TBMM Genel Kurulu... MHP'li Topsakal: "Öğretmen ücretleri kesinlikle arttırılmalıdır"

TBMM Genel Kurulu... MHP'li Topsakal: "Öğretmen ücretleri kesinlikle arttırılmalıdır"

(TBMM) - MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Öğretmenlerimiz her şeyi fazlasıyla haketmektedir. Onların emeğini burada konuşmanın anlamı dahi yoktur. Öğretmenler elde olan imkanlar dahilinde en yüksek kazancı elde etmelidir. Öğretmen ücretleri kesinlikle arttırılmalıdır" ifadesini kullandı. MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya ise, "Özellikle üniversitelerde üretilen bilgilerin ticarileştirilmesi ile topluma ekonomiye katkıları yönünden baktığımızda gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde geri kaldığımızı söyleyebiliriz" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri başladı. MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, şunları kaydetti:

"Meslek okullaşma oranı yüzde 60'lara çıkartılmalı"

"Son yıllarda ülkemizin en büyük problemi olan meslek sahibi bireyler yerleştirme meselesidir. Milli Eğitim Bakanlığı 2024 verilerine göre meslek okullarının genel ortaöğretimdeki oranı yüzde 62'ye 38'dir. Bu oran haliyle yeterli değildir ve geçen dönem başlanan meslek edindirme programının devamı yönünde çabalar arttırılmalıdır. Türkiye'nin en önemli gücü insan kaynağıdır. Kalifiye eğitim ve el becerisi yüksek bir milletiz. Bu yönüyle diğer ülkelerden farklılık arz ediyoruz. Eğitimle bu önemli avantajımızı desteklemelidir. Meslek okullaşma oranı yüzde 60'lara çıkartılmalı daha sonra bu oranı yükseltmeliyiz.

Bakanlığımızın yabancı azınlık okullarına uyguladığı kanuni işlem çok konuşuldu. Fransız okullarının kanuna uymaması karşısında bakanlığımızın aldığı tedbir yerindedir, destekliyoruz. İzinsiz açılan ve Türk öğrenci kaydeden okullar her nedense bugüne kadar denetimden kaçmışlardır.

"Öğretmen ücretleri kesinlikle arttırılmalıdır"

İlkokul modelimiz geleceğe yönelik alternatif modellerle ele alınmalıdır. Bizim önerimiz ilkokul sistemimizin tıpkı okul öncesi eğitim gibi olmasıdır. Daha 6 yaşındaki yavrumuz okula gidiyor, aynı sırada dört yıl oturuyor ve aynı düzende aynı şeyi yapıyor. Biraz farklı düşünürsek bu modelin çocuklarımızın üzerindeki etkisi sizce olumlu mudur? Elbette olumsuzdur. Bizim önerimiz de bilimsel çalışmalar ışığında çocuğun mutlu, oyun neşesi dönmeden, severek yapacakları bir eğitime odaklanmaktır. Çocuklarımızın çok katlı betona gömülmüş okullar yerine tek katlı ve bahçeli yerleri tercih etsek, sıra sistemini değiştirerek yuvarlak alanlar oluştursak güzel olmaz mı?

Öğretmenlerimiz her şeyi fazlasıyla haketmektedir. Onların emeğini burada konuşmanın anlamı dahi yoktur. Öğretmenler elde olan imkanlar dahilinde en yüksek kazancı elde etmelidir. Öğretmen ücretleri kesinlikle arttırılmalıdır."

"Yapılması gereken daha fazla şey olduğunu ifade etmeliyim"

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya da konuşmasında, "Üniversiteler sadece bireysel bazlı değil toplumsal hizmet bazlı bir anlayışı beraberinde getiriyor. Sadece araştırma bazlı bir üniversite anlayışı çoktan gerilerde kaldı. Özellikle üniversitelerde üretilen bilgilerin ticarileştirilmesi ile topluma ekonomiye katkıları yönünden baktığımızda gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde geri kaldığımızı söyleyebiliriz. Bu dönüşümde yeterli performansı gösteremedik. Bilginin ticarileştirilmesi üniversiteler için yapılması gereken önemli politika alanlarından bir tanesi. Bunu sadece YÖK'e ya da üniversitelere yüklemek de doğru değil. Bu topyekün yapılması gereken bir durumdur. Bu konuda gayretler var ancak mukayeseli olarak bakıldığında yapılması gereken daha fazla şey olduğunu ifade etmeliyim" değerlendirmesinde bulundu.