İstanbul ve Ankara, Limak Filarmoni ile operanın yıldızlarını ayakta alkışladı

İstanbul ve Ankara, Limak Filarmoni ile operanın yıldızlarını ayakta alkışladı

(İSTANBUL) - Limak Filarmoni Orkestrası, geleneksel yeni yıl konserleri ile İstanbul ve Ankara’da unutulmaz performanslara imza attı. Dünyaca ünlü tenor Murat Karahan ile uluslararası üne sahip sopranolar Carolina López Moreno ve Eleonora Buratto ile sahne alan Limak Filarmoni Orkestrası’nı, 7 bine yakın sanatsever izledi. 10 yıldır sürdürdüğü “Türkiye’nin Mühendis Kızları” programı ile kadın istihdamını destekleyen Limak Vakfı, konserlerin tüm gelirini mühendis kızların eğitimine aktaracak.

Limak Vakfı tarafından çok sesli müziği geniş kitlelere yaymak amacıyla kurulan ve 8’inci yaşını kutlayan Limak Filarmoni Orkestrası, yeni yıl konserleri kapsamında operanın dünyaca ünlü isimlerini İstanbul ve Ankara’da müzikseverlerle buluşturdu. İstanbul Volkswagen Arena’da 17 Şubat’ta, Ankara Congresium’da ise 19 Şubat’ta gerçekleşen “Operanın Yıldızlarıyla Buluşma” isimli konserler dizisini, 7 binin üzerinde seyircinin yanı sıra iş, bürokrasi, sanat ve medya dünyasından pek çok davetli izledi.

İtalyan şef Alvise Casellati’nin yönetimindesahnede devleşen orkestraya, dünya çapındaki prestijli sahnelerde adından söz ettiren ve birçok büyük operada başrolleri seslendiren ünlü tenor Murat Karahan, uluslararası opera sahnelerinin yıldızı lirik soprano Eleonora Buratto ve genç yaşına rağmen uluslararası ödüllerle başarısını kanıtlamış Carolina López Moreno eşlik etti.

Türkçe parçalar operayla yeniden hayat buldu

Biletleri günler öncesinde tükenen konserlerin ilk bölümü, Werther, La Bohème, Turandot, Madama Butterfly, Tosca gibi opera klasiklerinden oluşurken, ikinci bölümde ise Besame Mucho, Ai Giochi Addio gibi popüler parçalar yer aldı. Konserin son bölümünde ise Arnavutluk, İtalya ve Türkiye’yi temsil eden operanın üç yıldız ismi, kendi ülkelerine ait klasikleşmiş parçalarla sürpriz performanslara imza attı. Operanın dünyaca ünlü yıldızlarını aynı sahnede buluşturan geleneksel yeni yıl konserlerinde, Zeki Müren’in sevilen şarkılarından “Yaralı Gönül” ve Sezen Aksu’nun “Biliyorsun” şarkılarının filarmonik uyarlamaları ise izleyenlerden büyük alkış aldı.

Konserlerin geliri mühendis kızlara

Limak Vakfı, bu yılki konserlerin de tüm gelirini Türkiye’deki en güçlü eğitime destek programlarından biri olan ve 10 yıldır aralıksız sürdürülen “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesine aktaracak.

Limak Filarmoni Orkestrası konserlerine gösterilen ilgiye dikkati çeken ve binlerce sanatseveri bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şunları kaydetti:

“Operanın yıldız isimlerini ülkemizde ağırlıyoruz”

“Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünü toplumun geniş kesimlerine ulaştırmayı hedefleyerek 2017 yılında kurduğumuz Limak Filarmoni Orkestrası’nın sekizinci yılını geride bırakıyoruz. Tıpkı diğer sosyal yatırımlarımızda olduğu gibi Limak Filarmoni Orkestrası’nın da bugüne kadar imza attığı işlere dönüp baktığımda büyük bir gurur duyuyorum. Çok sesli müziği on binlerce kişiye ulaştıran orkestramız ile bugüne kadar dünyaca ünlü pek çok opera yıldızını ülkemizde ağırladık. Konserlerimize gösterilen yoğun ilgiyi çok anlamlı ve önemli buluyorum. Çünkü Limak Vakfı olarak kültür sanatın yanı sıra eğitim odaklı programlarla da uzun yıllardır toplumsal fayda sağlıyoruz. Bu kapsamda her zaman olduğu gibi bu konserlerimizden elde edilen geliri de Limak Vakfı’nın bir başka gurur duyduğum projesi Türkiye’nin Mühendis Kızları programına aktararak, mühendislik öğrencilerimizin eğitimine destek olacağız. Bu hedeflerle düzenlediğimiz konserlerde sahneye çıkan Limak Filarmoni Orkestrası’nın her bir üyesine, değerli orkestra şefi Alvise Casellati’ye ve performanslarıyla bizi büyüleyen Murat Karahan, Eleonora Buratto, Carolina López Moreno’ya ve elbette bizi yalnız bırakmayan sanatseverlere çok teşekkür ediyorum.”

