Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı 'HPV Aşı Uygulaması'yla bin 800 kadın ilk doz aşısını oldu
(ANKARA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) Ekim ayında başlattığı HPV Aşı Uygulaması kapsamında bin 800 kadın ilk doz aşısını oldu. 9 ila 30 yaş arasındaki sosyal destek alan kadın ve kız çocuklarını rahim ağzı kanserine karşı korumayı hedefleyen projeye en fazla başvuru Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ekim 2024’te başlattığı HPV Aşı Uygulaması ile toplum sağlığını desteklemeye devam ediyor. Destek kapsamında sosyal destek alan 9-30 yaş arasındaki bin 800 kadın ve kız çocuğuna ilk doz ücretsiz HPV aşısı uygulandı. Projeye en fazla başvuru sırasıyla Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi. 15 yaş altı çocuklara iki doz, 15 yaş üzeri bireylere ise üç doz aşı yapılırken, aşılar Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor.
Türkiye’de yerel yönetim düzeyinde ilk kez uygulanan ücretsiz aşı desteği; İstanbul, İzmir, Mersin ve Muğla gibi diğer belediyelerin de benzer çalışmalar başlatmasına öncülük etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, projeyi bir yılın sonunda değerlendirerek devamına karar verecek.
"Projemiz diğer büyükşehir belediyelerine de ilham kaynağı oldu"
ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, projeye ilişkin olarak, "Şu ana kadar bin 800 kişiye birinci doz aşılarını yaptık. Aşı üç doz halinde uygulanıyor. 15 yaş altı çocuklarımıza iki doz aşı yapılıyor. Proje, Türkiye’de hem yerel yönetimlerde hem kamu yönetiminde bir ilk olma özelliği taşıyor. Projemiz diğer büyükşehir belediyelerine de ilham kaynağı oldu. İstanbul, İzmir, Muğla, Aydın, Mersin, Adana gibi birçok belediye ve ilçeden yetkililer buraya gelerek uygulamayı yerinde inceledi" dedi.
Ünsal, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Tip-1 diyabet sensörü ve SMA testinde olduğu gibi HPV aşısının da ulusal aşı programına dâhil edilip Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamına alınmasını ümit ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız" dedi.
"Hiç tedirgin edici bir yan etkisi yok"
Proje, Gazi Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor. Aşı uygulamaları, tıbbi kayıtlar ve yan etki takipleri titizlikle gerçekleştiriliyor. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, projeyi, "Kadınları ve kız çocuklarını kanserden koruyacak bilimsel bir başarı" olarak değerlendirdi ve şunları söyledi:
"Kapsamlı ve güzel bir proje oldu. HPV aşısı, yüzde 95’in üzerinde etkili. Bu müthiş bir şey. Dünyada erişkinlerin yüzde 85’i 35 yaşına geldiğinde HPV ile karşılaşıyor. Dünyada her iki dakikada bir kadını kaybettiğimiz, Türkiye’de her gün 7 kadının yeni teşhis aldığı ve 3 kadının öldüğü bir kanseri yüzde 95 önleyen bir aşıyı yaptık. Dünyada 270 milyon doz uygulanmış bugüne kadar. Hiç tedirgin edici bir yan etkisi yok. Çok etkili ve emniyetli bir aşı uyguladık."
"Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğretiminde olanlar büyük çoğunlukta"
Prof. Dr. Şenol, projeye katılanların çoğunluğunun daha önce ücretsiz olmadığı için aşı yaptıramadığını belirterek, "15 yaş altı 250 kız çocuğuna, 15 yaşın üzerinde bin 500’den fazla kişiye uyguladık. Ben buna bilimin fıtratı derim, bilmenin borcu derim. Bu benim için müthiş bir şey. Çünkü bu kadınlar kanser olmayacak, bu kız çocukları kanser olmayacak. Bunu söylerken bile tüylerim diken diken oluyor. Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğretiminde olanlar büyük çoğunlukta. Eğitim ve karşılıklı güven ilişkisi bence dünyaya bilimin bir armağanı olan böyle bir aşının yerini bulması için çok önemli bir gelişme. Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal koruma bakımından en az güvenli su sağlamak kadar önemli bir işlev yaptığını düşünmekteyim" diye konuştu.