TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... DEM Partili Sayyiğit: "İktidarın önceliği emeği ile geçinen milyonlarca yurttaş değil yine patronların ve sermayenin çıkarı oldu"
(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liraya yükseltilmesine ilişkin düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifinin görüşmelerinde konuşan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, "Bu torba yasa hiçbir derde deva olmayacak. Bu tasarıda enflasyon sorunu yok, hayat pahalılığı yok, zamlar yok, açlık, geçim sorunu yok, fahiş kira artışları yok. İktidarın önceliği emeği ile geçinen milyonlarca yurttaş değil yine patronların ve sermayenin çıkarı oldu" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiyle ilgili düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor. Teklifle, en düşük emekli aylığının, Ocak 2025 ödeme döneminden geçerli olmak üzere 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilmesi, işverene, ocak-aralık döneminde günlük 33,33 lira, aylık 1000 lira asgari ücret desteği verilmesi öngörülüyor.
"Kendimizi çok değersizleştirilmiş hissediyoruz. Böyle bir şey olmaz"
DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, kanun teklifinin bazı maddelerinin iktidar tarafından daha önce geri çekilen ve yeniden değerlendirileceği belirtilen maddeler olduğunu belirterek, "Kendimizi çok değersizleştirilmiş hissediyoruz. Böyle bir şey olmaz. Bu geri çekilmiş maddeler üzerine burada da Genel Kurul'da da tartıştık ve itirazlarımızı söyledik. Geri çekip değerlendireceğinizi söylediniz. Biz de buna inandık fakat bakıyoruz maddelere çok ufak değişiklik var ama maddeler aynen geri gelmiş durumda. Tatile gidecektik arıza çıkmasın diye mi geri çekmiştiniz maddeleri? Çıkardığınız yasayı Anayasa Mahkemesi ikinci kez kanuna aykırı diye yolluyor. Biz niye sürekli aynı duruma düşüyoruz" dedi.
"Bu rakam emeklilerin hiçbir sorununa çözüm getiremez"
DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise şunları söyledi:
“AKP'nin yıllardır uyguladığı yanlış ekonomi politik tercihler nedeniyle maalesef emeğiyle geçinen milyonlarca yurttaş çalışan yoksullar haline getirildi. Büyük bir geçim sorunu ile karşı karşıyayız. Emeğiyle geçinen milyonlarca yurttaş içi, memur, genç, çiftçi, esnaf bunlarla mücadele etmek zorunda kalmış durumda. Halkın sorunları her geçen gün büyürken resmi enflasyon yüzde 85'lere dayanmışken bu torba yasa teklifinde bunlar hiç yokmuş gibi bir manzara ile karşı karşıyayız. Bu torba yasa hiçbir derde deva olmayacak. Bu tasarıda enflasyon sorunu yok, hayat pahalılığı yok, zamlar yok, açlık, geçim sorunu yok, fahiş kira artışları yok. İktidarın önceliği emeği ile geçinen milyonlarca yurttaş değil yine patronların ve sermayenin çıkarı oldu. Bu yasa teklifi de AKP'nin önceki yasaları gibi patrona destek paketi olarak karşımıza çıkmakta. Bir de işçiden alıp patrona verme fonuna bakalım. 1999 yılında işsizlik ödeneği ödemek amacıyla kurulan bu fon patronlara sağlanan çeşitli teşviklerle giderek patronları destekleme fonuna dönüşmüş durumda. 2017'den sonra İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlerin aldıkları teşviklerin toplamı işsizlik ödeneğinden fazla olmaya başlamış. İşsizlerin yüzde 87'si de bu fondan yararlanamıyor. Sizin kime hizmet ettiğinizi ortaya çıkartan veriler. 'Sermaye desteklenirse ekonomi düzelir hepimiz faydalanırız' teziniz de çökmüş durumda.
Türkiye'nin emeklilik sistemi Güney Amerika, Arjantin, Filipinler ve Hindistan ile dünyanın en zayıf emeklilik sistemi arasında yer almayı başarıyor. Emeklilere açlık sınırın üçte ikisine tekabül eden bir rakamı torba yasa teklifi ile yasalaştırmaya çalışıyorsunuz. Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya çıkıyor. Bu rakam emeklilerin hiçbir sorununa çözüm getiremez."