Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Çetinözlü'den özel gereksinimli öğrencilere tasarruf engeline tepki
Haber: Esma Turan
(MUĞLA) - Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü, Halk Eğitim Merkezlerinin özel gereksinimli öğrenciler için düzenlediği kursların tasarruf tedbirleri nedeniyle açılamamasına tepki gösterdi.
Ülke genelinde tasarruf tedbirleri kapsamında Halk Eğitim Merkezlerinde otizmli bireylerin yararlandığı kurslar açılamadı. Duruma tepki gösteren Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü, dernek binasında zihinsel engelli bireyler ve aileleri ile birlikte açıklama yaptı.
"Kurslarımız açılmadı"
Çetinözlü, şunları söyledi:
“Halk eğitim merkezine başvurduğumuzda bize kursların eylülün ilk haftasında açılacağını söylediler, ancak kurslarımız açılmadı. Gerekçe olarak tasarruf tedbirleri gösterildi. Özel gereksinimli bireylerimiz için yapılacak tasarrufu kabul etmiyoruz. Çocuklarımız geç öğreniyor, erken unutuyor ve 23 yaş ve üzeri çocuklarımızı halk eğitim kurslarıyla destekliyoruz. Zaten bu çocukların gidebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri başka bir alan yok. Evde rahat bıraktığımızda aşırı yemek yiyorlar ve kilo alıyorlar. Biz aileler, çocuklarımızın fiziksel durumlarına yeterince destek olamıyoruz, isteklerine de yanıt veremiyoruz. Pandemi döneminde zaten sokağa çıkamadık, bakkaldan bile ekmek alamadık. Ailenin de nefes almaya ihtiyacı var. Bu çocukların enerjilerini atmaları gerekiyor ve bunu yapabilecekleri tek alan halk eğitim kurslarıdır. Kurslar hem göz teması hem de sportif faaliyetlerle çocukların günlük enerjisini atabileceği bir yer. Halk eğitimde yeterince öğretmen yok, kadrolu öğretmen olsaydı kurs açılabileceğini söylediler. Usta öğreticilere ihtiyaç var ama bakanlığın bu ücreti ödemeyeceğini, onay vermediğini biliyoruz. Hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerine ulaştık, fakat henüz olumlu bir sonuç alamadık. Bir ailenin cinnet geçirmesini mi bekliyorlar?
“Enerjilerini atamazlarsa evde sık sık öfke krizleri yaşanıyor”
Şu anda kursa devam edebilen 25-30 çocuğumuz vardı, ancak bu çocukların çoğu ağır otizmli olduğu için evde öfke nöbetleri geçiriyorlar. Enerjilerini atamazlarsa evde sık sık öfke krizleri yaşanıyor ve kırılmadık dökülmedik eşya kalmıyor. Bu çocukların mutlaka dışarı çıkarılması lazım, fakat aileler bunun altından kalkamıyor. Zaten ekonomik olarak da güçleri yok. Ekonomimiz iyi olsaydı, özel bir eğitimci ya da spor eğitmeni tutar, çocuklarımızı bir aktivitenin içinde bulundururduk. Ancak ailelerimizin çoğu sosyal yardımlarla geçiniyor. Bir bedensel engelli için koltuk değneği, işitme engelli için işitme cihazı, görme engelli için baston isteyebilirsiniz. Fakat zihinsel engelli çocuklarımız için başka ne isteyebiliriz? Eğitim dışında bir şey istemiyoruz.”
“Kurslarda kısıtlamaya gidilmesin”
Zihinsel engelli bireyin babası Ali Çömentepe ise “Benim kızım 40 yaşında. Çocuklarımızın yıllardır süregelen bu eğitim haklarının bu yıl tasarruf tedbirlerine takılması aileleri çok üzdüğü gibi çocuklar tam anlatamasalar da evdeki hal ve hareketleri ile yaşadığımız sorunlarla onları üzüntülerini anlayabiliyoruz. Sadece kısıtlama yapılacaksa ekmekten aştan yapılsın ama bu kurslardan kısıtlamaya gidilmesin” dedi.