Osmangazi Belediyesi, "86 Yıldır Sönmeyen Işık: Atatürk’ü An(la)mak" adlı anlatıya ev sahipliği yaptı
(BURSA)- Osmangazi Belediyesi tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında düzenlenen "86 Yıldır Sönmeyen Işık: Atatürk’ü An(la)mak" adlı anlatılı gösteri düzenlendi.
Osmangazi Belediyesi, "86 Yıldır Sönmeyen Işık: Atatürk’ü An(la)mak" adlı anlatılı gösteri programı düzenledi. Osmangazi Gösteri Merkezi’ndeki etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Atatürk Araştırmacısı, Akademisyen Yazar Dr. Onur Uzer tarafından hazırlanan gösteride, Atatürk’ün akıl, bilim, sanat ve ilim yolunda nasıl bir miras bıraktığı ele alındı. Barkovizyona yansıttığı bilgiler ve görseller ile anlatımını gerçekleştiren Dr. Onur Uzer, “Atatürk’ü anlamak için O’nun ilkelerini ve fikirlerini benimsemek, milli mücadele ruhunu ve tam bağımsız bir ülke mücadelesini anlamak, geri kalmışlığa karşılık akıl ve bilim ekseninde çağdaş uygarlık düşüncesini bilmek, Türk kadınına verdiği değeri içselleştirmek, çevreye, hayvana değer vermek, insanca bir yaşamı benimsemek, kültür, eğitim, sanat, bilim ve aydınlık düşüncede birleşmek gerekir” dedi.
“Atatürk, çağın ötesini yansıtan bir fikir anlayışına sahip”
Atatürk’ün Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkartmak amacıyla yaptığı reformlardan da bahseden Onur Uzer, “Atatürk tarafından hazırlanan ancak vefatının ardından yok edilen Cumhuriyet Köyü Projesi, 1995 yılında Amerika’da Venüs projesi adıyla yerel yönetimlerde birebir şekilde uygulandı. Atatürk’ün yaptığı çalışmalar, çağın ötesini yansıtan bir fikir anlayışıyla karşımıza çıkıyor. Atatürk’ü anlatırken bilimsel yanına ve ülkenin çok ötesine geçmiş bir fikir anlayışına sahip olduğunu gösteren çok sayıda anekdot bizlerin karşısına çıkıyor. Atatürk, Anadolu medeniyetlerinin araştırılması için mücadele veren bir lider. Arkeoloji, sanat, bilim, müzikal gibi birçok farklı alanda bir ulusun kültürel kimlik kazanmasını nasıl oluşturabileceğinin mücadelesini veriyor” diye konuştu.
“Günümüze ışık tutan eşsiz öngörüye sahip bir lider”
Atatürk’ün en önemli özelliklerinden bir tanesinin de çok fazla kitap okuması olduğuna değinen Uzer, Büyük Önder’in 3 bin 997 kitap okuduğu bilgisini katılımcılarla paylaştı. Atatürk’ün günümüze ışık tutan eşsiz bir öngörüye sahip olduğunun da altını çizen Onur Uzer, “Atatürk, 2. Dünya Savaşı’nın 1940 ile 1945 yılları arasında çıkacağını, Bolşevik Rusya’nın farklı ülkelere bölüneceğini ve sonrasında da dağılacağını, Orta Doğu’nun batı emperyalizminin oyun sahası olacak bir zeminde olduğunu yıllar öncesinde öngörmüş ve bu konudaki öngörülerini de dile getirmiştir. Atatürk’ün bizlere mirası olan Cumhuriyet’i, inkılaplarını ve devrimlerini, 86 yıldır elimizde sıkı bir şekilde tutuyoruz ve hiçbir zaman da bırakmayacağız. Atatürk’ü anlamak için 10 Kasımlarda sosyal medyada sadece bir fotoğraf paylaşımı yapmanın çok ötesine gitmeliyiz; O’nun fikirlerini, ideallerini ve ilkelerini önemsemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün sevdiği şiirler, danslar ve şarkılar gösteride yer aldı
Müzik, şiir ve dans gibi sanatsal öğelerle zenginleştirilen gösteride, Atatürk’ün sevdiği Tevfik Fikret’in ‘Ferda’ şiiri okundu. Atatürk üzerine yazılan Attila İlhan’ın Mustafa Kemal şiirinin de okunduğu gösteride, bir müzik tutkunu olan Atatürk’ün ‘Bülbülüm Altın Kafeste’, ‘Selanik Türküsü’ ve ‘Yemen Türküsü’ gibi sevdiği şarkılar da seslendirildi. Ayrıca Atatürk’ün en sevdiği oyun olan zeybek ile en sevdiği dans olan vals da gecede sahnelendi.
Atatürk’ün ideallerini toplum bilimsel bir bakış açısıyla ele alan Uzer, Cumhuriyet'in temellerinin sadece siyasi değil, kültürel ve toplumsal bir devrimle şekillendiğini vurguladı.
Gösterinin sonunda, Atatürk’ün vefatıyla ilgili bilgiler ile 10 Kasım 1938 tarihine ait fotoğraf ve görüntülerin sahneye yansıtıldığı bölümde ise duygu dolu anlar yaşandı. Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, gösteri sonunda Dr. Onur Uzer ve ekibine teşekkür çiçeği takdim etti.