Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: "Sosyal konut sözümüzü Tarsus Belediyesi iş birliğinde yapacağız"
(MERSİN)- Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Müşterek Komite Toplantısı’na katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Sosyal konut sözümüz var. Bunu Tarsus Belediyesi ile iş birliği halinde yapacağız ve araziyi Tarsus Belediyesi sağlayacak" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Müşterek Komite Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in yanı sıra Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak, TTSO Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Selahattin Şahin, TTSO Meclis üyeleri, Büyükşehir ve Belediye meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, iş insanları, STK temsilcileri, kooperatif başkanları, oda, dernek başkan ve yöneticiler yer aldı.
“Tarsus’ta birçok hizmet göreve geldiğimde yapıldı”
Başkan Vahap Seçer, bu tür bir araya gelişlerin daha sık olması gerektiğini belirterek, diyalog ve istişarelerin ilçede artık gelenek haline gelmesi gerektiğine işaret etti. İlçede yıllardır hizmete alınmamış birçok icraatın 2019 yılında kendisinin göreve gelmesinin ardından gerçekleştirildiğini vurgulayan Seçer, hizmet üretmekten asla geri durmadığını söyledi. Değişimlerin zorlu ve sancılı süreçler olduğunu belirten Seçer, “Değişim zordur, sancılıdır, komplikasyonları olur. Bakın biz 5 yıldır hiç bunları gündemimize bile almadık. Geçtik oturduk, olması gerektiği şekliyle ama kırmadan, dökmeden ve dağıtmadan yaptık” diye konuştu.
“Göreve geldikten sonra bütün zorluklara rağmen mali disiplini sağladık”
Göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi’nde mali disiplini sağladıklarını aktaran Seçer, geçen dönemden kalan borçlarda azalma yaşandığına dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesi, o günden bugüne 530 milyon dolar olan borcunu şu anda 245 milyon dolar azaltmış. Bu çerçevede bir mali disiplin sağlamış, bunun yanında insan kaynağını yenilemiş, bütün bu zorluklara rağmen hizmetlerini yapmış” dedi.
“Hangi siyasi görüşten olursa olsun her 3 kişiden birinin oyunu aldık”
Kentin her ilçesinde farklı siyasi kültür, inanç ve etnik gruptan insanların olduğunu kaydeden Seçer, her kesime ulaştıklarını vurgulayarak, “Çalıştık, didindik ve yaptık. Hangi siyasi görüşten olursa olsun her 3 kişiden birinin oyunu aldık” diye konuştu.
Görev süresi boyunca daima iş insanları ile bir araya gelmeye çalıştığına dikkati çeken Seçer, “Beni sürekli toplantılara çağıran, saatlerce dinleyen iş insanları var. Ben MTSO’da onların davetleri üzerine defaatle toplantılar yaptım. Ulaşımın, minibüsçünün, ihracatçının, esnafın; herkesin bir sorunu var. Doğal olarak herkes belediye başkanından sorunlarına çözüm ister” dedi.
“İlmek ilmek örülmesi gereken çalışmalar var”
Geçen 5 yılda hizmet noktasında ellerinden gelenin en iyisi yaptıklarını ifade eden Başkan Seçer, ikinci dönemde eksikleri tamamlayacaklarını kaydetti. İlçenin 2014 Bütünşehir Yasası’ndan önce Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olmadığını söyleyen Başkan Seçer, “Tarsus planları ile ilgili de çalışıyoruz. Şu anda merkezde koruma amaçlı nazım imar planı çalışmaları var. Burada ilçe belediyesi ve üniversite ile beraber çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Burası Tarsus’un eski merkezi, kadim yeri, sit alanlarının ve tarihi alanların yoğun olduğu; yani bir çivi dahi çakamayacağınız alanlar. Şimdi burada bir çalışma başlattık ki sonra eyleme geçelim. Biz bunu Mersin’de yaptık. Bir şehir böyle gelişir. Bunlar ilmek ilmek örülmesi gereken çalışmalar” diye konuştu.
İlçenin kültürel birikim anlamında bir derya olduğunu dile getiren Başkan Seçer, “Her şey var ama aynı zamanda hiçbir şey yok. Ne olmuş, ne yapılmış? Yıllarca niye bir şey yapılmamış? Biz de girişimler yapıyoruz, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunlar zaman alıyor ama olacak. Devlette devamlılık esastır. Bizden sonrası devam edecek ama birileri bir yerden başlamak durumunda. Biz bunu başlattık” dedi.
“Biz kurum görüşleri olmadan imara yer açamayız”
Bölgesel revize planlar istendiğini ancak sorunun Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklanmadığını belirten Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Biz kurum görüşleri olmadan imara yer açamayız. Örneğin Keloğlu Köprüsü’nün orada depolama alanları var. İnsanlar, esnaf bireysel olarak da beni arıyor, ‘Biz burada inşaat yapacağız ama izin alamıyoruz’ diyorlar. Biz de şu anda yapılaşmaya izin vermiyoruz. Çünkü imar çalışması yapacağız. Aksaklık kurum görüşlerinin gecikmesinde. En fazla da tarım görüşlerinde. Tarım Bakanlığı kolay kolay olumlu görüş vermiyor. İlçelerde imar olmazsa kanalizasyon, içme suyu şebekesi, yol, bina ve iş yeri yapamazsın. Yapamazsın ve gelişemezsin.”
