TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu… Akay: “Cumhurbaşkanlığı koruma giderleriyle 19 bin 152 emeklinin maaşı ödenebilir”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu… Akay: “Cumhurbaşkanlığı koruma giderleriyle 19 bin 152 emeklinin maaşı ödenebilir”

(TBMM) - CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; “2018 yılında 122 milyon olan koruma gideri 2025 yılı bütçesinde 2,8 milyar liraya çıktı. Hesapladık, 7 yılda yüzde 2,237'lik bir artış söz konusu; hakikaten bu da koruma gideri olarak çok ciddi bir rakam. Bu bütçeyle aylık 19 bin 152 emeklinin maaşı ödenebilir, yine, 14 bin 85 asgari ücretlinin de aylık ücreti ödenebilir” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe kalemlerini eleştirerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2023 yılı kesin hesabını incelediğimizde bazı hususları burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Taşıtlar grubu hesabında hava taşıtlarıyla, motorlu hava taşıtlarıyla ilgili 2023 yılı içinde 3 milyar 581 milyonluk bir giriş var. Bir kısmında yeniden değerlemeyle ilgili olduğunu söyleyebilirsiniz ama oranları dikkate aldığımızda giriş var gibi görünüyor.

“Cumhurbaşkanlığı 2023 yılında 12 milyon 683 bin liralık lastik almış”

2023 yılı içerisinde su ve deniz taşıtlarıyla ilgili 2 milyon 776 bin liralık bir alım var, daha önce kayıtlarda hiç yokmuş, 2 milyon 776 bin TL'lik tekne alınmış bir de 2 milyon 200 bin liralık bot alımı var. 262 milyonluk bir otomobil alımı var, 42 milyonluk yolcu taşıma araçları alımı var, 61 milyonluk arazi taşıt alımı var, taşıtlar grubu hakikaten çok yüksek bir rakama ulaşmış. Buna mukabil olarak da lastik harcamaları artmış, bu taşıtlarla ilgili 12 milyon 683 bin liralık lastik alımı olmuş. Yakıt harcamaları da artmış. 2.9 milyon liralık bir yakıt kullanımı söz konusu olmuş.

“Cumhurbaşkanlığı koruma giderleri 7 yılda yüzde 2 bin 237 artmış”

Giderin fazla olduğu bir kalem de Cumhurbaşkanlığı koruma giderleriyle ilgili. Resmî açıklamalara göre: 2018 yılında 122 milyon olan koruma gideri 2025 yılı bütçesinde 2,8 milyar lira. Hesapladık, 7 yılda yüzde 2,237'lik bir artış söz konusu; hakikaten bu da koruma gideri olarak çok ciddi bir rakam. Şöyle bir kıyaslama yapacak olursak, burada bu bütçeyle aylık 19.152 kişinin emekli maaşı ödenebilir, yine, 14.085 asgari ücretlinin de aylık ücreti ödenebilir.

“KİT’lerin, zararları artarak devam ediyor”

Türkiye Varlık Fonu'nda ülkemizin çok önemli kurumları var. Varlık Fonu bünyesine girdikten sonra bazı kurumlarımızda zararların arttığını, usul ve mevzuata aykırı hareketler görüyoruz. Örnek verecek olursak, Türkiye Varlık Fonu bünyesinde olan kamu bankalarına ciddi sermaye destekleri söz konusu. Türkiye Varlık Fonu bu kurumları bu kadar desteklerken, maalesef kamu bankaları tasarruf tedbirlerine uygun hareket etmiyor, harcamalara devam ediyor. Çiftçiyi desteklemesi gereken banka, çiftçiyi desteklemiyor ama kendi yönetiminde bulunan kişinin kurduğu şirkete on gün içinde Bankalar Kanunu'na aykırı olarak ciddi tutarda kredi veriyor. BOTAŞ'ın görev zararı da dikkat çekici boyutta. 388 milyarlık borcu ya silinmiş ya da vergi borcuna mahsup edilmiş. KİT’lerin, zararları artarak devam ediyor.

“Millî Eğitim’in bütçesi yüzde 32 artarken Diyanet İşleri’nin bütçesi yüzde 41 artmış”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçen yılkı bütçesi 91 milyardı, bu sene 130 milyara çıktı; buradaki artış yüzdesi yüzde 41, bir sürü bakanlık bütçesinden daha fazla. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden daha fazla bir rakam. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinden de daha fazla oranda artıyor; Millî Eğitim Bakanlığının bütçesi yüzde 32 artarken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinde yüzde 41 oranında artış söz konusu.

“İletişim Başkanlığı, yerel yönetim seçimlerinde 913 milyonluk harcama yapmış”

İletişim Başkanlığının bütçesi yüzde 49 oranında artmış, 4 milyar 126 milyondan 6 milyar 155 milyona çıkıyor. Buradaki dikkat çekici husus, 2024‘ün ocak-ekim döneminde 4 milyar 344 milyonluk bir harcama var; en çok harcamanın yapıldığı ay da yerel yönetim seçimlerinin yapıldığı mart ayı; 913 milyonluk ciddi harcama olmuş. Aynı harcama milletvekili seçimlerinde de söz konusuydu, 280 milyonluk tek kalem harcaması vardı. Bu da şunu akla getiriyor: Acaba seçim dönemlerinde İletişim Başkanlığı bütçesinin önemli bir kısmını seçimle ilgili mi kullanıyor?”