Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey göreve geldiği 1 yılı değerlendirdi: "Amacımız, Bursa’yı örnek ve lider bir kent yapmak"

(BURSA) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, attıkları her adımda şeffaf olduklarını, kamu kaynaklarını Bursalılar için kullandıklarını belirterek, "Amacımız Bursa’yı örnek ve lider bir kent yapmak, öncü kılmak, bir dünya kenti olarak hak ettiği yere taşımaktır" dedi.
Bozbey, "Değişimin ilk yılı-Birlikte başardık" teması ile düzenlenen 1. Yıl Değerlendirme Toplantısı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıya CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclisi Üyesi Canan Taşer, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kayıhan Pala ve Orhan Sarıbal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ergül Halisçelik, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.
Konuşmasına Silivri’deki tüm belediye başkanlarını ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu selamlayarak başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yakın zamandaki zirai don sebebiyle zor durumda kalan çiftçilerin zararının Tarım Bakanlığı tarafından karşılanmasını talep etti.
İstanbul merkezli son depremlere de değinen Bozbey, “Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Bu tür doğal afetler, hepimize bir kez daha afetlere karşı hazırlıklı olmanın hayati önemini hatırlatıyor. Belediye olarak, olası depremlere karşı kentimizi daha dirençli hale getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bilimsel veriler ışığında yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projeleri, afet yönetimi planlarımız ve risk azaltma stratejilerimizle, Bursamızın geleceğini güvence altına almakta kararlıyız” diye konuştu.
“Koskoca Büyükşehir Belediyesi neden bu hale geldi?”
Hedeflerinin güçlü, güvenli ve mutlu insanların yaşadığı büyük bir Bursa olduğunu anlatan Bozbey, amaçlarının Bursa’yı örnek ve lider bir kent yapmak, öncü kılmak ve bir dünya kenti olarak hak ettiği yere taşımak olduğunu söyledi.
Bozbey, “Belediyecilik konusunda uzun yıllara dayanan bir deneyimimiz var. Bu alandaki birikimimizi; halkımızla birlikte ürettiğimiz çözümler ve ortaya koyduğumuz başarılarla her zaman sahada gösterdik. Peki koskoca Büyükşehir Belediyesi neden bu hale geldi? Birincisi keyfiyet. Hesapsız, plansız, izinsiz yapılan işlerle Bursalıların parasının nasıl boşa harcandığına, kentimize nasıl zarar verildiğine birkaç örnek vermek istiyorum. İlk örnek Çekirge Teras. Projeye yaklaşık 162 milyon lira para harcanmış. Bir tane helvacı kağıdına yazılı metin yok. Bir devir yok. Ortada protokol yok, tahsis yok. Niye yaptınız dediğimizde ‘Yapın dediler, yaptık’ denildi. Bir kurum bir yere para harcayacaksa protokol olması lazım. Bu kamusal suçtur. Maalesef elimizden alındı. Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na tahsis edildi” dedi.
Atatürk Spor Salonu’na temel atma töreni
Kentin doğu bölgesinin ihtiyacı olan Cumalıkızık Değirmenönü Gasilhane Projesi için 6 milyon lira para harcandığını, tahsisi olmadığı için Orman İşletme Müdürlüğü ofisi olarak kullanıldığını açıklayan Başkan Bozbey, Atatürk Spor Salonu projesinde de kapasitenin 5 bin 16'ya çıkartıldığını söyleyerek 19 Mayıs’ta düzenleyecekleri temel atma törenine tüm Bursalıları davet etti.
Ana Kucağı, BUSMEK, YKS kurslarında da yapılan hatalara değinen Başkan Bozbey, “Keyfiyetle ve vatandaşın fikri önemsenmeden yapılan işlere örnek çok. Bursalıların şikayetçi olduğu diğer sorunlara örnek verirsek; Mudanya sahil bandı, kentsel dönüşümlerin ilerlememesi, Nilüfer Çayı’nın ve havamızın kirliliği, trafiğin çözülememesi, kaçak inşaatlar, çarpık kentleşme, plansızlık bunlardan sadece birkaçı. Merkezi hükümetin, Üniversite-Görükle hafif raylı sistem hattı, Hızlı Tren Projesi, Doğancı tüneli, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin durumu da hepinizin malumu. Bu projelerin başlangıç tarihlerine bakmanız yeterli” dedi.