“Rant derdimiz olmadığı için imar çalışmalarının önemli bölümünü 5 yılda bitirdik”
Seçer, imar planlarıyla alakalı 5 yılda önemli gelişmeler kaydettiklerini vurgulayarak, “20-25 senedir belediye başkanları Mersin’de o imar planlarında kavga ediyordu. Bilen bilir. Geldik, 5 yılda bitirdik. Çünkü kafamızın arkasında bir şey yok. İmarda kalemi oynattın mı ranttır ama böyle bir derdimiz olmadığı için kalemi çok rahat oynattık. Kimse de bir şey demedi. Binlerce itiraz olmadı, iş gecikmedi” diye konuştu, 4 merkez ilçenin imar planlarını bitirdiklerini söyledi.
Esnafın en mustarip olduğu konunun kümelenme olayı olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bunun için arazi lazım, Hazine tahsisi ya da para verip alacaksınız. OSB modeli. Bunlar için alanlar açtık. Açtığımız yeri söylüyorum; 3 bin 500 hektar, 2 bin 500 hektar arsa çıkar oradan. Akdeniz İlçesi kapsamında olan Tarsus sınırına kadar. Hızlı tren hattına paralel 50 metre genişliğinde yeni bir alternatif yol açtık; 100 yıl sonrayı düşünelim, 50 yıl değil” dedi.
İlçeye kentin merkezinde yapılan hizmetler kalitesinde hizmetler yaptıklarını anlatan Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Biz bugüne kadar ilçe belediyesi vizyonunda hizmet almışız. Büyükşehir Belediyesi vizyonunda hizmet farklıdır, kaynak farklıdır, insan kaynağı farklıdır, daha liyakatli kadroların vardır. Daha güzel vizyon ortaya koyabilirsin. Bizim dönemimizle beraber daha farklı bir hizmet kalitesine büründü. Tarsus da bunu görmeye başladı. Hep ‘il olalım, imkanlarımız daha iyi olur’ diyorduk, iyi hizmet eden Büyükşehir varsa Tarsus ilden geri kalmaz.”
“Halkın sosyalleşecek yer ihtiyacı varken ben otel yapamam”
İlçede Şelale Otel yerine çok güzel bir sosyal tesis yapacaklarını da aktaran Seçer, belediye başkanı olarak vatandaşların ihtiyacını gözettiklerini belirterek, “Ben otelci, turizmci değilim, belediye başkanıyım. Oteli otelciler, yatırımcılar ve parası olanlar yapacak. Belediye yer tahsis eder, bir protokol yapar, onu anlarım ama ben Belediye Başkanıyım. Halkın sosyalleşecek yer ihtiyacı varken ben oraya otel yapamam. Özel idare o vizyonla o zamanlar onu yapmış ama bitti. Şimdi orası yıkıldı ve tertemiz oldu. Biz herkese hitap edebilecek bir proje hazırladık ve bitirdik” dedi.
“Tarsus Belediyesi ile iş birliği halinde yapacağımız ‘sosyal konut’ sözümüz var”
Kentin pek çok ilçesinde sosyal konut ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Seçer, “Üst gelir grupları için sorun yok yok ama orta ve alt gelir grupları için Mersin merkezde de var, Silifke’ye gidin orada da var. Sosyal konut sözümüz var. Bunu yine Tarsus Belediyesi ile iş birliği halinde yapacağız ve araziyi Tarsus Belediyesi sağlayacak. Bunun üzerine çalışıyoruz. Modellemesini bizim yapacağımız ama Tarsus Belediyesi ile ortaklaşa yürüteceğimiz bir ‘Sosyal Konut’ projesini Tarsus’ta mutlaka düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Karboğazı bölgesini büyük bir vizyon ve projelerle turizm cenneti haline getirebiliriz”
Tarsus’ta Karboğazı Kayak Merkezi ile ilgili de çalışmaları hızlandırdıklarını dile getiren Seçer, “Orada hem ormanın hem de Hazine’nin alanları var. Adana sınırına kadar gidiyor. Turizm Bakanlığı olmazsa olmuyor. Onlarla beraber proje çalışmasını sürdürüyoruz. Tahsis talepleri yapıldı. Kentsel tasarım projesi ve Master Planı’nın ihalesini yaptık. O çalışmalar da devam ediyor. O bölgeyi bir turizm cenneti haline getirebiliriz” dedi.
