TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... Erhan Usta: ''Hiçbir şey yapılmadan ilk torbada buraya getirilmesi etik olarak da doğru değil, yasa yapma açısından zaten hiç doğru değil"
(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ekonomiyle ilgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri başladı. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, daha önce geri çekilen maddelerin değişiklik yapılmadan yeniden getirilmesine tepki göstererek, "Bunlar düzeltileceği ifade edildiği için geçirdik, zorluk çıkarmadık ve müsaade ettik ama şu anda bir hile yapılıyor" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ekonomiyle ilgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri başladı. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, getirilen kanun teklifi maddelerinin iktidar tarafından daha önce geri çekilen ve yeniden değerlendirileceği belirtilen maddeler olduğunu ifade ederek, "Şimdi hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar getiriliyor. Bu hakikaten hoş olmuyor. 'Bunları tekrar değerlendireceğiz' denilmişti. Hiçbir şey yapılmadan ilk torbada buraya getirilmesi etik olarak da doğru değil, yasa yapma açısından zaten hiç doğru değil" ifadelerini kullandı.
Erhan Usta, konuşmasında şunları söyledi:
"Bu maddeler bizim itirazlarımız üzerine Genel Kurul'da çıkartılan maddeler. Bu maddeler tekrar bizim önümüze getirilmiş oldu. Devlet Denetleme Kurumu (DDK) ile ilgili maddelerde anaysaya aykılık iddiaları da var. Kanun yapılması gereken birtakım işler burada bir usul haline geldi. Apaçık bir şekilde iptal edileeceği belli olan maddeler Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yapılıyor. İptal edilinceye kadar işe devam etmek olabilir nedeni. O arada işlerimizi yaparız anlayışı var. İkincisi bunun devamı olarak bu iptal edilen hükümler kanun teklifi haline geliyor fakat kanun teklifinin de gerekçesi haline getiriliyor. Böyle bir "uyanıklık" yapılıyor. DDK özelinde kooperatifler ilk kez denetim kapsamına alınıyor. İtiraz ettiğimiz hususlardan biri görevden uzaklaştırma maddesi. Biz bununla ilgili kaygılarımızı söylediğimizde 'zaten uygulanıyor' deniliyor ama zaten Cumhurbaşkanı kararnamesi ile uygulanıyordu.
Türkiye denetlenmiyor, kamu kurumları denetlenmiyor. Ama biz dün kurulmuş bir ülke değiliz bu ülkenin yüz yıllık bir denetim sistemi var. Dış denetim Sayıştay, iç denetim teftiş kurulları var. Şimdi bunları çalıştırmayacaksınız tamemen devre dışı bırakıp teftiş kurullarının üstüne çökeceksiniz. Muhalif bir dernek mi var, şahıs mı var onun üzerine çökmek için denetim yetkisinin kapsamı genişletiliyor. Bu anlaşılabilir bir şey değil. Biz denetime karşı değiliz her yer denetlenmeli. Tam tersine denetim açığından şikayetimiz var ama bu yapılan denetim değil birilerinin üzerine gitme meselesi. Bütün denetleme yükünü DDK'ya yüklemek doğru değil. Denetim sistemini işler hale getirmek lazım. Bunlar düzeltileceği ifade edildiği için geçirdik, zorluk çıkarmadık ve müsaade ettik ama şu anda bir hile yapılıyor."