacak ama 12 milyon TEU’luk Ana Konteyner Limanı’nın yapılmayacağı netleşti” ifadesini kullandı.

Seçer, SGK borçlarına ilişkin konuştu

Katılımcılardan gelen bir soru üzerine SGK ve vergi borçları hakkında bilgilendirme yapan Seçer, “Bu borçlar mali disiplinsizlikten dolayı değil. Bilindiği üzere geçen dönem meclisten borçlanma yetkisi alamıyorduk. 45 milyar TL bütçe içerisinde 10 milyar borçluyuz, bunun içinde de 2 milyar TL SGK borcu var. Bize yılbaşı öncesi ‘yüzde 10 tutarında para gönderin’ dediler, gönderdik. Güvence istediler, onu da verdik. Herhangi bir sorunumuz yok. Bizim Türkiye’de konuşulmamız gerçekten çok absürt bir durum” diye konuştu.

“Sosyal politikalar bizim önemsediğimiz bir konu”

Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal politikaları önemsediklerini ve bu alanda da yapılan tüm hizmetlerin ‘Yapmış olmak için değil, olması gerektiği gibi yapıldığı’nın altını çizen Seçer, “Biz dostlar alışverişte görsün diye bir program yapmıyoruz. Biz bu işi yapmış olmak için değil, gerçekten olması gerektiği gibi yapıyoruz. Bundan yana emin olun. Şu anda 5 TL’ye ekmek satıyoruz. 25 TL’ye 3 çeşit yemek veriyoruz. Günde 10 bin kişiye yemek çıkartıyoruz. 25 TL karşılığında alan da var ama evlerine kadar bilabedel özellikle kimsesiz yaşlılara götürdüğümüz yemekler de var. Sosyal politikalar bizim önemsediğimiz bir konu. Geçtiğimiz yıl 830 milyon TL harcamamız oldu, bu bütçemizi yüzde 80 artırdık ve 2025 yılı için 1,5 milyar TL sosyal politikalara bütçe ayırdık” dedi.

Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.