“3 tramvay projesinden 1 tanesi Tarsus’ta yer alacak”
Geçen dönemde 3 tramvay projesinin hazırlandığı bunun ikisinin Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay aldığını söyleyen Seçer, “Bunlardan 1 tanesi yaklaşık 10-12 kilometre, 34. Cadde dediğimiz bölgede, bir diğeri de Eski Otogar’dan Yeni Otogar’a kadar. Temelini attığımız yeraltı metrosu hariç, o başka bir proje. Ciddi bir finansal yükü olan bir proje. Bunlar daha hızlı gerçekleştirebileceğimiz projeler. Bir de Tarsus travmayı; biz Adana istikameti girişi, Adana Caddesi, Atatürk Caddesi, Cetvel, Çamlıyayla çıkışı zaten Tarsus Üniversitesi’ne kadar giden bir güzergah çizdik. Alt Yapı Genel Müdürlüğü Tarsus’un petrol çıkışına kadar olan bölgeye yolcu yoğunluğunun uygun olduğu raporunu verdi. Buraya kadar bir etap başlanabilir diye ama kesin bir onay henüz gelmedi. Diğerleri gibi kesin onayını bekliyoruz” diye konuştu.
Projelerin Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nda yatırım programına alınmasını beklediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, projelerin oldukça yüksek maliyet gerektiğini de sözlerine ekledi. Seçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her bir projenin bize maliyeti 100-120 milyon Euro arası olacak. Büyükşehir Belediyesi bunun altından kalkabilir. Açıkçası öncelediğimiz, şu anda merkezde bir güzergah var ama buranın izni, teknik oluru alınır alınmaz burayı yapacağız. Yapılan projelerden en uygun yer burası. Topoğrafik, bölge olarak ve yolcu yoğunluğu olarak Tarsus’u kesen bir eksen. Güneydoğu’dan gelip Kuzey’e doğru çıkan muazzam bir güzergah. Bunun üzerinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”
“Ben belediyemle ve belediyemin gücüyle övünüyorum”
Tüm bu çalışmaları planlı ve programlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Seçer, “Biz programlı çalışmak zorundayız ki bütçe, yatırım bütçesi, gelir bütçesi bu dengeleri tutturalım. Bir belediyenin yüzde 99,5 bütçe gerçekleşmesi olur mu? Bizde olur. Çünkü hayali bir şey yazmıyoruz yatırım programına. Nereye ne yapacağımızı biliyoruz. Böylelikle bugünlere geldik. Bundan sonra çok daha fazla hizmetler olur. Ben belediyemle, belediyemin gücüyle övünüyorum. Bizde; ‘Öldük, bittik, bizim gelirimiz yok, borcumuz çok, ne yapalım asfaltımız yok’ diye bir anlayış yok. Türkiye’nin gelirde ilk 7 belediyesi arasındayız” dedi.
“Biz her şeyin en güzelini yapmaya gayret ediyoruz”
Konuşmasının sonunda gerçekleştirilen toplantının daha sık olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Seçer, “Çok daha iyi işler çıkacağını hep beraber göreceğiz. STK’lar bizim için son derece önemli. Ticaret ve Sanayi Odası gibi bir çatı kuruluş, bütün ekonomi dernekleri, odaların birleştiği yer burası. Doğal olarak sizin siyasete yön vermeniz gerekiyor. Siz kamuoyu yaratabilecek çok önemli bir kurumsunuz. Fikir verebilirsiniz, güç verebilirsiniz. Gücünüzün farkında olun lütfen. Merkez ile iletişimi kesmeyin, Tarsus’a çok büyük yarar getirecektir, bundan eminim. Hemşehriniz olarak ben de Ali Başkan da her zaman yanınızdayız. Biz her şeyin en güzelini yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
“Tarsus, gelecekte yıldızı parlayacak bir kent haline geliyor”
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Biz Tarsus’un çok kadim bir kent olduğunu ve artık Türkiye’nin ve Türkiye’deki devlet erkanının yönünün Tarsus’a döndüğünü, bundan dolayı da yatırımların bu tarafa geleceğini öngörüyoruz. Limanı, havalimanı, OSB’leri, Agropark’ı, Lojistik Merkez üssü ile burası artık gelecekte yıldızı parlayacak bir kent haline geliyor. Uyumla, huzurla, memnuniyetle sizler için çalışmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi’nin güç birliği yaparak bu kente katacağı çok büyük eserler ve hizmetler vardır.”
“Tarsus’ta dönüşümün başladığına tanıklık ediyoruz”
Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak ise ilçe için birlikte neler yapılabileceğini konuşmak için bir araya gelmek istediklerini belirterek, “Kent için güzel günlerin başladığına inanıyorum. Tarsus’un yıllardır bekleyen projelerinin sırayla hizmete girdiği, tekrar tarihi günlerine dönüş yaptığına, dönüşümün başladığına hep beraber tanıklık ediyoruz. Eski başkent Tarsus gibi, Çukurova’nın başkenti gibi bugünleri yaşamaya başladık. Açılan OSB’lerimiz, açılacak olan OSB’lerimiz, açılan Agroparkımızla, havalimanımızla Tarsus’un hem Mersin’in hem de ülkenin bir lokomotifi rolünü tekrar üstlenmeye başladığını gururla izliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Seçer ve Büyükşehir bürokratları ile Boltaç tarafından da katılımcıların kent hakkında yönlendirdikleri sorulara yanıt verildi. Son olarak ise Koçak tarafından Başkan Seçer ve Başkan Boltaç’a hediye takdimi yapıldı.