TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... İYİ Partili Poyraz'dan Bakan Ersoy'a: "Yurt dışına kaçan yerli turistler sebebiyle, milyarlarca dolar döviz yurt dışına kaçmakta"
(TBMM) - İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde yerli turistlerin yurt dışı tercihiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Poyraz, "Özellikle geçtiğimiz yıl yerli turist Türkiye'yi tercih etmedi, kendi ülkesinde tatil yapamaz hâle geldi. Sebebi, ekonomi alanında ciddi kararların sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanı elbette. Yurt dışına kaçan, kaçmak zorunda kalan yerli turistler sebebiyle milyarlarca dolar döviz yurt dışına kaçmakta" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş'un başkanlığında toplandı. Komisyonda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşülüyor.
Turizm sektöründe yaşanan durağanlığın sebebinin ekonominin kötü gidişatı ve artan fiyatlar olduğuna dikkati çeken İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, yabancı turistin de artık Türkiye'yi tercih etmediğini söyledi. Turizm sektörünün sorunlarına çözüm önerileri de getiren Poyraz, yakın dönemde sosyal medyada ve televizyon kanallarında yer alan vahşet görüntülerini de eleştirdi.
Poyraz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Turizm sektöründeki enflasyon, sektörler arasındaki en yükseği, bu da maliyetlerin artmasına, kârlılığın çok düşmesine sebep olmaktadır. Nitelikli eleman bulunamamakta. Bu maaşlar turizm bölgelerinde yaşamaya yetmemektedir. Ben de Milletvekili olduğum Antalya'daki kira fiyatlarının ve konut fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu ve oradaki kamu görevlileri dâhil çalışanların ne kadar zorlandığının birebir şahidiyim. Nitelikli elemanlar çalışmak için başka ülkelere, özellikle Arap ülkelerine göç ediyorlar.
Turizm yoluyla ülkemize giren dövizin yüzde 85'i Türkiye'de kalıyor. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere yerli ürünler kullanılıyor, hatta birçok turizm bölgesinde işletmeler lokal üreticiyle birlikte çalışıyor. Bu açıdan da turizmin varlığı son derece önemli. Başka hiçbir sektörde de bunu kolay kolay bulabilmek mümkün değil.
"Yabancı turist için bile fiyatlar çok yüksek kaldı"
Özellikle geçtiğimiz yıl turizm sektörü için, bilhassa da iç turizmde büyük bir kriz yaşandı. Yerli turist Türkiye'yi tercih etmedi uzun süre, kendi ülkesinde tatil yapamaz hâle geldi. Sebebi, ekonomi alanında ciddi kararların sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanı elbette. Yabancı turist için bile fiyatlar çok yüksek kaldı. Bunun sizin turizme yaklaşımınızla yakından da ilgisi var. Daha pek çok sebebi de var ama bunların hepsini sıralamaya da vakit yetmiyor. Sektörde vergi yükü bunaltıcı, birçok kalemde vergi alınmakta, konaklama vergisi, tanıtım vergisi gibi kalemlerde de sektör maliyetleri gereksiz yere yukarıya çekmektedir. Devlet üç kuruş vergi geliri yaratmak için sektörü katbekat zarara uğratmakta, kârlılığı ve Türkiye'ye katkısını baltalamaktadır. Yurt dışına kaçan, kaçmak zorunda kalan yerli turistler sebebiyle de milyarlarca dolar döviz yurt dışına kaçmakta; kaş yapayım derken, turizminde ekonominin de iki gözü birden oyulmaktadır.
"Kalifiye elemanların turizm bölgelerinde konaklamalarını sağlamak adına kullanılmayan lojman tahsis edilmeli"
Turizmin geliştirme ajansına verilen vergilerden vazgeçilmelidir. Ayrıca, belediyeler turizm bölgelerinde yeterli hizmet verememektedir çünkü yaz ve kış arasında turizm bölgelerindeki belediyelerin müthiş bir nüfus farkı ortaya çıkmaktadır. Nüfusu 10-20-50 bin olan bölgeler 250 bin, 500 bin, 1 milyon kişiye hizmet vermek durumunda kalmaktadır ve bu belediyelerin bu hizmeti verdikleri alanda âdeta bir hizmet yoksunu durum söz konusudur. Dahası da var, kalifiye elemanların turizm bölgelerinde konaklamalarını sağlamak adına kullanılmayan lojman alanları turizm yatırımcılarına turizm çalışanlarının konaklaması için tahsis edilmelidir.
"Sokaktaki cinneti ortadan kaldırmadan cezaları artırmanın bir çözüm olmayacağı kanaatindeyiz"
Son dönemde sosyal medya dâhil birçok medya mecrasında hepimizin gözünün önüne gelen bu vahşet görüntüleri... Bu vahşet görüntüleri elbette halkın bilgi alma özgürlüğünün bir parçası ancak bunların son 9-10 aydır yoğunlaşması, bu yoğunlaşmaya karşı başta BTK, İletişim Başkanlığı ve RTÜK olmak üzere gerekli özenin ve gerekli müdahâlenin olmadığını görmekteyiz. Bununla birlikte eş zamanlı da iktidar tarafından dile getirilen bir 'cezasızlık algısı' tanımlaması var. Cezasızlık algısı, cezaların artırılması yönünde kamuoyunda bir talep olduğu ve iktidarın bu talebe göre hareket edeceğinin de aslında öncülü. Bununla birlikte sokaktaki cinneti ortadan kaldırmadan cezaları artırmanın bir çözüm olmayacağı kanaatindeyiz. Bunun bir istibdat rejiminin ayak sesleri olduğuna ilişkin kaygılarımızı ve farkındalığımızı da ifade etmek istiyoruz."