Başkent Marketler, kurulduğu günden bugüne 78 kooperatiften 665 milyon liralık yöresel ürünü satın aldı
(ANKARA)- Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde hayata geçirilen Başkent Market, hem yerli üretimi canlandırıyor hem de vatandaşlara doğal, organik ve uygun fiyatlı ürünler sunuyor. Başkent Marketler, kurulduğu günden bugüne kadar 78 kooperatiften 665 milyon liralık yöresel ürünü satın alarak hem üreticilere destek oldu hem de istihdam sağladı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kırsal kalkınmayı geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği "Başkent Market" projesi, üreticilerin kooperatifleşmesinde öncü oldu. İlki 29 Nisan 2020’de Etimesgut’ta hizmete açılan Başkent Market, 7 şubesi ile kadınların da kurucusu olduğu üretici kooperatiflerinden ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerden 2019-2024 yılları arasında toplamda 665 milyon 32 bin TL’lik yöresel ürün satın alarak ekonomik destek sağladı.
26 üretici kadın kooperatifinden 130 milyon TL’yi aşkın yöresel ürün satın alındı
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasına bağlı Başkent Marketler, 34’ü Ankara’nın çevre ilçelerinden, 44’ü de Ankara dışından olmak üzere toplam 78 üretici kooperatifi ile ÇKS’ye kayıtlı 47 çiftçiden yöresel ürün tedarik ediyor. Ayrıca projenin yaygınlaşmasıyla birlikte kadınların üretime katılarak kooperatifleşmeleri de sağlandı. 2019-2024 yılları arasında 26 üretici kadın kooperatifinden 130 milyon TL’yi aşkın yöresel ürün satın alındı.
7 Başkent Market Şubesi, 3 fabrika satış mağazası ile 3 Başkent Büfe ile 6,5 milyon Ankaralıya kaliteli hizmet uygun fiyatla sunuluyor.
İstihdam yaratmada öncü rol üstleniyor
Başkent Market projesi sayesinde yerel üreticiler ile tüketiciler arasında kısa tedarik zinciri oluşturuldu ve aracılar ile komisyoncular ortadan kaldırıldı. Başkent Marketler vatandaşlar hem Halk Ekmek Fabrikası’nın sağlıklı, kaliteli ve güvenilir ürünlerine uygun fiyatla erişme imkanı buldu. 7 Başkent Market Şubesi ve mini konsepti konumundaki 3 Başkent Büfesi ile Türkiye’nin en büyük belediye marketi zinciri olma özelliğini taşıyor. Sayılarının artırılması hedeflenen Başkent Marketler özellikle üretici kooperatiflerinin istihdam yaratmasında da öncü rol üstleniyor.
Başkent Market projesi, kırsaldan kente göçü engellemek, yerinde istihdam yaratmak, küçük aile işletmelerinin ve çiftçilerin örgütlü üretime geçmesi noktasında kooperatifleşmeyi teşvik etmek, ilçelerde kurulan kooperatif ve birliklerin yöresel ürünlerini aracısız satarak kazanmasına, vatandaşların da uygun fiyatlı yöresel ürünlere ulaşmasına aracılık etmek amacı taşıyor.