TBMM’de bütçe görüşmeleri sonrası gündem yoğun… “Etki ajanlığı”, 10'uncu yargı paketi ve internette ana hizmet sağlayıcıların sorumlulukları ile ilgili yeni kanun teklifleri sunulması bekleniyor
(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşmeleri tamamlanacak 2025 yılı bütçe kanun teklifi Genel Kurul’da kabul edildikten sonra, yeni yılda birçok alanda yeni düzenlemeler öngören kanun tekliflerinin Meclis'e sunulması bekleniyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Cumhurbaşkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlı ve ilgili kuruluşların 2025 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor. Meclis'e 22 Ekim’de sunulan 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi komisyonda oylanacak ve Genel Kurul’a sevk edilecek. Bugünkü görüşmelerle, kamu idarelerinin 2025 yılı bütçesi üzerindeki tamamlanmış olacak. Bütçe kanun teklifinin görüşmeleri, Genel Kurul’da 9 Aralık’ta başlayacak ve aralıksız devam ederek 20 Aralık’ta tamamlanacak.
Öte yandan, TBMM Genel Kurulu ve ihtisas komisyonları, çalışmalarına gelecek hafta devam edecek. Genel Kurul’da, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerin tamamlanması, 2015 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesi ve aile hekimliği ile ilgili düzenlemeler de öngören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi bekleniyor.
Ayrıca, bugün AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin de gelecek hafta görüşüleceği belirtiliyor.
TBMM Genel Kurulunda, 20 Aralık’ta bütçe kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra, yeni yıla kadar çalışmalara ara verilecek.
"Etki ajanlığı" ile ilgili ayrı teklif
Yeni yıl ile birlikte, TBMM’yi yoğun gündem bekliyor.
Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen, AK Parti tarafından ise “casuslukla ilgili yeni suç ihdas eden” madde olarak açıklanan düzenleme Ocak ayında yeniden gündeme gelecek.
Muhalefet partilerinin tepkileri üzerine, içinde yer aldığı kanun teklifinden çıkarılan söz konusu madde ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, muhalefet partilerinin başkanvekilleriyle toplantı yapmıştı. Zengin, toplantının ardından, partilerin konuyla ilgili itirazlarını dikkate alacaklarını belirterek, “Tekrar üzerine bir kez daha çalışacağız ama her halükarda bu düzenlemeyi yapacağız” açıklamasında bulunmuştu.
AK Partili kaynaklar, "soyut ve muğlak" olduğu eleştirileri yöneltilen konularla ilgili daha net ifadelerle gerekçe yazılacağını ve bu düzenlemenin ayrı bir kanun teklifi olarak yeniden getirileceğini belirtti.
İnternette ana hizmet sağlayıcılarının sorumlulukları belirlenecek
AK Partili kaynaklardan edinilen bilgiye göre, “geçit bekçisi” olarak adlandırılan, internette Google, Yandex gibi ana hizmet sağlayıcıların ve sektördeki tüm hakim güçlerin tüketicilere karşı sorumluluklarının ortaya net olarak konulacağı, bu konuda Rekabet Kurumu’nun yetkilendirilmesini öngören kanun teklifi üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığı kanun teklifinde, başta kişisel verilerin güvenliği ile aldatıcı reklam, ilan gibi tüketicileri ilgilendiren konularda mağduriyetlerin önlenmesine yönelik özel düzenlemeler yer alacağı belirtiliyor. AB ülkelerinin de düzenlemeler yaptığı bu konudaki kanun teklifinin Ocak ayının başında TBMM’ye sunulacağı ifade ediliyor.
10'uncu yargı paketi
Ayrıca, yeni yılda gündeme gelecek kanun tekliflerinden biri de 10'uncu yargı paketi olacak. “Cezasızlık algısı”nın ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin yer alacağı belirtilen kanun teklifiyle ilgili Adalet Bakanlığı’nın çalışmaları sürüyor.
İnsan haklarıyla ilgili “güncellemelerin” ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda hükümlerin yer alacağı teklifte, altı başlıkta 275 faaliyet alanında düzenlemeler yapıldığı belirtiliyor.