CHP'li Öztürkmen'den iktidara 'UTTS' tepkisi: "Yandaşlar servetlerine servet katarken emekçilerin cebinden parası zorla alınıyor"

CHP'li Öztürkmen'den iktidara 'UTTS' tepkisi: "Yandaşlar servetlerine servet katarken emekçilerin cebinden parası zorla alınıyor"

(TBMM) - CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında araç sahiplerinden 2 bin 791 TL alınmasına ilişkin, "İktidar, ekonomik krizin faturasını vatandaşa kesmeye, yandaşları zengin etmeye devam ediyor. Ek ÖTV ödeme zorunda bırakılan araç sahipleri, şimdi kayıt dışı akaryakıt takibi için kurulan sistemin maliyetini yükleniyor. Yandaşlar servetlerine servet katarken, maaşına üç kuruş zam yapılan emekçilerin cebinden parası bu şekilde zorla alınıyor" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamında araç sahiplerinden 2 bin 791 TL alınmasına tepki gösterdi. UTTS çiplerinin maliyetinin 5 buçuk lira civarında olduğunu belirten Öztürkmen, aradaki fahiş fiyat farkının kimleri zengin edeceğini sordu.

CHP'li Öztürkmen’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İktidar, ekonomik krizin faturasını vatandaşa kesmeye, yandaşları zengin etmeye devam ediyor. Ek ÖTV ödeme zorunda bırakılan araç sahipleri, şimdi kayıt dışı akaryakıt takibi için kurulan sistemin maliyetini yükleniyor. Akaryakıt piyasasındaki kayıt dışı ekonomiyi azaltmak isteyen hükümet, faturayı yine vatandaşa kesti. 2023'te yayımlanan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliği' ile mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi.

Kayıt ve montaj işlemlerini süre içinde tamamlamayan taşıt sahiplerine, mükellefiyet niteliklerine göre 7 bin lira ila 28 bin lira arasında özel usulsüzlük cezaları uygulanabilecek. TTB siparişi vermek üzere sisteme kayıt yaptırarak ödemesi gerçekleştirilen taşıt sayısı 2 milyonu geçti. İlk aşamada 20 milyon araca bu sistemin kurulması planlanıyor. Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı önlemek kimseyi rahatsız etmez ancak bunu yaparken bari vatandaşı soymayın. UTTS çiplerinin fahiş fiyatla satıldığı ve birilerinin bundan çok büyük vurgun yaptığı gün gibi ortada. 2 bin 791 TL’ye satılan çiplerin üretim maliyeti ne kadardır? Uzman isimlerin verdiği bilgilere göre toplu alımlarda bu çipin maliyeti 5.5 TL’ye düşüyor. Arada 500 kata yakın bir fark var. Basit bir plastik malzemeden üretilen çipleri araçlara monte etmek için vidayla araca delik açılıyor. Araç satıldığında çip çöpe gidiyor. Aracın yeni sahibi bu çipi yeniden almak zorunda.

"Kamu ihalelerine katılan şirketlerde bırakın zarar etmeyi, ekonomik ve mali şartları karşılayabilme şartı aranmıyor mu?"

Araçlara, benzin istasyonlarındaki pompalara ve yazarkasalara takılacak çipleri kimin ürettiği, ne kadara getirdiği, nasıl bir ihale süreci yaşandığı bilinmiyor. UTTS’nin sitesinde UTTS’nin kurulum ve işletilmesi için Darphane tarafından Terratek Bilişim Teknoloji ve İnovasyon A.Ş.’nin yetkilendirildiği belirtiliyor. Yıllardır zarar açıklayan Terratek şirketine ihalenin verilmesi, adrese teslim bir ihale sorularını akla getiriyor. Devasa bir ihaleyi alan şirketin düzgün bir internet sitesi, referansları, kurumsal yapısı ile ilgili hiçbir bilgi yok. Şirketin zararının 2023’te 43 milyon lirayı bulduğu ifade ediliyor. Kamu ihalelerine katılan şirketlerde bırakın zarar etmeyi, ekonomik ve mali şartları karşılayabilme şartı aranmıyor mu?

Bu şirketin fazlasıyla amatörce internet sitesinde şirketin DİAS Şirketler Grubu çatısı altında hizmet verdiği ifadesi yer alıyor. DİAS Şirketler Grubu’nun yönetim şemasına bakıldığında ise Yönetim Kurulu Başkanı Metehan Oğuz, Başkan Vekili Murat Çeçen isimleri karşımıza çıkıyor. Terratek firmasının Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki yönetim şemasında ise Yönetim Kurulu Başkanının Murat Çeçen, Başkan Vekilinin Metehan Oğuz olduğu görülüyor. Murat Çeçen, iktidara yakınlığı ile bilinen ve Üçüncü İstanbul Köprüsü, Akkuyu Nükleer Santrali, Newyork Türkevi, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projelerin ihalesini alan IC Holding’in sahibi İbrahim Çeçen’in büyük oğlu. Murat Çeçen ise CCN Holding ile, Ankara Bilkent Şehir Hastaneleri’nin yanı sıra Mersin Şehir Hastahanesi, Bakü’deki Haydar Aliyev Merkezi gibi birçok projeyi aldı. Yandaşlar servetlerine servet katarken, maaşına üç kuruş zam yapılan emekçilerin cebinden parası bu şekilde zorla alınıyor."