Adalet Bakanı Tunç, infaz düzenlemesi hazırlıklarını ANKA'ya anlattı: “Yatarı olmayan suçlar bakımından özel infaz hükümleri kanunda var ama uygulanmıyor. Ceza adaletine uygun düzenleme yapıyoruz”

Haber: Emine DALFİDAN
(TBMM) - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yatarı olmayan suçlar bakımından özel infaz hükümlerinin kanunda olmasına rağmen uygulanmadığını belirtti. Tunç, "Cezaevinde hayatını yalnız başına idame ettiremeyecekler için zaten tam teşekküllü hastane raporu ve adli tıp onayı varsa onların infazı ertelenebiliyor. Burada konutta infaz tartışılıyor. Konutta infazda da kadınlara, çocuklara ve hasta ve yaşlılara yönelik bizim özel infaz usullerimiz var. Bunların uygulanabilirlikleri suçlara göre değişiyor. 1,5 yılın, 3 yılın, işte 5 yılın altındaki suçlarda uygulanıyor. Ama koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerini dikkate aldığımızda bunlar yatarı olmayan suçlar. Dolayısıyla onların uygulanabilir hale getirilmesiyle ilgili, ceza adaletine uygun düzenleme yapıyoruz” dedi.
Yılmaz Tunç, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, yargı paketi kapsamında “ceza adaleti” konusunda hazırlanan kanun taslağını AK Parti Grubuna sunduklarını hatırlattı.
İnfazla ilgili düzenlemeler yapıldığını anlatan Tunç, Covid-19 döneminde yapılan 31 Temmuz 2023 tarihli, açık cezaevlerindeki hükümlüleri kapsayan yasal düzenlemeden yararlanamayanların da bundan yararlanabilmesine yönelik düzenlemenin yer aldığını kaydetti.
Meclise sundukları taslakta DEM Partililerin taleplerine ilişkin düzenlemeler bulunup bulunmadığı sorusuna Tunç, “DEM’lilerin talepleri ile ilgili değil bizim paket. Bizim paketimiz genel düzenlemeler. Onlar tabii taleplerini Gruba iletirler, grup karar verir” dedi.
“Konutta infaz tartışılıyor”
Hasta hükümlülerle ilgili düzenlemenin pakette yer aldığını söyleyen Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:
“Hasta hükümlülerde terör ayrımı yok. Cezaevinde hayatını yalnız başına idame ettiremeyecekler için zaten tam teşekküllü hastane raporu ve adli tıp onayı varsa onların infazı ertelenebiliyor. Burada konutta infaz tartışılıyor. Konutta infazda da kadınlara, çocuklara ve hasta ve yaşlılara yönelik bizim özel infaz usullerimiz var. Bunların uygulanabilirlikleri suçlara göre değişiyor. 1,5 yılın, 3 yılın, işte 5 yılın altındaki suçlarda uygulanıyor. Ama koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerini dikkate aldığımızda bunlar yatarı olmayan suçlar. Bunların yatarı olmayan suç bakımından infaz kanunumuzda olması uygulamada bir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla onları uygulanabilir hale getirilmesiyle ilgili ceza adaletine uygun düzenlemeler yapıyoruz.”
“Konutta infaz, hafta sonu infaz, geceleyin infaz gibi özel infaz usulleri uygulanabilir hale getirilecek”
Bakan Tunç, Ceza İnfaz Kanunu’nda “konutta infaz, hafta sonu infaz, geceleyin infaz” gibi kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar için farklı farklı hükümler yer aldığını anlatarak, şunları kaydetti:
''Konutta infaz ve hafta sonu infaz yapılabilmesi için belli bir ceza miktarının altında olması lazım. Bazı durumlarda 1,5 yılın altında, bazen 3 yılın altında, ağır hastalar için 5 yılın altındaki suçlarda mümkün. Burada denetimli serbestlik ve koşullu salıverme sürelerini dikkate aldığımızda yatarı olmayan suçlar bakımından olduğu için özel infaz usullerini uygulama kabiliyeti olmadı bugüne kadar. Yani kanunumuzda var ama uygulama örneği yok. Dolayısıyla bu uygulama örneğini yapabilmek için ceza adaletine uygun bir düzenleme yapıyoruz. Bu, kişiye özel bir düzenleme değil. Bir ağır hastanın cezaevi şartlarında bulunması yerine konutunda cezasını tamamlaması. Şu anda mevzuatımızda 5 yılın altındaki suçlarda bu mümkün. Mesela doğum yapan kadınlar için 3 yıl cezası ertelenebilir. Bu 4 yıl mı olsun, 5 yıla çıkarılabilir mi bunu Meclis tartışabilir.
Doğum yapan kadınların yanı sıra yine çocuklu kadınlar var. Yani kendisi cezaevinde, mesela eşi yok ya da boşanmış çocuğuna bakması lazım. Orada da yine ceza miktarı bakımından belli bir sınırlamalar var. Çalışmamız, mevzuattaki bu düzenlemelerin uygulanabilir hale getirilmesine yönelik. Çünkü insani bir durum var. Çocuklar, hasta hükümlüler ve belli bir yaşın üstündeki hükümlülerle ilgili düzenlemeler. Biz taslaklarımızı Meclis grubumuza aktardık.”
"Bundan sonraki paket yargılamaların hızlandırılmasıyla ilgili"
Bakan Tunç, ceza adaletiyle ilgili hazırladıkları bu taslağın ardından, hukuk yargılamalarıyla ilgili süreci hızlandıracak düzenlemeler yönelik diğer paketi çalışacaklarını söyledi.