TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... CHP'li Akay: "Uyuşturucu çeteleri, uyuşturucu baronları, kırmızı bültenle aranan kişiler, suç örgütü liderleri listesi 30 metreye ulaştı"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... CHP'li Akay: "Uyuşturucu çeteleri, uyuşturucu baronları, kırmızı bültenle aranan kişiler, suç örgütü liderleri listesi 30 metreye ulaştı"

(TBMM) - CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; suç örgütü liderlerinin Türkiye için kronik bir sorun haline geldiğini ifade etti. Akay, "Uyuşturucu çeteleri, baronlar, kırmızı bültenle aranan kişiler, suç örgütü liderleriyle ilgili ben paylaşmıştım, şöyle bir liste var: Bu liste 4,5 metreydi, 20,5 metreye çıktı şu anda 30 metrelerde. Bu, Bakanlık, polis teşkilatı, Emniyet teşkilatı tarafından yakalanan suç örgütü liderleri fakat yakala yakala bitmiyor, problem bitmiyor, hakikaten kronik bir sorun. Cirit atmaya devam ediyorlar ülkemizde" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı'na ise 2 bin 718 adet soru önergesi verdiğini belirterek "İçişleri Bakanlığı süresi içerisinde 169 adet soru önergesine cevap vermiş. Süre geçtikten sonra cevaplanan bin 383 adet, cevaplanmayan 649, cevaplama süresi devam eden 517 adet 25 Ekim 2024 tarihi itibarıyla Meclis Başkanlığı'nın tarafıma yazdığı resmi yazıdan oluşan rakamlar. Soru önergelerinin cevaplanması çok çok önemli. Bu konuda hassasiyet ve titizlik bekliyoruz. Bir de cevaplanan konularla alakalı da tatmin edici cevaplar bekliyoruz" dedi. Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben Bakanlığınıza bir soru önergesi sormuştum 2'nci ayda, 11'inci ayda cevabı geldi. Konu şuydu: Gayrimenkul alımıyla vatandaşlık alan kişilerle ilgili, ekspertiz şirketleriyle ilgili usulsüzlükler olduğuyla alakalı bir soru sormuştum. SPK lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri olduğundan daha yüksek değerle gayrimenkulleri değerleyip, örneğin, 150 bin dolar değeri varken 400 bin dolar gösterip gayrimenkulle alakalı işlemleri tamamlayıp vatandaşlık verilen bir çete olayı, basına da yansıdı bir kısmı. Bu konuyla ilgili de inceleme ve soruşturmalar da vardı. ‘Tespit edilmesi hâlinde adli ve idari soruşturmalar yürütülmektedir’ diye bir cevap gelmiş. Olay biraz daha farklılaştı, gelişti, son durum nedir? Burada bir çete var mı? Usulsüzlük ne boyutta? Buradan kim rant sağlamış? Bunların tespit edilmesi gerekir, 3 taraflı bir yapı var burada.

"Suç örgütü liderleri yakala yakala bitmiyor"

Yine, gri listeyle alakalı 2 kere gri listeye girildi ve çıkıldı. Uyuşturucu çeteleri, baronlar, uyuşturucu baronları, kırmızı bültenle aranan kişiler, suç örgütü liderleriyle ilgili ben paylaşmıştım, şöyle bir liste var: Bu liste 4,5 metreydi, 20,5 metreye çıktı şu anda 30 metrelerde. Bu, Bakanlık, Polis Teşkilatı, Emniyet Teşkilatı tarafından yakalanan suç örgütü liderleri fakat yakala yakala bitmiyor, problem bitmiyor, hakikaten kronik bir sorun. Cirit atmaya devam ediyorlar ülkemizde.

Avrupa Birliği'nin raporuna göre, EUROPOL bu rapora göre uyuşturucu ticaretinde merkez olmaya ve Avrupa'daki bazı ülkelerde de buradaki suç örgütlerinin, baronların, işte bu liderlerin oradaki yönetimde etkili olduğuyla ilgili raporda açıklamalar var. Özellikle Afganistan üstünden gelen ve Avrupa'ya giden uyuşturucuyla alakalı limanlarımızın kullanıldığı ve bu konuda da ciddi rantlar oluştuğu, 31 milyar euroluk bir rakamdan bahsediyorum.

"Daha ciddi bir hareket, planlama ve çok yönlü bir çalışma gerekiyor"

İspanya ve Fransa güvenlik güçlerince Atlas Okyanusu Kanarya Adaları yakınlarında Türkiye'den hareket eden ve Tanzanya bayrağı taşıyan Ras isimli gemiye düzenlenen operasyonda piyasa değeri yaklaşık 400 milyon euro olan 4 ton kokain maddesi ele geçirildi. Mersin Limanı'nda Güney Amerika ülkelerinden getirilen muz yüklü konteynerlerde piyasa değeri 120 milyon lira olan 77 kilogram uyuşturucu bulundu. Bir de yola çıkmadan yakalananlar var ama adresi aynı, sevkiyatların yerleri aynı. Demek ki bu kronik bir sorun yani daha ciddi bir hareket, planlama ve çok yönlü bir çalışma gerekiyor. Özellikle gümrük muhafaza müdürlükleri olsun, diğer bakanlıklar olsun daha koordineli bir çalışma yapmak lazım."