Melen Çayı'na kanalizasyon suyu karıştığı iddiaları... İSKİ: “Vatandaşımıza sunduğumuz içme suyunun her damlası tüm standartları sağlayarak şebekeye verilmektedir"

Melen Çayı'na kanalizasyon suyu karıştığı iddiaları... İSKİ: “Vatandaşımıza sunduğumuz içme suyunun her damlası tüm standartları sağlayarak şebekeye verilmektedir"

(İSTANBUL) - İSKİ, Melen Çayı’na kanalizasyon suyu karıştığı iddilarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "İstanbulluların içtiği içme suyuna atık su karışımı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşımıza sunduğumuz içme suyunun istisnasız her damlası, modern içme suyu arıtma tesislerimizde arıtılarak yerli ve yabancı tüm standartları sağlayarak şebekeye verilmektedir. İçme suyunun kalitesi, tesis çıkışlarında 24 saat online, depo ve şebekelerden ise İdaremiz ekiplerince günlük numuneler alınarak izlenmekte, Sağlık Bakanlığı’nca düzenli olarak denetimleri yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün Melen Çayı’na kanalizasyon suyu karıştığı iddiları üzerine İSKİ yazılı açıklama yaptı. İddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“15 Ocak 2025 tarihinde bazı basın yayın ve sosyal medya mecralarında İdaremizin su havzası içinde bulunan Düzce iline son 5 yıldır yatırım yapmadığı ve içme suyuna atık suların karıştığı iddiaları yer almaktadır. Öncelikle, İdaremizin Düzce’de yapmış olduğu ve önümüzdeki süreçlerde yapacağı yatırımlar planlandığı şekilde ilerlemektedir. Belirtilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

"45.831 metre atık su şebeke kolektör hatlarının imalatını tamamlamıştır"

İdaremiz, 2019 yılından itibaren Düzce il sınırları içerisinde yer alan ve güncel yatırım bedeli 1 Milyar 120 Milyon TL tutarında Kaynaşlı, Konuralp, Merkez, Çilimli, Pırpır, Cumayeri ve Gölyaka bölgelerinde toplam 45.831 metre atık su şebeke kolektör hatlarının imalatını tamamlamıştır. Melen Havzası’nın ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlarımız artarak devam etmektedir. 26.12.2024 karar tarihli Melen Havzası Atık Su Şebekesi ve Kolektörleri İnşaat İhalesi” kapsamında ilgili firmaya yer teslimi yapılmış olup mevsim şartlarına göre çalışmalar devam edecektir. Bu İhalenin bedeli 2 Milyar 623 Milyon TL’dir. Malzeme bedeli ile birlikte yatırım bedeli toplam 4 Milyar 223 Milyon TL’dir. İhale kapsamında 50,5 kilometre atık su şebeke imalatı, Gölyaka terfi merkezi ve enerji nakil hattı, 4,4 kilometre uzunluğunda terfi hattı yapılacaktır.

"İBB tarafından engellendiği iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır"

Yine Cumayeri İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi İkmal İnşaatı için ihale onayı alınmış olup ihale süreci devam etmektedir. Ayrıca mevcut Düzce Arıtma Tesisinin ek inşaatı revizyonu, Yeni Yığılca İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatı, 1 adet terfi merkezi ve 3 adet terfi merkezi revizyonu ihale çalışmaları devam etmektedir. 13 kilometre uzunluğunda 2200 çapındaki Melen Atık Su Deşarj Tüneli’nin ihale çalışmalarına da başlanmıştır. İstanbul ile Düzce ilinin su kardeşi ilan edilme girişimlerinin İBB tarafından engellendiği iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. 4 Mayıs 2023 tarihinde 2023/9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yürürlüğe giren "Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmektedir. Söz konusu çalışmalar kapsamında içme suyu sistemlerinde su kayıplarının azaltılması ve yerel yönetimlerin su verimliliği sağlayan hizmetleri hakkında belediyeler arasında iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanması maksadıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün öneri ve tensipleriyle belirli yürürlük süreleri içeren 'belediye su kardeşliği protokolleri' yapılmaktadır.

"Düzce Belediyesi ile de imzalanması konusunda hazır olduğumuzu belirtmek isteriz"

Bu kapsamda İdaremiz, 2024 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kars Belediyesi ve Artvin Belediyesi ile su kardeşliği protokolleri imzalayarak iş birliği, tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlamıştır. İmzalanan protokollerin süreleri iki yıl olarak belirlenmiştir. Belediye Su Kardeşliği protokolleri sadece su kayıplarının azaltılarak su verimliliğinin sağlanması çalışmalarını kapsamakta olup diğer altyapı ile ilgili konulara yönelik çalışmalar su kardeşliği protokolü kapsamında yer almamaktadır. Bakanlığımızın uygun görmesi halinde alınan protokolün Düzce Belediyesi ile de imzalanması konusunda hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

"İçme suyu havzalarımızda gerekli denetimler ve yatırımlar da aralıksız devam etmektedir"

Ayrıca İstanbulluların içtiği içme suyuna atık su karışımı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşımıza sunduğumuz içme suyunun istisnasız her damlası, modern içme suyu arıtma tesislerimizde arıtılarak yerli ve yabancı tüm standartları sağlayarak şebekeye verilmektedir. Su kalitesi ile ilgili veriler iski.istanbul adresinde yer almaktadır.İçme suyunun kalitesi, tesis çıkışlarında 24 saat online, depo ve şebekelerden ise İdaremiz ekiplerince günlük numuneler alınarak izlenmekte, Sağlık Bakanlığı’nca düzenli olarak denetimleri yapılmaktadır. Ham su kalitemizin bozulmaması ve iyileştirilmesi için içme suyu havzalarımızda gerekli denetimler ve yatırımlar da aralıksız devam etmektedir. İSKİ olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla temiz suyun ve çevrenin güvencesi olmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın asılsız, siyasi söylemlerle kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalara itibar etmemesini temenni ederiz”