Aile hekimleri, yeni yönetmeliğe karşı iş bırakıyor... Hekim Birliği Sendikası Başkanı Balcı: "Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemini yok ediyor"
(ANKARA) - Aile hekimleri, "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırdıkları yeni yönetmeliğin iptali için 5-7 Kasım günlerinde 3 günlük iş bırakma eylemi yapacak. Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Hatice Çerçi Balcı, "Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında her gün karşılaşılan onlarca sorunu çözmek yerine aile hekimliği sistemini yok ediyor" dedi.
Aile hekimlerinin ve meslek örgütlerinin "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdiği Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, geçen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe tepki gösteren aile hekimleri ve hekim sendikaları 5-6-7 Kasım günlerinde yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapacak.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Hatice Çerçi Balcı, "Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında her gün karşılaşılan onlarca sorunu çözmek yerine Aile Hekimliği sistemini yok ediyor" ifadelerini kullandı.
"Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır"
Yeni yönetmeliğin hekimlere, vatandaşlara ve sağlık sistemine zarar verecek maddeler içerdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılmasına fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimleri hastalarla karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlandırarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması zor, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil, sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek bir yana, artacak olan istifalarla birçok birimin geçici görevlendirmelerle hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır. Halk sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir."
"Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için..."
Yeni yönetmeliğe karşı hukuksal mücadele ve eylemlilik içerisinde olacakları belirtilen açıklamada ayrıca Hekim Birliği Sendikası'nın talepleri şu şekilde sıralandı:
"Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı, aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı, hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli; aşılamalar ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli ve geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Entegre aile hekimlerine aylık 256 saatlik çalışma yükü kabul edilemez. Entegre hastanelerde çalışan aile hekimlerine, mesaiye ek olarak ayda 96 saat nöbet zorunluluğu getirilemez. Bu insanlık dışı uygulama, hekimlerin hata yapma riskini artırarak onları hasta ile karşı karşıya getirmekte ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körüklemektedir. Ayda 256 saat çalışan bir hekimden nasıl bir verim beklenebilir? Entegre sağlık kuruluşlarındaki aile hekimleri, bakanlığın dayattığı nöbet sistemine uymazsa, aldıkları ödemeler kademeli olarak düşürülecektir."