Türkiye’nin kültür mirasını, müziğin evrensel dili ile buluşturarak genç nesillere ve uluslararası sanatseverlere ulaşmayı hedefleyen Limak Filarmoni Orkestrası, 2017’den bu yana sürdürdüğü yeni yıl konserleriyle her yıl daha geniş kitlelere ulaşıyor. Orkestra, konserlerin yanı sıra dijital projelerle de sanatseverlere ulaşarak kültürel anlamda önemli bir misyon üstleniyor.

Limak Filarmoni Orkestrası hakkında 

Çok sesli müziği geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle 2017’de Limak Vakfı tarafından kurulan Limak Filarmoni Orkestrası, sanatseverleri müziğin birleştirici ve iyileştirici gücüyle buluşturuyor. Orkestra, sekiz yıldır başarıyla sürdürdüğü konserlerin yanı sıra dijital projelerle de sanatseverlere ulaşıyor. Projelerine uluslararası bir boyut kazandıran Orkestra, operanın dünyaca ünlü isimleriyle aynı sahneyi paylaşıyor. 

Murat Karahan 

Türkiye’nin yetiştirdiği dünyaca ünlü sanatçı tenor Murat Karahan, Ankara Bilkent Üniversitesi’nin doktora düzeyindeki müzik eğitimi yanında Santa Cecilia Akademisi’nde soprano Renata Scotto ve Akademi Başkanı Prof. Bruno Cagli’nin de özel öğrencisi oldu. Kariyerinin başından itibaren Berlin Staatsoper, Berlin Deutscheoper, Münih Bayerische Staatsoper, Opera Frankfurt, Wiener Staatsoper, Teatro di San Carlo Napoli, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Regio Torino, Teatro Regio Parma, Arena di Verona, Madrid Teatro Real, Las Palmas Opera, Bolshoi Theatre, Latvian National Opera gibi dünyanın en önemli opera evleri ve konser salonlarında, Tosca, Il Trovatore, Aida, Turandot, Carmen, Cavalleria Rusticana, Macbeth, Manon Lescaut gibi, 40’tan fazla eserin başrolüne sahip çok geniş repertuarı ve Türk müziğinden dünya müziğinin seçkin örneklerine uzanan çeşitlilikteki özgün performanslarıyla sahne almaya devam ediyor. Karahan, bugüne dek, klasik müziğin duayenleri Zubin Mehta, Daniel Oren, Marco Armiliato, Placido Domingo, Francesco Ivan Ciampa gibi büyük orkestra şefleri eşliğinde, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko, Sonya Yoncheva, Anna Pirozzi, Kristine Opolais, Anita Rachvelishvili gibi pek çok özel isim ile sahne aldığı sayısız opera temsilleri ve konserleriyle büyük başarılara imza atmış, ülkemiz yanında, La Repubblica, La Stampa, La Provincia gibi dünyanın önemli basın organlarındaki övgü dolu haberleri ve röportajlarıyla da adından çokça söz ettirmiştir. 2018-2023 yılları arasında “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni” olarak da görev yapan Karahan, Türk kültürünü evrensel boyutlarda opera ve bale sahnesine taşıyan Troya, Yeniden Doğuş, Göbeklitepe ve Sinan gibi çok büyük çaplı eserlerin bestelenip sahnelenmesi, dünyaca ünlü isim ve prodüksiyonların sahnelerimizde sıkça yer alması gibi adımlarla, her sezon seyirci hasılat rekorları kırılarak, ülkemizde opera ve balenin geniş kitlelere tanıtılmasında büyük rol oynadı. Aldığı pek çok ödülün yanında, sanata vermiş olduğu üstün hizmetlerinden dolayı, İtalya Cumhuriyeti Üstün Hizmet Liyakat Nişanı ‘Ordine al Merito della Repubblica Italiana’yı aldı. 

