Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara: "Depremin 2'nci yılında Malatya’da değişen bir şey olmadı"

Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara: "Depremin 2'nci yılında Malatya’da değişen bir şey olmadı"

(MALATYA)- 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, Malatya’da eğitim alanında yaşanan sıkıntılar hala çözüme kavuşmuş değil. Eğitim Bilim ve İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, “Malatya’da hem eğitimci arkadaşlar için, eğitim emekçileri için hem de diğer kurumlarda çalışan kamu görevlileri için ve tüm yurttaşlar için değişen hiçbir şey olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Deprem sonrası yaklaşık olarak 107 okulun orta veya ağır hasar nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini ve bu okulların başka okulların bünyesinde eğitime devam etmek zorunda kaldığını belirten Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, şunları söyledi:

''Kahramanmaraş merkezli iki depremin ikinci yılı dolmuş olacak, üçüncü yıla geçeceğiz. Baktığımız zaman, depremden sonraki durum neyse, Malatya’da hem eğitimci arkadaşlar için, eğitim emekçileri için hem de diğer kurumlarda çalışan kamu görevlileri için ve tüm yurttaşlar için değişen hiçbir şey olmadığını söyleyebiliriz. Bunu niye söylüyoruz? Şimdi, deprem 6 Şubat’ta oldu. Bir müddet okullar kapandı, daha sonra kademeli olarak açıldı. Okullar açıldıktan sonra şöyle bir tabloyla karşılaştık:Malatya’da yaklaşık 107 okul, bir başka okulun bünyesinde eğitim faaliyetini sürdürmeye çalıştı. Çünkü 107 okul ya orta hasar ya ağır hasar ya da yıkım neticesinde eğitim öğretim faaliyetini sürdüremez durumdaydı. Malatya’da ortaokullar birleştirilmiş okul olarak söylüyorum, ilkokullarda 40 dakika ders süresi, ortaokullarda 35 dakika, liselerde 30 dakika olarak yapılıyor. Şöyle düşünün, yani zaten dezavantajlı bir bölgede ve ilde yaşıyoruz. Yani şimdi, ülkenin batısındaki imkanlarla buradaki imkanlar bir değil. Eğitim öğretim faaliyetleri açısından yetmiyormuş gibi, bu dezavantajlı ilde eğitim alan öğrencilerimizin durumu bir de bu depremden kaynaklı olarak ders sürelerinin kısaltılması, ister istemez daha az sürede eğitim almalarını ve yarın bunlar merkezi sınavda diğer illerdeki öğrencilerle yarışacaklar.''

"4 bin 500 öğretmen göç etti"

Deprem sonrası Malatya’nın hızlı bir biçimde göç verdiğini bunların içerisinde eğitim emekçilerinin de olduğunu belirten Kara, şu ifadeleri kullandı:

“Bir de Malatya’da, depremden sonra hızlı bir göç başladı. Bu göçün içerisinde eğitim emekçileri de vardı. Yani bakanlığın birden fazla tayin hakkı tanıması neticesinde, milli eğitim verilerine göre Malatya’da 4 bin 500 öğretmenimiz bir başka ile tayin isteyerek gitti. Bu da ilin eğitim seviyesini ister istemez geriye çekecek. Yani diğer faktörlerle beraber, eğitimcilerin de il dışına çıkmış olması, Malatya’daki eğitim imkanlarını biraz daha azaltmış olacak.”

"Konaklama ciddi sorun olmaya devam ediyor"

Kentte konaklama sorununun yaşandığını bundan eğitim emekçilerinin de olumsuz etkilendiğini belirten Kara, şunları söyledi:

''Konaklama, en büyük sorun olarak; barınma, en büyük sorun olarak devam ediyor. Malatya’da depremden sonra pek çok eğitim emekçisi ve diğer kamu görevlileri konteyner kentlere yerleştirildiler, orada barınmayı devam ediyorlar. Tabi bir taraftan TOKİ’nin İkizce’de ve işte Gelinciktepe’de konutlar yaptığını biliyoruz. Ama bu konutlar henüz, bizim edindiğimiz duyumlara göre, bilgilere göre, kamu görevlilerinin orada oturmaya başladığını göstermiyor. Nerede yaşıyorlar? Hâlâ konteyner kentte yaşıyorlar. Konteyner dediğimiz alan, 21 metrekarelik bir metal parçası. Kışın çok soğuk, yazın çok sıcak. Öğrencilerimiz o konteynerda aileleriyle birlikte kalıyorlar. Yani o konteynerlarda öğrencilerimizin ders çalışması, okula hazırlıklı gitmesi diye bir durum söz konusu değil. Biz yetkililere o zaman bu konteyner kentlerde mutlaka birer çalışma salonlarının yapılması, işte internet imkanının sağlanması, yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunaklı hale getirilecek bir şey getirilmiş bir şekilde olması gerektiğini söylememize rağmen, bugüne kadar herhangi bir konteyner kentimizde böyle bir çalışma salonunun ya da öğrencilerin zaman geçireceği bir sosyal alanın olmadığını biliyoruz. Bu da öğrencilerimiz için büyük bir eksiklik.''

"Malatya’ya gelecek öğretmenin kalacağı yer yok"

Kentte norm kadro sorunu ve öğretmenlerin konaklayabileceği öğretmenevinin olmadığını belirten Hüseyin Kara, sözlerini şöyle tamamladı:

“Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenlerle ilgili, bu norm fazlası öğretmenlerin ataması ile ilgili korkunç bir baskı var. Deprem bölgesinde bu norm kadro fazlası atamaları yapmayın diye defaatle söylemiş olmamıza rağmen, ısrarla il milli eğitim müdürlüğü bu yönde bir tasarruf kullanıyor. Psikolojik olarak zaten sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. İki yıl geçmiş olmasına rağmen, ama sanki her şey bitti. Malatya’da eğitimin bütün sorunları çözüldü. Malatya’da norm kadro fazlası öğretmenlerin ataması dayatıyor milli eğitim müdürlüğü. Bakın, Malatya’da bugün Öğretmenevi yok. Ya dışarıdan gelen bir öğretmenimiz nerede kalacak? Malatya’da kalacağı yer yok.''