Osmaniye Tabip Odası: "Aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik taslağı büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur"
(OSMANİYE) - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılması planlanan değişikliğe tepki gösteren Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, "Nitelikli sağlık hizmetlerine kavuşması hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerekirken bunun tam tersine planlanan yeni yönetmelik taslağı büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur" dedi.
Osmaniye Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sözleşme Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasını öngören yeni yönetmelik taslağı çalışmasına tepki gösterdi.
Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
"Son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan paylaşımlardan,Sağlık Bakanlığında ilgililerle yaptığımız görüşmelerden bakanlığın Aile Hekimliği Sözleşme Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasını öngören yeni bir yönetmelik taslağı hazırlığında olduğu anlaşılmıştır. Öncelikle Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, sağlık sisteminin can damarıdır ve ülkemizde sağlık alanında yaşanan pek çok sorunun kaynağında Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarına gereken önemin verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Tüm halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmetlerine kavuşması hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerekirken bunun tam tersine planlanan yeni yönetmelik taslağı büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Çünkü bu taslak halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana sorunları daha da derinleştirecek içeriktedir.
"Planlanan taslakta aile hekimlerinin koruyucu hekimlik uygulamaları ile ilgili hiçbir yenilik yoktur"
Çünkü planlanan bu taslakla; Aile Hekimlerinin koruyucu hekimlik uygulamaları ile ilgili hiçbir yenilik yoktur. Planlanan bu taslak ile yeni ASM (Aile Sağlığı Merkezi) açmak için gerekli bütçenin Sağlık Bakanlığı genel bütçesi yerine mevcut ASM'lere ayrılmış sınırlı kaynaktan yapılacak yüzde 12'ye varan kesinti ile sağlanması planlanmaktadır. Bu yaklaşımla hekim başına düşen nüfusun ideal sayı olan bin 500-2 bin aralığına inmesi mümkün değildir . Nitekim bu taslaklabu sayıyı 3 bin -3 bin 500 olarak kabul etmektedir."