Muğla Büyükşehir Belediyesi, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı' düzenledi

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı' düzenledi

(MUĞLA)- Muğla Büyükşehir Belediyesi, kamu ve sivil toplum temsilcileriyle ortaklaşa 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı' düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Ülkemizde ve kentimizde kadına yönelik şiddet durmuyor. Sadece ocak-kasım ayları arasında 376 kadın hayattan koparıldı. Muğla’mızda da bu aylar içinde 7 kadın cinayeti yaşandı. Her geçen gün şiddet olayları artarak devam ediyor" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ev sahipliğinde gerçekleşen 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı' Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi, çalıştay ile şiddetin önlenmesine yönelik yeni politikalar ve uygulamalar geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kamu ve sivil toplum temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlikte, kadına yönelik şiddetle mücadelede iş birliği vurgusu yapıldı.

"Şiddet uygulayanlar ceza almayacağını düşünüyor, bu da şiddeti artırıyor"

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı'nda konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yerel yönetimlerin sorumluluklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Ülkemizde ve kentimizde kadına yönelik şiddet durmuyor. Sadece ocak-kasım ayları arasında 376 kadın hayattan koparıldı. Muğla’mızda da bu aylar içinde 7 kadın cinayeti yaşandı. Her geçen gün şiddet olayları artarak devam ediyor. Bunun en önemli nedeni İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıdır. Toplumda cezasızlık algısı oluştu. Şiddet uygulayanlar ceza almayacağını düşünüyor, bu da şiddeti artırıyor. Bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Göreve gelir gelmez ilk görüşmemizi kadın dayanışma örgütleriyle yaptık. Süreci daha organize yürütebilmek için Kadın ve Aile Daire Başkanlığımızı kurduk. Çünkü kurumsallaşma olmadan başarı çok zor.

Daha eşit ve adil bir toplum için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlerin üzerine önemli sorumluluklar düşüyor. Biz de bu sorumlulukların bilincinde hareket ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizde imzaladığımız ‘Şiddet Tutum Belgesi’ ile diğer belediyelere de örnek olduk. Bunun gibi çalışmalarımızın devam edeceği mesajını veriyor ve bu çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"Yapılan çalıştayı çok anlamlı buluyorum"

Çalıştayda konuşan katılımcılar kadınlar, kadına yönelik şiddet politikalarının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

-Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Memuru Damla Biriz Çoban: "Biz kadınlar olarak çeşitli haklara sahibiz. Önemli olan bizler için başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın bizim haklarımızı kullanmada bizlere özgürlük sunması ve bu hak arayışımızda bizlere destek olması, bizim arkamızda durması."

-Çalıştay katılımcısı Seda Gölcü: "Başkanımız Ahmet Aras’ın gelmesi ile birlikte imzalanan Şiddet Tutum Belgeleri daha sonrasında Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin açılması çok önemli. Bu tarz çalışmalar tabi ki Muğla’da yaşayan kadınlar için en azından kendimizi güvende hissetmemiz açısından çok güzel gelişmeler."

-Karya Kadın Derneği Başkanı Dilek Bulut: "Yapılan çalıştayı çok anlamlı buluyorum. Çünkü şiddetin önlenmesi bizim çok önemli. Zaten kadın güçlendiği zaman, eşitlik sağlandığı zaman şiddet de azalıyor. Bu çalıştay o anlamda Büyükşehir Belediyesi'nin attığı çok önemli bir adım."

-Ortaca Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Sadike Sırsat: "Büyükşehir’de Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü veya Başkanlığı kurulması çok iyi oldu. Tabi tüm ilçelere yayılması bakımından bence güzel bir çalışma."

-Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan: "Bu çalıştaydaki ana hedefimiz şiddetin sonuçlarıyla uğraşmak değil, şiddeti sonlandırmak için politikalara ihtiyaç var. Bu anlamıyla da Muğla Büyükşehir Belediyesi çalıştayla bunu hedeflemeye çalışıyor."

-Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel: "Yerel yönetimlerde ilk defa kadına yönelik şiddeti önlemekle ilgili bir çalıştay yapıyoruz. Kadınların yaşam hakkının elinden alındığı bu coğrafyada önleyici politikalar oluşturmak çok önemli. Amacımız tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte kadına şiddete karşı önleyici politikalar oluşturmak. Şiddeti önleme konusunda ilk günden beri başkanımız çok özverili çalıyor."