Türkiye, 2024’te yerli tıbbi cihaz üretiminde rekor kırdı… MEDEF Başkanı Dr. Aydemir: “Travma branşında yüzde 95, spinalde yüzde 90, spor cerrahisi ve artroplastide yüzde 65 yerlileştik”
(ANKARA) - 2023’e kadar yurt dışından ithal edilen tıbbi cihaz üretiminde yerlileşme oranı 2024 itibarıyla yüzde 95’lere ulaştı. Medikal Dernekler Federasyonu (MEDEF) Başkanı Op. Dr. Ahmet Aydemir, “Travma branşında yüzde 95, spinalde yüzde 90, spor cerrahisi ve artroplasti branşlarında ise yüzde 65 oranlarında ülke tedariğini sağlayarak ithalata bağımlılığı önemli ölçüde azalttık ve rekora imza attık" dedi.
Yerli tıbbi cihaz üretiminde Türkiye’den rekor geldi. İthal eden Türkiye'den ihraç eden Türkiye'ye dönüşüm yaşandı. Yerli üretimde tıbbi cihaz sektörünün öncü olduğunu belirten Op. Dr. Aydemir özetle, şunları kaydetti:
“Ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasıdır”
"2023 yılı ve 2024 yılı sonu itibarıyla yerli üretimimizde önemli bir rekor kırıldı. Travma branşında yüzde 95, spinalde yüzde 90, spor cerrahisi ve artroplasti branşlarında ise yüzde 65 oranlarında ülke tedariğini sağlayarak ithalata bağımlılığı önemli ölçüde azalttık ve rekor kırdık. Bu hem sektörümüz hem de ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasıdır. Aynı zamanda yüzün üzerinde ülkeye ihracat yaparak ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz.
“Teşviklerin payı büyük”
Bu başarıyı, yerli üreticilerimizin azmi ve devletimizin sağladığı teşviklerle elde ettik. MEDEF olarak, sektörümüzü yerelde ve uluslararası arenada daha da yukarı taşıyacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere, devletimizin sağlık sektörüne ve ihracata yönelik teşvikleri ve KOSGEB gibi kuruluşların sağladığı finansal destekler, yerli üreticilerimiz için büyük bir motivasyon kaynağı. Bu destekler sayesinde, sektörümüzde Ar-Ge ve inovasyon yatırımları arttı, dünya standartlarında ürünler geliştirilmeye başlandı. İhracatımız ise her sene artarak devam ediyor.
“Uluslararası rekabette artık daha güçlüyüz”
Tıbbi cihaz sektörünün yerlileşmesi, uluslararası rekabette ülkemizi güçlü bir konuma getirdi. Ancak bu, sadece bir ekonomik strateji değil, aynı zamanda milli güvenlik açısından bir zorunluluk. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan global tedarik krizleri ve 6 Şubat 2023 depremi, yerli ürünlerin piyasaya arzından önceki dönemlerde oldukça yüksek olan ithal ürün fiyatları yerli üretimin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu açıkça gösterdi. 6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem, yerli üretimin kriz dönemlerinde hızlı çözüm sağlama kabiliyetini ve önemini bir kez daha ortaya koydu. O dönemde, yerli üreticilerimizle birlikte hızlı bir şekilde sağlık sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olduk.
“Rezerv savunma sanayi konumundayız”
Bu süreç, yerli üretimin sadece ekonomik bir tercih değil, aynı zamanda halkımızın sağlık güvenliği için vazgeçilmez olduğunu bize bir kez daha hatırlattı. Aynı zamanda yerli üretim makine parkurlarımız, savunma sanayi ile aynı yüksek teknoloji makine parkurları olduğu için, herhangi bir savaş, seferberlik durumunda bir gecede savunma sanayine üretim yapabilecek kabiliyetleri ile rezerv savunma sanayi konumundadırlar.
“Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulmalı”
MEDEF olarak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla güçlü iş birliklerinin geliştirilmesi, sektörel mevzuatlarda ve uygulamalarda iyileştirmeler ve geliştirmeler yapılması gerektiğine inanıyoruz. Tıpkı Savunma Sanayi Başkanlığı gibi bir ‘Sağlık Endüstrileri Başkanlığı’ kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bu başkanlık yapısının bir an önce kurulmasının hem ülkemiz için stratejik bir öneme sahip oluğu hem de ihracat rakamlarımızı tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi oldukça yüksek seviyelere çekeceği inancındayız.”
ADVERTORIAL YAYIN