"Mutlu şehir" Sinop’ta emeklileri zamlı maaşlar ''mutlu'' etmedi: "Bu hükümet resmen emekliyi sefalete, açlığa mahkum etti"
Haber: Mustafa Usta
(SİNOP) - Sinop’ta yaşayan emekli vatandaş Mehmet Akalın, "Bu hükümet resmen emekliyi sefalete, açlığa mahkum etti. Böyle şey olmaz. Kiralar rezalet. Bir de dinden, imandan bahsediyorlar" dedi. Orhan Durur ise, "Türkiye tarihinde ilk defa çalışanlara seyyanen verilen zam, kamudan emekli olanlara yansıtılmadı. Maaşımız olabildiğince alt düzeyde kaldı. Eskiden orta direk vardı. Biz orta direğinde altına düştük. Ortak direk diye bir şey de kalmadı zaten" diye konuştu.
TÜİK'e göre "en mutlu şehir" Sinop’ta yaşayan emekli vatandaşlar, yeni zamlı emekli maaşlarından ''mutlu'' olmadıklarını belirtti. Emekli vatandaş Mehmet Akalın, yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı:
"Böyle şey olmaz, kiralar rezalet"
"Ben öğretmenim. Babam da emekli öğretmendi. Babam 1979 senesinde emekli oldu ve Sinop’un en güzel yerinden bir tane ev, bir tane de dükkan aldı. Ben de geçen sene emekli oldum. Almış olduğum parayla ev, dükkan almak değil, ikinci el araba almak bile mümkün değil. Bu hükümet resmen emekliyi sefalete, açlığa mahkum etti. Böyle şey olmaz. Kiralar rezalet. Bir de dinden, imandan bahsediyorlar. Emekli kira verse yetişmesi mümkün değil."
''Orta direk diye bir şey de kalmadı zaten''
Orhan Durur ise şunları söyledi:
"Ne Sinop ne de Türkiye’nin hiçbir yerinde bu maaşın yetmesi düşünülebilir. Çünkü, maaşlara yüzde 11.54 bir zam benim maaşıma 3 bin 150 lira olarak yansıdı. 3 bin 150 liraya ne alınırsa bu ülkede hiçbir şey alınmaz. Bir de ben kamudan emekliyim. Türkiye tarihinde ilk defa çalışanlara seyyanen verilen zam, kamudan emekli olanlara yansıtılmadı. Maaşımız olabildiğince alt düzeyde kaldı. Eskiden orta direk vardı. Biz orta direğinde altına düştük. Orta direk diye bir şey de kalmadı zaten. Bu nedenle bugünkü koşullarda devlette her şeyin yüzde 44 arttığı yerde maaşa yapılan 11.54 zam konuşulamaz bile. Her şey ortada."
Halil Tümer, "Her şeye yüzde 50, 60 zam varken yetmez. Bir de işçi, memur ayrımı yaptılar. Birine yüzde 11 küsür, işçi ve BAĞ-KUR’lu ya da yüzde 15 küsür, adaletsizlik. Başka bir şey değil'' derken İbrahim Arda, "Ülkenin ekonomik şartlarında emekli maaşımın yetmesi mümkün değil. Ben üniversitede çocuk okutuyorum. Benim aldığım emekli maaşı sadece onun kirasına gidiyor. Hanım da emekli ve çalışıyor. Ancak döndürmeye çalışıyoruz" dedi.
Hasan Ünver ise, "Emekli maaşından memnun değilim. Yeterli değil. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir yerde düşük bir maaş artımı yeterli değil. Köy yoksa geçinmem mümkün değil. Emeklinin aldığı maaş gıda maddesine ancak yetiyor" diye konuştu.