“BUSKİ’nin dış borcu 359 milyon 500 bin avro”
İsraf konusuna da değinen Başkan Bozbey, BUSKİ’nin ciddi tahribatla karşı karşıya bırakıldığını anlattı. BUSKİ dosyasının, Türkiye’nin en büyük yolsuzluk dosyalarından bir tanesi olduğunu belirten Başkan Bozbey, şunları söyledi:
“BUSKİ, 9 iştirakin içerisinde BURULAŞ ile beraber en kötü pozisyondadır. Yargıya taşınmış belediyeler içerisinde en büyük yolsuzluğun olduğu kurumdur. Bunu yargıya biz taşıdık. Üstü örtülmüş, ilgililer hakkında karar alınmamış. Sadece 3-4 kişi tutuklanmış. Müfettiş raporları niye uygulamaya geçmemiş? 600’ün üzerinde kişi bu konuyla yargılanıyor. Bütün bunlar, kurumu mali ve kurumsal açıdan derin bir krizin eşiğine getirmiştir. Bizler, bu değerli kurumumuzu yeniden ayağa kaldırmak, halkımıza hesap veren, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıyı inşa etmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Döviz üzerinden gereksiz harcamalarla BUSKİ’nin bütçesi ciddi şekilde dengesiz hale getirilmiş. BUSKİ’nin dış borcu 359 milyon 500 bin avro. Biz göreve geldiğimizde 8,1 milyar lira olan borcu, dövizin artmasıyla bir yılda 14,7 milyar liraya çıktı. Muhtemelen bu yılın sonunda BUSKİ’nun borcu yaklaşık 25 milyar liraya çıkacak."
Şirketlerin borcu bir yılda azaldı
Aktopraklık Arkeopark ile Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde yaşanan israfa da değinen Bozbey, kamulaştırmalarının büyük kısmı Büyükşehir tarafından yapılan Çalı Yolu’nda aydınlatmalara da 30 milyon lira harcandığını belirtti. 211 milyon liraya tamamlanması hedeflenen T2 tramvay hattının da 782 milyon liraya bitirildiğini açıklayan Bozbey, Teftiş Kurulu tarafından tüm konuların tek tek incelenerek raporlandığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
Zarar eden belediye şirketlerinin aralık ayındaki borçları ödenmeyerek sürekli sonraki yıla atıldığını, aralık ayında ödenmesi gereken borçların, kâr görünsün diye bir sonraki yılın kayıtlarında gösterildiğini söyleyen Başkan Bozbey, şirketlerin göreve geldiklerinde 4,6 milyar lira borcunun 3.7 milyar liraya düşürüldüğünü anlattı.
“Büyükşehir Belediyesi borç batağındaydı”
Ayrımcılık, yetki gaspı ve çifte standart konularından da örnekler sunan Başkan Bozbey, Göynükbelen Gençlik ve Spor Kamp Merkezi’nin ve Havuzlupark Spor Tesisi’nin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edildiğini anlattı. Uludağ Üniversitesi Görükle Gençlik Merkezinin rektörlük tarafından Büyükşehir Belediyesine protokolle devrini beklediklerini söyleyen Başkan Bozbey, Tahir Ağa Hamamı, Bayezid Paşa Medresesi ve Darphanenin de Vakıflar’a devredildiğini dile getirdi.
Bozbey, 50’dan fazla eserin de birçok derneğe, vakfa ve kurumlara verildiğini tespit ettiklerini anlatarak, geçmişte belediye kaynaklarının siyasete sponsor olarak kullandığını söyledi.
Bozbey, “Büyükşehir Belediyesi göreve geldiğimizde borç batağındaydı. Nisanda 27,3 milyar lira borç sanıyorduk. Meğer borç 31,8 milyar liraymış. Bir yılda borçta yüzde 15 düşüş sağladık. Bunu etkin, denetimli, açık ve şeffaf ihalelerle yaptık. İştiraklerin borcunu yüzde 19 azalttık. Ancak BUSKİ’nin borcu yüzde 55 artmış durumda” ifadelerini kullandı.
