6 Şubat depremlerinin 2'nci yılında Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: "Kefensiz evlatlarımızı toprağa vermemek için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız"

6 Şubat depremlerinin 2'nci yılında Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: "Kefensiz evlatlarımızı toprağa vermemek için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız"

Haber: Mehmet OFLAZ - Kamera: Cemal Berk AYTEKİN

(ADIYAMAN) - Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, "Birinci önceliğimiz insanlarımızın can güvenliğini sağlamak. İnsanlarımızın bir daha yeni 6 Şubatlar yaşamaması için, kefensiz evlatlarımızı toprağa vermemek için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız" dedi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "imar barışı" sözünü duyduğunda yaşadığı şaşkınlığı, "Japonya'da 'af' var ama 'imar barışı' diye bir şey yok. 'İmar barışı'nı ilk duyduğumda ne demek olduğunu anlamadım. İmar için barış ne demek" diye anlattı.

Adıyaman Belediyesi tarafından Adıyaman Üniversitesi'nde, "Adıyaman ve Deprem Konferansı” gerçekleştirildi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Konferans, 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, konferansta şöyle konuştu:

"Sorunları halının altına süpüren değil, gerçeklerle yüzleşen bir anlayışla hareket ediyoruz"

"Adıyaman için gözyaşı demek, üzüntü demek, kayıp demek, yıkım demek. Ama bu yönüyle yüzü soğuk bir kavram. Aslında bu kavram bütün insanlık için böyle. Ancak bu doğa olayının felakete dönüşmemesi için, bu doğa olayında insanlarımızın canlarını kaybetmemesi için ve yıkımı en aza indirmek için de yapılması gereken işler var. Yapılması gerekenleri bilimin ışığında minimize etmek de mümkün. Dolayısıyla biz bu tür çalışmalarımızı bazı STK'larla işbirliği içinde belediyemiz konferanslar ve paneller yaptılar. Burada bir farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Yani bütün kurumların bu konuda biraz daha hassas olması gerekiyor. Biz Adıyaman Belediyesi olarak bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana sorunu veya sorunları halının altına süpüren değil, gerçeklerle yüzleşen bir anlayışla hareket ediyoruz.

"Birinci önceliğimiz insanlarımızın can güvenliğini sağlamak"

Adıyaman bir deprem bölgesinde yer alıyor. Ve deprem uzmanların da söylediği gibi bu toprakların kaderi gibi. Madem bu topraklarda deprem ile birlikte yaşayacağız o zaman bu doğa olayına karşı daha dirençli kentleri inşa etmekte hepimizin boynunun borcu. Hem çocuklara karşı hem de geleceğe karşı bu görevimizi en iyi şekilde yapacağız. Burada birim müdürlerimiz var. Bu konuda da herkesin hassasiyeti var. Biz Adıyaman'ın yeni yönetimi olarak depreme dirençli bir kentin inşası için üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz ve yapacağız. Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. Birinci önceliğimiz insanlarımızın can güvenliğini sağlamak. İnsanlarımızın bir daha yeni 6 Şubatlar yaşamaması için, kefensiz evlatlarımızı toprağa vermemek için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız. Biz belediye olarak bu işlerin farkında olan, bilime inanan ve bilimin yol göstericiliğine hem zemin etütleri konusunda hem de statik açıdan daha güvenli binaların inşası konusunda üzerimize düşün görevleri yapıyoruz."

"Dileğimiz Japonya gibi Türkiye’nin de bu konuyu gündemden çıkarmasıdır"

Tutdere, yaklaşık bir buçuk ay önce Japonya'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Japonya’nın depremle imtihanında nasıl bu kadar başarılı olabildiğini, neler yaptıklarını ve nasıl bu kadar başarılı olduklarını yerinde görmek için gittik. Disiplinli bir şekilde mevzuatlarını, kanunlarını gözden geçirerek felaketi insanlar için tehlike olmaktan çıkartmışlar. Yani deprem Japonya’da can kaybının yaşandığı bir doğa olayı olmaktan çoktan çıkmış durumda. Biz de orada gözlemlediğimiz önlemleri burada uygulamak için bir takım tedbirler aldık. Hocamızla burada hem Japonya'nın deneyimlerini bizimle paylaşacak biz de bu deneyimlerden faydalanacağız. Dileğimiz Japonya gibi Türkiye’nin de bu konuyu gündemden çıkarmasıdır. Parlamentoda bulunduğum sürece de 6 Şubat'ı yaşamış bir vekil olarak hükümete, ilgili bakanlara önergeler de verdik. Bizim canımız yandı diğerlerinin de canı yanmasın, kimse depremde ölmesin diye çaba sarf ettik. Adıyaman’ın büyük bir deprem bölgesi olduğunu unutmadan elimizden geleni yapacağız. Rehberimiz bilim olacak. Hocalarımızın bizim için gösterdiği yol belirleyici olacak. Biz yeni sürece onlarla birlikte hazırlanacağız. "

Abdurrahman Tutdere, 5-6 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Adıyaman'ı ziyaret edeceğini de hatırlattı.

"İmar için barış ne demek?"

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 35 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, iki ülkede yaşanan depremleri karşılaştırdı. Moriwaki, Japonya'nın 9 şiddetindeki depremde ölü sayısıyla altıncı, Türkiye'nin ise 7.9 şiddetindeki depremde ölü sayısıyla üçüncü sırada olduğunu söyledi.

Moriwaki,"imar barışı" sözünü duyduğunda yaşadığı şaşkınlığı, "Japonya'da 'af' var ama 'imar barışı' diye bir şey yok. 'İmar barışı'nı ilk duyduğumda ne demek olduğunu anlamadım. İmar için barış ne demek" diye anlattı.

Konferansın sonunda Tutdere, Moriwaki'ye 6 Şubat depreminin simgesi olan saat kulesi takdim etti.