Carolina López Moreno

Almanya'da doğup büyüyen Bolivyalı-Arnavut Soprano Carolina López Moreno, uluslararası alanda baş soprano rolleri üstlenmiş çok yönlü ve ödüllü sanatçıdır. Jacques Offenbach'ın Les contes d'Hoffmann (Antonia), Pietro Mascagni'nin Zanetto (Silvia), Umberto Giordano'nun Mese mariano (Carmela), Giuseppe Verdi'nin Il trovatore (Leonora), Giacomo Puccini'nin Turandot (Liù) ve Suor Angelica (Suor Angelica) eserlerinde baş soprano olarak rol almıştır. Bizet'nin Te Deum ve Orff'un Carmina Burana gibi önemli eserlerinde de solist olarak sahne almıştır. Ayrıca Puccini Festivali Torre del Lago, Carnegie Hall, Metropolitan Club, Berliner Philharmonie, Jugendstil-Festhalle Landau, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ve İtalya'daki çeşitli konser mekanları gibi prestijli konser mekanlarında resitaller vermiştir. López, 8. Elizabeth Connell Prize Uluslararası Şan Yarışması'nın birincisidir. Öte yandan 2021 yılında 7. Concorso Lirico Portofino’ Rapallo Opera Festivali Ödülü’nü kazanmıştır ve Gran Teatre del Liceu'da 58 Concurso International Tenor Viñas finalistidir. 2019’da Gerda Lissner Vakfı Ödülü’nü ve 2018/19 Metropolitan Opera Ulusal Konsey Yarışması New York Bölge Finali'ni kazanan sanatçı, Alman TV prodüksiyonu SWR Young Opera Stars 2018'de Özel Ödül'e layık görülmüş ve aynı yıl piyanist Doriana Tchakarova ile birlikte 'Il bel sogno' adlı ilk resital albümünü yayınlamıştır. Aynı zamanda birçok önemli bursun da sahibi olan sanatçı, Almanya'daki Stuttgart Devlet Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nden onur derecesiyle lisans derecesine sahiptir. Opernschule’de Profesör Ulrike Sonntag ve Ks. Dr. Francisco Araiza'nın öğrencisi olmuş ve ardından New York'ta Manhattan School of Music'te master çalışmalarına devam etmiştir. 2020 yılından beri İtalyan soprano Donata D'Annunzio Lombardi'nin DaltroCanto metodu ile çalışmakta ve tekniğini mükemmelleştirmektedir.

Eleonora Buratto

Riccardo Muti'nin yönettiği Demofoonte'deki Creusa rolüyle kariyerine başlayan İtalyan soprano Eleonora Buratto, dünyanın en prestijli tiyatrolarında baş soprano olarak rol aldı. Lucio Campiani Konservatuvarı'ndan mezun olan sanatçı, kariyerinin ilerleyen yıllarında Donizetti'den Anna Bolena ve Maria Stuarda, Verdi'den Don Carlo'da Elisabetta ve Otello'da Desdemona, Puccini'den Madama Butterfly, Suor Angelica ve Tosca operalarında başrollerde sahne aldı. Ayrıca, Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper ve La Scala gibi prestijli mekanlarda sahne alan Buratto’nun Mercadante'nin I Due Figaro operasında Susanna, Don Pasquale'de Norina, Simon Boccanegra'da Amelia, Falstaff'ta Alice, Le Nozze di Figaro'da Kontes Almaviva ve Aida'nın yanı sıra birçok konser ve gala gösterisinde birlikte söylediği Maestro Muti ile iş birliği uzun süredir devam etmekte. Mozart’ın Da Ponte üçlemesindeki rolleri ve İdomeneo’daki Elettra rolüyle, en çok takdir edilen Mozart sanatçılarından biri haline geldi. Amsterdam'daki Hollanda Ulusal Operası'nda Il Viaggio a Reims'de Corinna, Liù, Kontes Almaviva rollerini ilk kez seslendirdiği ve son olarak Napoli'deki Teatro San Carlo'da Zubin Mehta yönetimindeki Carmen'de Micaela rolüyle sezonu açtığı 2015 yılı bir dönüm noktası oldu. 2016'dan bugüne kadar Mimì, Donna Anna, Idomeneo'da Elettra, Luisa Miller, Ernani'de Elvira, Fiordiligi, Verdi'nin Otello'sunda Desdemona, Moïse et Pharaon'da Anaï, Madama Butterfly, Rossini'nin Otello'sunda Desdemona, Anna Bolena, Don Carlo'da Elisabetta, Les Contes d'Hoffmann'da Antonia, Suor Angelica ve Maria Stuarda gibi repertuvarında imza rolleri haline gelen başka çıkışlar da yaptı. 2020 yazında Bergamo'da pandemi kurbanlarını anmak için düzenlenen bir konserde İtalya Cumhurbaşkanı'nın huzurunda Donizetti Requiem'i seslendiren Buratto, İtalyan Müzik Eleştirmenleri Birliği tarafından ‘2021'in En İyi Şarkıcısı’ olarak Abbiati Ödülü'ne layık görüldü ve Pesaro Müzik Ödülü ve Rossini d'oro da dahil olmak üzere birçok başka ödül aldı. 27 Aralık 2022'de Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından Cavaliere al Merito della Repubblica Italiana unvanı verildi. Buratto’nun sesi müzik otoriteleri tarafından teknik açıdan mükemmel ve duygusal açıdan zengin olarak tanımlanmaktadır.

