Dışişleri Bakanı Fidan: Umarız Gazze’deki ateşkes provokasyonlara rağmen devam eder
(ANKARA) - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması’nın ilk toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze'deki ateşkesi değerlendirdi ve "İnşallah yeni bir çatışma çıkmaz" dedi. İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin devam etmesinin önemini vurgulayan Fidan, “Yer yer İsrail tarafından ihlaller olmakta, bugün yine can kaybıyla sonuçlanan saldırılar oldu özellikle Batı Şeria’da. Maalesef biz Lübnan’daki ateşkesten de görüyoruz ki İsrail ateşkes yaptığı zaman yüzde 100, harfiyen uymuyor, belli ihlallerde bulunuyor. Umarız bu ateşkes bütün provokasyonlara rağmen devam eder” dedi.
Türkiye ile İsveç arasında NATO Vilnius Zirvesi’nde kurulan Güvenlik Mekanizması’nın ilk toplantısı bugün Ankara’da yapıldı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Fidan, İsveç Dışişleri Bakanı Stenergard ve İsveç Adalet Bakanı Strömmer katıldı. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantının ardından ortak üç Bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına Bolu Kartalkaya’daki kayak merkezindeki otel yangınında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Fidan, üç bakının toplantısı hakkında bilgi verdi. “İsveç’in üyeliği NATO’ya güç kattı” ifadesini kullanan Fidan şöyle konuştu:
“2022 yılında Madrid’de yapılan NATO Zirvesi’nde sayın Cumhurbaşkanımızın İsveç ve Finlandiya liderleriyle bir araya geldiği ortamda güvenlik konusunda bir anlayış mutabakatına ulaşıldı. Özellikle terörle mücadelenin bu üç ülke arasında hangi esaslara dayalı yürütülmesi gerektiği konusunda bir anlayış mutabakatı oldu. Daha sonra 2023 yılındaki Vilnius Zirvesi’nde anlayış mutabakatı pratikte nasıl hayata geçecek bunun mutabakatına varıldı. Bu mutabakat neticesinde bir Güvenlik Mekanizması’nın ihdas edilmesi kararlaştırılmıştı. Bugün Güvenlik Mekanizması’nın Bakanlar seviyesindeki ilk toplantısına Türkiye’de ev sahipliği yapıyoruz.
Bugün çok verimli ve kapsamlı bir görüşme yaptık. Geçtiğimiz yıl İsveç ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 100’üncü yıl dönümünü kutlamıştık. İsveç bizim için önemli bir ortak ve müttefiktir. Bugünkü görüşmemizde işbirliğimizi güçlendirme kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bu yönde atacağımız adımları ele aldık.
“İsveç’in üyeliği NATO’ya güç kattı”
İsveç’in NATO’ya üye olmasının güvenlik ve savunma sanayi ilişkilerimizi geliştireceğine inanıyoruz. İsveç’in üyeliği NATO’ya da güç katmıştır. 360 derece güvenlik anlayışı doğrultusunda tüm müttefiklerin birlik ve anlayış içerisinde hareket etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Aynı zamanda AB üyesi olan İsveç’in ülkelerinin AB üyelik sürecine olan desteğine de güveniyoruz. AB üyeliğimizin önündeki engellerin aşılmasında ve AB ile ilişkilerimizin ilerletilmesinde İsveç’in desteğinin etkin ve görünür şekilde devam etmesini arzu ediyoruz.
“İsveç’i terörle mücadelede çabalarında desteklemeye devam edeceğiz”
İsveç’in PKK, YPG ve FETÖ’ye karşı attığı adımları ve alacağı ilave önlemleri ele aldık. İsveç heyeti terörün her türüyle mücadele edeceğini ortaya koyan bir yol haritası sundu. Biz de değerlendirmelerimizi aktardık. Bu adımların devam etmesini ve sahada yansıma bulmasını bekliyoruz. Türkiye olarak İsveç’i terörle mücadele çabalarında desteklemeye devam edeceğiz. İsveç’in olumlu yaklaşımı NATO’nun terörle mücadele alanındaki kabiliyet ve gücünü arttıracaktır.
Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdik. Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin kalıcı hale gelmesinin önemine değindik. Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı risk ve tehditler konusunda değerlendirmelerimizi paylaştık. Ayrıca PKK terör örgütünün bölgesel güvenliği ve istikrarı bozucu faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi verdik.
Güvenlik Mekanizması kapsamında önümüzdeki dönemde de düzenli aralıklarla bir araya gelmeye devam edeceğiz. Müteakip toplantıya İsveç ev sahipliği yapacak.”
Stenergard: YPG, PYD ve FETÖ’ye hiçbir şekilde destek vermeyeceğiz
İsveç Dışişleri Bakanı Stenergard da sözlerine başsağlığı dileyerek başladı. Stenergard konuşmasında şunlara değindi:
“İsveç’in terörle mücadelesi bizim için öncelikli bir konu ve uzun dönemli olan bu hedefimizi Türkiye ile birlikte ele alacağız. Uluslararası terör bütün ülkelerimiz de dahil olmak üzere bütün dünyayı tehdit ediyor. Bu nedenle müttefikler olarak terör ve terörün her türüyle mücadele konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bakan Fidan’a Madrid ve Vilnius’ta verdiğimiz tüm taahhütlerimizi yerine getireceğimiz konusunda teyitte bulundum. YPG, PYD ve FETÖ’ye hiçbir şekilde destek vermeyeceğimizi ifade ettik. İsveç olarak organize suçla ilgili her iki ülkeyi de etkileyen suçlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.