Tüm projeleri ve etkinlikleri 17 ilçenin de faydalanacağı şekilde planladıklarını söyleyen Bozbey, “Bizim için her ilçemizin seçilmiş belediye başkanı değerlidir. Katılımcılığı önemsiyoruz ve hiç kimseyi ötekileştirmeyen bir anlayışa sahibiz. Bu anlayışla 17 ilçe belediye başkanımızla her 3 ayda bir, bir araya geliyor, ilçelerimizin sorunlarını birlikte tartışıyor, kararlar alıyoruz, önceliklerimizi birlikte belirliyoruz. Bunun acısını daha önce çekenlerden birisiyim. Katılımcılık, beraber yönetmek, 17 ilçeyi eşit düşünmek bizim için önemli. Farklı partilerden olabilir. Hiç önemli değil. Biz Bursa’yı bütün düşünüyoruz" diye konuştu.
“Sosyal politikalara daha fazla önem veriyoruz”
Bozbey, 2024’ün sadece son 4 ayında, önceki döneme ait borçlar dolayısıyla bütçeden 1,2 milyar lira kesildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kendi dönemimizde SGK ve vergi borcumuz yok. Hem hizmet üretmemişler hem sorunları çözememişler hem kenti bu hale getirmişler hem de borç yapmışlar. Biz bu yıl belediye bütçesini 36 milyar lira belirlemiştik. Ancak bu rakamın 24-25 milyar lirada kalacağını görüyoruz. Bu da ekonominin getirdiği bir sonuçtur. Üretimin olmadığı bir ülkede, üretimin artmadığı bir kentte vergi tahsilatı da mümkün olmuyor. Vergi oluşmayınca belediyelerin payı azalıyor. Ekonomik krizin faturasını halk ve kurumlar olarak çekiyoruz. Ekonominin bozulmasıyla sosyal kriz de yaşanıyor. Bu sebeple sosyal politikalara daha fazla önem veriyoruz. Kaynaklarımızın önemli bir bölümünü sosyal krizi hafifletmek için seferber ediyoruz.”
“Uzun yıllardır ihmal edilmiş pek çok konuyu çözüme kavuşturduk”
Kesintilere ve merkezi iktidarın yapması gerekenlerden mahrum bırakılmalarına rağmen hiçbir hizmeti aksatmadıklarını söyleyen Başkan Bozbey, aksine kredi notlarını yükselttiklerini, belediyenin tıkır tıkır çalıştığını belirtti.
Bahane değil, iş ve hizmet ürettiklerini anlatan Başkan Bozbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana birçok önemli işe imza attık. ‘Temel atmıyorsunuz’ diye eleştiriyorlar. Temel atmayalım, biz işi yapıyoruz. Vatandaş kullanıyor. Uzun yıllardır ihmal edilmiş pek çok konuyu çözüme kavuşturduk" dedi.
Bir yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalardan örnekldu veren Bozbey, Bursa Halk Kart aracılığıyla düzenli destek sağladıklarını, ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere sosyal destek çeki ulaştırdıklarını anlattı.
Sosyal Destek Çekleri ile emeklilerin yanında olduklarını söyleyen Başkan Bozbey, Kurban Bayramı destek başvurularının da bugün başladığını hatırlattı.
Bir yılda 150 bin evde sağlık hizmeti sunduklarını, 30 bin defa ambulans hizmeti verdiklerini, bağımlılıkla mücadelede 5 bin kişiye destek olduklarını açıklayan Bozbey, huzurevinin adını Aktif Yaşam Merkezi olarak değiştirdiklerini anlattı.
İhtiyaç sahiplerine günde 5 bin ekmek
Taziye ikramlarında bulundukları gibi 17 ilçede düzenlenen iftar programlarında 200 bin insana ulaştıklarını bildiren Bozbey, kent Lokantalarının sayısını artıracaklarını duyurdu. Başkan Bozbey, her gün ihtiyaç sahiplerine 5 bin ücretsiz ekmek ulaştırdıklarını, üniversite ve meslek liseli 10 bin öğrenciye verecekleri desteğin ise haziranda toplam 162 milyon liraya yükseleceğini belirtti.