Alvise Casellati

İtalya doğumlu orkestra şefi Alvise Casellati, 19’uncu ve 20’nci yüzyılın önde gelen klasik müzik sahnesiyle güçlü bağları olan Venedikli bir müzikal aileden gelmektedir. Venedik'teki Teatro La Fenice, St. Petersburg'daki Mariinsky Tiyatrosu, Torino'daki RAI Ulusal Orkestrası, Roma Operası, Napoli'deki Teatro San Carlo, Maggio Musicale Fiorentino, Arena di Verona, Torino Kraliyet Operası, Bologna Belediye Tiyatrosu, Cenova'daki Carlo Felice Operası, Rossini Opera Festivali, Spoleto Festivali, Ravello Festivali, St. Margarethen Festivali, Avusturya'daki Oper im Steinbruch, Cartagena Festivali, Moskova'daki Çaykovski Senfoni Orkestrası (Zaryadye Salonu) gibi önemli sahneler ve orkestralarla birlikte çalıştı. İtalya’daki ilk çıkışını 2011 yılında Teatro La Fenice’de, İtalya Birliği’nin 150’nci yıl dönümü kapsamında orkestra ve koroyu yöneterek yaptı. Opera alanındaki ilk çıkışını ise 2014 yılında Cenova’daki Carlo Felice Opera Tiyatrosu’nda Yerleşik Şef olarak gerçekleştirdi. Burada Rossini’nin Il Barbiere di Siviglia (Sevil Berberi) ve ardından Donizetti’nin L’Elisir d’Amore (Aşk İksiri) operalarını yönetti. 2017 yılında kurduğu Opera Italiana is in the Air’in (OIA) Kurucu ve Müzik Direktörü olup, dünya çapında ikonik mekanlarda opera konserleri düzenlemektedir. New York, Washington, Roma, Napoli, Milano ve Miami gibi şehirlerde ünlü opera sanatçıları ve genç yeteneklerle konserler gerçekleştirmiştir. Opera Italiana dışında gerçekleştirdiği özel projeler arasında 2017-2018 yıllarında John Malkovich ile İtalya ve Doğu Avrupa turnesi ile Franchetti’nin unutulmuş eseri Cristoforo Colombo’nun yeniden keşfi yer almaktadır. Repertuvarında Verdi’nin La Traviata, Nabucco, Ernani; Puccini’nin Tosca, Madama Butterfly, La Bohème, Turandot, La Rondine; Bizet’nin Carmen; Donizetti’nin L’Elisir d’Amore, Don Pasquale, Il Campanello; Alberto Franchetti’nin Cristoforo Colombo; Cimarosa’nın Matrimonio Segreto; Rossini’nin Il Barbiere di Siviglia, Il Signor Bruschino, La Cambiale di Matrimonio, Scala di Seta; Paisiello’nun Nina; Lehár’ın The Merry Widow gibi eserleri bulunmaktadır.

ADVERTORIAL YAYIN