Diyarbakır karpuzunda hasat zamanı… Tarımsal Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atik: Tarlada 8 lira olan karpuz marketlerde 20-30 liraya satılıyor

Diyarbakır karpuzunda hasat zamanı… Tarımsal Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atik: Tarlada 8 lira olan karpuz marketlerde 20-30 liraya satılıyor

AHMET ÜN

(DİYARBAKIR) - Tadı ve aromasıyla meşhur Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Diyarbakır Tarımsal Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atik, karpuz hasadının bu yıl verimli geçtiğini ancak fiyatın her geçen gün düştüğünü söyledi. Atik, “Biz bundan 5 gün önce 10-11 liraya verdik. Şu an 8 lira. Fiyatta gerileme oldu. Biz burada hale gönderiyoruz. Halden esnafın eline çıkıyor. Karpuz marketlerde 20-30 liraya satılıyor” dedi.

Sönmüş volkanik Karacadağ’ın eteğinde örtü altında yetiştirilen tescilli Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. 40 derecelik sıcakta her gün tarlada çoğunluğu kadın işçiler tarafından toplanan karpuzlar, TIR’lara yüklenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Üreticiler karpuz hasadının bu yıl iyi geçtiğini söylerken, fiyatların ise düşmesinden yakındı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Diyarbakır Tarımsal Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atik, karpuz üretiminden hem veriminden hem satışından memnun olduklarını, ancak fiyatların düşmeye başladığını belirtti.

‘Karpuz tarlada 8 lira, markette 30 lira’

Atik, şu an tarlada 8 liraya sattıkları karpuzun, marketlerde 25-30 lira dolayında satıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Karpuz bu sene iyidir. Biz memnunuz. Şu andan itibaren karpuz gerileme yapıyor. İlk ürünü çıkaran kazandı. Ama şu anda karpuz her gün 1-2 milyon gerileme yapıyor. Türkiye’nin 81 iline karpuz gönderiyoruz. Biz bundan 5 gün önce 10-11 verdik. Şu an 8 lira. Fiyatta gerileme oldu. Biz burada hale gönderiyoruz. Halden esnafın eline çıkıyor. Karpuz marketlerde 20-30 liraya satılıyor.”

Atik, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken çiftçinin çok dertli olduğunu aktaran Atik, “Her gelen ‘karpuz karpuz’ diyor. Kimse pamuktan, buğdaydan, girdilerden bahsetmiyor. Şu anda bu arazideki pamuğun ekim masrafı 20 bin lira, pamuk ise fiyatı ise şu anda 18 bin lira. Çiftçi gerçekten zararda. Elektriğe yüzde 38 zam geldi. Akaryakıta ÖTV zammı geliyor. Akaryakıtı, denizlerde yatlarda dolaşanlara 20 lira, çiftçilere ise 44 liraya veriliyor. Yat sahiplerine diyor ‘Siz gidin keyif edin, çiftçi tarlada güneşin altında ezilsin.’ Şu anda burada 150’nin üzerinde insan çalışıyor. Emek sarf ediyor bu güneşin altında. Yani istihdam diyorsunuz. Buyurun istihdam. Onun için çiftçi gerçekten çok dertli. Buğdayı 2 ay önce ben 11 bin 700 liraya sattım. Yazık, günah. Biz bunları dile getirmek istiyoruz” dedi.

‘Tarımsal üretimde en az yüzde 30 bir gerileme olacak’

Ekonomik kriz nedeniyle zor bir dönem geçiren çiftçilerin üretiminde bu yıl 30 bir gerilemenin yaşanacağını kaydeden Atik, “Genel olarak gübreyi alamıyoruz. Şu anda mısır ekiyoruz, gübre sorunumuz var. Çünkü alamıyoruz. İlaç almış başını gidiyor. Mazot almış başını gidiyor. Elektrik almış başını gidiyor. Çiftçi ne yapsın. Tarımsal üretimde en az yüzde 30 bir gerileme olacak. Çünkü çifçi borcunu ödeyemiyor. Faizler şu anda yüzde 50-60’larda. Çiftçi yapacağı masrafı Ziraat Bankası destek vermezse öbürü destek vermezse nasıl ürün ekecek? Çiftçinin ölüm yıl dönümüdür bu sene. Devletimize, hükümetimize sesleniyoruz çiftçiye sahip çıksın” şeklinde konuştu.