Tarım Teknolojileri Çalıştayı... YÖK Başkanı Özvar: "Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve önlisans programlarının oluşturulmasını teşvik edeceğiz"

Tarım Teknolojileri Çalıştayı... YÖK Başkanı Özvar: "Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve önlisans programlarının oluşturulmasını teşvik edeceğiz"

(ANKARA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen "Tarım Teknolojileri Çalıştayı''nda konuştu. Tarımda dijital dönüşümün tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesini sağlamanın bir zorunluluk haline geldiğini belirten Özvar, tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını teşvik edeceklerini söyledi.

YÖK ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle “Tarım Teknolojileri Çalıştayı” düzenlendi. YÖK Başkanı Erol Özvar’ın başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda, daha önce Yapay Zeka ve Dijital Temelli Programların Açılması ile Sağlıkta Dijitalleşme Çalıştayı’nda gibi sektör temsilcilerinin görüşü alındı.

''Tarımsal üretim ciddi sınamalarla karşı karşıya''

Özvar, çalıştayın açılış konuşmasında, tarım sektöründe dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin oluşturulmasını ve istihdam dostu programların yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirterek, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir” diye konuştu.

Özvar, dijital dönüşümün tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak bakımından bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederek, ''Yükseköğretim Kurulu olarak, tarım alanında dijital teknolojilere dayalı eğitim programlarının geliştirilmesini, tarımsal üretimde veri temelli karar alma süreçlerinin benimsenmesini ve üniversite-sektör iş birliklerinin güçlendirilmesini önceliklerimiz arasında görmekteyiz'' ifadelerini kullandı.

''Bu yeni dönemi ve geçiş sürecini ıskalamamak hayati önemdedir''

20'nci yüzyıldan itibaren ‘Tarım 3.0’la birlikte tarımsal üretimde bilgisayar programlarının ve robot teknolojilerinin kullanıldığını aktaran Özvar, ''Günümüzde artık Tarım 4.0’dan bahsediyoruz. Bu, tarımda akıllı sistemlerin ve akıllı cihazların yoğun bir şekilde kullanılacağı yeni bir dönemdir. Bizler açısından bu yeni dönemi ve geçiş sürecini ıskalamamak hayati önemdedir'' dedi. Özvar, tarımsal üretimi bölgesel kalkınma stratejileriyle daha uyumlu hale getirmek amacıyla Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı çerçevesinde üniversitelerin tarımla ilişkili belirli alanlarda ihtisaslaşmasını teşvik ettiklerini ifade etti. Özvar,şu bilgileri aktardı:

''Bu kapsamda, Bingöl Üniversitesi tarım ve havza bazlı kalkınma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal enerji, Siirt Üniversitesi tarım ve hayvancılık, Iğdır Üniversitesi katma değeri yüksek tarımsal ürünler, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi hassas tarım uygulamaları ve yenilikçi işleme teknolojileri, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi hayvancılık, Yozgat Bozok Üniversitesi endüstriyel kenevir, Artvin Çoruh Üniversitesi tıbbi aromatik bitkiler, Kırklareli Üniversitesi gıda, Giresun Üniversitesi fındık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi gıda biyo teknolojisi alanında ihtisaslaşan üniversiteler olarak belirlenmiştir. Ayrıca, öncelikli alanlarda uzmanlaşan üniversiteler programı kapsamında Selçuk Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarımda dijital teknolojiler alanında ön plana çıkmıştır.''

''Programlar revize edilecek, sektörle iş birlikleri derinleştirilecek''

Tarım eğitiminin dijital yetkinlikleri artıran, veri temelli karar alma becerilerini güçlendiren ve teknolojiyi etkin kullanabilen insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan bir yapıya kavuşturulmasının önemine işaret eden Özvar, ''Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle iş birliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflemekteyiz'' dedi. Özvar, tarım sektörünün dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamasının, istihdam odaklı eğitim politikalarıyla desteklenmesi ve sektördeki beceri açığının kapatılmasının, 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında belirlenen temel öncelikler arasında yer aldığını vurguladı.

''Nerede ne ürettiğimizi, ne kadar ürettiğimizi de takip edebilmemiz gerekiyor''

Çalıştayda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ise son dönemde yoğun bir şekilde çalıştıkları tarım teknolojilerinde dijitalleşmeyle ilgili çalıştayın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Gümen, tarımın öneminin, ülkelerinde kendi kendine yetebilmesinin öneminin son dönemde yaşanan savaşlar ve pandemiyle daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Gümen, ''Ülkeler birbirine yardım etmeye çalışırken bir şekilde önce kendi stratejik ürünlerini garanti altına almaya çalışıyor. Sonrasında varsa fazlalığı bunu ihraç etme yoluna gidiyor. Biz de son 1,5-2 yıldır yaptığımız çalışmalarda kendi kendimize yetebilmeyi özellikle stratejik ürünlerde yeni başlattığımız üretim planlanmasıyla suyu merkeze alarak nerede neyi ne kadar yetiştireceğimizi planlamaya çalışıyoruz. O yüzden tarım teknolojilerinde dijitalleşme bir tık daha önemli hale geçiyor. Çünkü bizim nerede ne ürettiğimizi, ne kadar ürettiğimizi de takip edebilmemiz gerekiyor'' dedi.