İsveç her zaman Rusya’ya karşı kendisini savunurken Ukrayna’nın yanında olmaya devam edecek. Bizim için barışın en önemli yolu Ukrayna’ya destek vermektir. Özellikle de hem silah tedariki hem de hububat ihracatı konusundaki destekler bizim için önemli.
Suriye halkı ve Suriye’nin geleceği açısından Esad rejiminin düşmesi tarihi bir fırsattır. Suriye için kapsayıcı ve adil bir siyasi sürecin olması kritik öneme sahip. Özellikle kadınların ve azınlıkların mutlaka bu geçiş sürecine dahil edilmelidir. İsveç AB’nin bir parçası olarak, Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte bu konuya destek vermeye hazırdır. Suriye’ye 2024 yılında 25 milyon Euro’ya varan destek veren önemli bir destekçidir.
Gazze’deki ateşkesi memuniyetle karşılıyoruz. Birçok rehine artık ailelerine kavuşabilecekler. En önemli konulardan biri ateşkesin Gazze’deki sivil nüfusun ızdırabını azaltması ve insani yardımlara erişimi arttırması konusundaki kararlılığımız devam edecektir.”
Strömmer: Terörle mücadele ve organize suçla mücadelede çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya karar verdik
İsveç Adalet Bakanı Strömmer de Bolu Kartalkaya’daki otel yangını sebebiyle hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. Strömmer, “Türkiye ve İsveç terörle mücadele ve organize suçla mücadeledeki stratejik işbirliğini güçlendirerek çalışmalarını yoğunlaştırmaya karar verdi. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Ülkelerimizin terör örgütlerinin yararına istismar edilmesine hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz. Organize suç örgütlerinin istismarına da kapalı olacağız” ifadelerini kullandı.
“Organize suç faaliyetleri aracılığıyla terör örgütlerinin faaliyetleri finanse ediliyor”
Ortak basın toplantısının ardından Bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı. PKK terör örgütünün artan organize suç olaylarındaki rolü ile PKK’ya yönelik atılacak ilave adımların sorulması üzerine İsveç Adalet Bakanı şunları kaydetti:
“İsveç iç güvenlik dendiğinde üç tehditle karşı karşıya: terör şiddete varan aşırılıkçılık, devletimize karşı dostane davranmayan faktörler ve organize suç. Bu tehditler arasında bağlantılar mevcut. Organize suç ile şiddete varan aşırılıkçılık ile terör arasında sıkı bağlar var. Organize suç faaliyetleri aracılığıyla farklı terör örgütlerinin faaliyetleri finanse ediliyor. Bunlar arasında PKK var. Bugün bütün farklı terör tehditleri karşısında nasıl ilerleyeceğimizi konuştuk. PKK da bu konu başlıkları arasındaydı. Bu konudaki adımlarımızı münferit dosyalar üzerinde de nasıl şekillendireceğimizi konuştuk. Bilhassa organize suç faaliyetleri ile terör arasındaki ilişkiyi de vurguladık.”
“Ateşkesin devam etmesi önemli”
Filistin’deki duruma ilişkin değelerndirmesi sorulan Fidan, Gazze’de uzun zaman sonra ulaşılan ateşkesin bir nebze olsun kalplere ferahlık verdiğini belirterek şunları kaydetti:
“Ateşkesin devam etmesi önemli. Yer yer İsrail tarafından ihlaller olmakta, bugün yine can kaybıyla sonuçlanan saldırılar oldu özellikle Batı Şeria’da. Maalesef biz Lübnan’daki ateşkesten de görüyoruz ki İsrail ateşkes yaptığı zaman yüzde 100, harfiyen uymuyor, belli ihlallerde bulunuyor. Umarız bu ateşkes bütün provokasyonlara rağmen devam eder. Çünkü özellikle 2 milyon arada sıkışmış insan var, kışın ortasında bu insanlar, Filistinli kardeşlerimiz evsiz, yurtsuz, susuz, gıdasız, ilaçsız durmaktalar. Bu resmin bir an önce sona ermesi için ateşkesin bütün şartlarının hayata geçmesi bizim en büyük önceliğimiz.
İnsani yardımların kesintisiz devam etmesi bu aşamada fevkalade önemli. Hasta olan bazı kardeşlerimizin bir an önce sağlığına kavuşması, daha fazla soğuktan ve gıdasızlıktan ölümlerin olmaması için insani yardımların bir an önce yerine ulaşması gerekmekte. Suriye’deki Esad rejiminin düşüşünden sonra arkasından Gazze’den gelen ateşkes, ki Türkiye’nin de çok ciddi çabaları olmuştur, bu haber bizi bölgede rahatlatmakta. Bölgemizin istikrara, barışa ve huzura ihtiyacı var. Savaşa, gözyaşına ve yıkıma değil.
İnşallah yeni bir çatışma çıkmaz, biz bundan sonraki diplomatik enerjimizi hem insani yardımların hem yeniden inşa ve imar faaliyetlerinin koordinasyonuna yoğunlaştırırız.
Ateşkesin devam etmesi önemli. Hem orada rehin alınmış 2 milyon Filistinlinin hayata tutunması için önemli hem de bölgesel istikrarın devamı için önemli.”