Öğrencilerin tam bilete göre yüzde 75 indirimli olarak 6,5 liraya bir yerden bir yere gidebildiğini anımsatan Bozbey, Damla Sulama Borusu Üretim Tesisi’nde yıllık 43 bin kilometre yassı, 17 bin 200 kilometre yuvarlak boru üretiminin yapıldığına değindi. Boru üretimine ek olarak sıvı gübre fabrikasını da faaliyete aldıklarını söyleyen Bozbey, dağ köylerindeki üreticileri teşvik amacıyla süt ürünleri üretimini yüzde 40 artırdıklarını açıkladı.
Buğday tohumu ekimine destek olduklarını, zeytin üreticisine desteklerini de sürdüreceklerini bildiren Bozbey, ilaçlama filosunu güçlendirerek sinek ve haşerelerle çok daha güçlü mücadele edeceklerini ifade etti.
Başkan Bozbey, Bursa’da dini ve milli bayramları coşkuyla kutladıklarını dile getirdi. Kentte düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerine yüzbinlerce Bursalının katıldığını dile getiren Bozbey, Mudanya Plajı’nın büyük ilgi gördüğünü, burada ikinci ve üçüncü plajları da devreye alacaklarını açıkladı.
B Kafe’lerin sayısını her geçen gün artırdıklarını belirten Bozbey, Bursaspor Bardağı ile kulübe önemli destek sağlandığını ifade etti. Bakımsız ve atıl durumdaki spor alanlarını yenilediklerini açıklayan Bozbey, birçok etkinlikle spor dolu bir yıl geçirdiklerini dile getirdi.
14 yeni kitap bastıklarını, 10’un üzerinde yayının ise basım hazırlığında olduğunu anlatan Bozbey, gelecek ay "Uluslararası Bursa Bıçak Festivali"ni düzenleyeceklerini hatırlattı ve kentte tekrar bıçak müzesini açacaklarını bildirdi.
İznik’teki arkeolojik kazı çalışmalarına tam destek vermeyi sürdürdüklerini belirten Bozbey, Gastronomi Festivali’ni bu sene yaygınlaştıracaklarını dile getirdi. "Yeşil Bursa" sertifikasyon sürecini başlattıklarını anlatan Başkan Bozbey, Balkan Enstitüsü ve Göç Müzesi'nin kuruluş çalışmalarına başladıklarını açıkladı.
“Günü kurtaran değil, geleceği kurtaran politikalar izleyeceğiz”
"Yeniden Yeşil Bursa" anlayışını her alanda ortaya koyduklarını belirten Başkan Bozbey, Nilüfer Çayı’nın tertemiz akmasını mutlaka sağlayacaklarını anlattı. 4-5 mahallenin çaya giden atık suyunu toparladıklarını söyleyen Bozbey, derelerde de denetim çalışmalarını başlatacaklarını ifade etti.
Mobil hava kalitesi izleme ağını kurduklarını hatırlatan Bozbey, Türkiye’de ilk kez dijital dönüşümlü stratejik gürültü haritaları yayınladıklarını belirtti.
Çevre düzeni planı ile kentsel dönüşüm ve ulaşım planlamasını birlikte yürüttüklerini açıklayan Bozbey, şunları söyledi:
"Kentsel dönüşümle birlikte 3 yeni yolun açılması söz konusu. Ata Bulvarı’nın Tayyip Erdoğan Bulvarı’yla birleşmesi mümkün olacak. Ankara Yolu’nun kuzey kısmında yeni bir yol açıyoruz. Güney Yolu’nu tekrar tartışacağız. Deprem konusunda sismik haritalar oluşturuluyor. Alüvyon yoğunluklu bölgelerin hızlı şekilde sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Altınova-Beşyol, Karapınar-Değirmenönü, Altıparmak-Merinos arası gibi bölgelerde dönüşüm çalışmaları sürüyor. İtfaiye teşkilatımızı güçlendiriyoruz. 61 milyon lira bedelle 7 yeni araç aldık, 9 aracın da ihalesini yaptık. Önümüzdeki yılın başında filomuza dahil edilecek. Motivasyonumuz son derece yüksek. Bilimsel veriler eşliğinde iş yapıyoruz. Dalgalı denizlerde Bursamızı menzile ulaştıracak planlarımız ve projelerimiz hazır ve onları uygulamaya başladık. Günü kurtaran değil, geleceği kurtaran politikalar izleyeceğiz. Bursa’nın hakkına sahip çıkacağız."