İstanbul- Bakan Uraloğlu: Gururluyuz çünkü bu uygulamayı ABD'nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye

İstanbul- Bakan Uraloğlu: Gururluyuz çünkü bu uygulamayı ABD'nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye

İbrahim YILDIZ-Mehmet ALA/İSTANBUL, (DHA)- ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı 'Üçlü Pist Uçuş Operasyonu Başlangıç Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, "Bu, sadece Türkiye için değil, Avrupa havacılığı için de bir ilk olmanın ötesinde, küresel havacılıkta da tarihi bir adım olacak. Gururluyuz çünkü bu uygulamayı ABD'nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye oluyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin ardından Avrupa'da ilk kez İstanbul'da uygulanan, üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabileceğini 'Üçlü Pist Uçuş Operasyonu', Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Törene Uraloğlu'nun yanı sıra, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat katıldı. Konuşmaların ardından İstanbul Havalimanı, Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne giden Bakan Uraloğlu, kalkış için pist başında bekleyen Turkish Cargo'ya ait İstanbul-Almatı seferini yapan Boeing 777, İstanbul-Amsterdam seferini yapan Airbus A350 ve İstanbul-Kayseri seferini yapan Airbus A321 tipi uçakların pilotlarıyla irtibata geçti. Bakan Uraloğlu, pilotlara saat 11.00'de kalkış izni verdi. Üç THY uçağı aynı anda İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yaparak Avrupa'da bir ilk gerçekleştirdi.

ÜÇLÜ PİST OPERASYONU İÇİN İSTANBUL HAVA SAHASI YENİDEN DÜZENLENDİ

İstanbul Havalimanı'nda bugün saat 11.00 itibariyle başlayan eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonlarının çalışmaları 2022 yılının son çeyreğine başladı. 2023 ve 2024 yıllarında Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHMG), İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA ve Türk Hava Yolları (THY) iş birliği ile risk analizleri, emniyet çalışmaları ve simülasyonlar yapıldı. İstanbul Havalimanı'nın uçuş kapasitesini artıracak pist operasyonları için İstanbul Hava Sahası yeniden düzenlendi. Yapılan düzenleme ile İstanbul Havalimanı'ndaki üçlü operasyon Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı uçuş trafiğini etkilemeyecek.

'HAVA TRAFİK AKIŞI HIZLANACAK, YOLCULARIMIZA GÜVENLİ HİZMET SUNULACAK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sadece Türkiye için değil, Avrupa Havacılığı içinde bir ilk olması ötesinde küresel havacılıkta da tarihi bir adım olacak. Gururluyuz çünkü bu uygulamayı Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye oluyor. Artık İstanbul Havalimanı trafik hacmiyle olduğu kadar operasyonel kapasite ve teknik yeterlilik açısından da küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistem aynı anda üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış yapabilmesini sağlayan ileri seviye bir hava trafik yöntemi teknolojisidir. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak. İstanbul'un kıtalı birleştiren stratejik konumu, bu yeni yetenekle birleştiğinde havalimanımız küresel havacılık lojistiğinde daha da kritik bir rol üstlenecek" dedi.

'AVRUPA'DA LİDERLİK DAHA DA PEKİŞECEK'

Bu zamana kadar yapılan hizmetlerin meyvesini almaya başlayacaklarının altını çizen Uraloğlu: "İstanbul Havalimanımızda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapmasıyla daha da verimli ve dinamik kapasite yönetimi ile olası gecikmeleri minimuma indireceğiz. Aynı zamanda uçakların gökyüzündeki bekleme süreleri de azalacağından yakıt tasarrufunu da maksimize edeceğiz. Üçlü bağımsız pist operasyonlarıyla İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'daki lider konumu daha da pekişecek. Ülkemiz, havacılıkta küresel liderliğini bir kez daha tüm dünyaya gösterecek" diye konuştu.

'ATIL BİR ARAZİ KÜRESEL HAVACILIK MERKEZİNE DÖNDÜ'

İstanbul Havalimanı yapımı döneminde yapılan olumsuz haberleri hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Hatırlayacağınız üzere İstanbul Havalimanı'nın yapım döneminde ne gerek var bu kadar büyük bir havalimanına diye itirazlar yapılıyordu. Madencilik faaliyetleri sona ermesiyle büyük ölçüde terk edilmiş ve bu faaliyet sonucu tarım, yerleşim veya başka ekonomik amaçlar için kullanılmayacak hale gelmiş bir alan üzerine inşa edilmesine rağmen provokatörler tarafından engellenmeye çalışılıyordu. Ama tek gerçek şu ki, atıl bir araziyi küresel bir havacılık merkezine dönüştüren bu proje, Türkiye'nin vizyonunu tüm dünyaya gösteriyor. İstanbul Havalimanı, sadece bir ulaşım merkezi olmanın ötesine geçerek, Türkiye'nin güçlenen sesini tüm dünyaya duyuran bir sembol haline geldi" dedi.

VERİMLİLİK VE İSRAFIN AZALTILMASI KONUSUNDA ADIMLAR OLACAK

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu yaptığı konuşmada, “Yine bir ilkin hayata geçmesi anında beraberiz. Bu ilkler aslında bize neyin mümkün olduğunu hatırlatan anlar oluyor. Üç pistimizin iniş ve kalkış yapacağı anı birlikte yaşıyoruz. Bu bize birçok katkı sağlayacak. Avrupa'da ilk olacak evet ilk defa Avrupa'da bir havalimanı üç pistinin iniş kalkış yaptığı bir operasyonu hayata geçirecek. Bunun yanında bizim her alanda ortaya koymaya çalıştığımız verimlilik, optimizasyon, israfın azaltılması konusunda adımlar olacak" diye konuştu.

İSTANBUL HAVALİMANI'NA 1.4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ise, “Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile hayata geçen bir zafer abidesi olarak yükselen bu havalimanının ülkemizin, bölgemizin ve dünyanın çehresini değiştirdiği her gün biraz daha görüyoruz. Açıldığı günden bu yana Türk Hava Yolları'nın zirveye olan yürüyüşünde önemli bir mihenk taşı olan, sadece bizim değil havacılık ile ilgili diğer tüm sektörlerimizin de yeni kulvarlarda yeni kabiliyetler elde etmesine vesile olan bu stratejik tesisin büyümesini sevinçle izliyoruz. Bugün ilk kez devreye alınacak üçlü bağımsız pist operasyonu havacılığımızın dünya çapında gıpta edilen bir yer olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. 2002 yılında 65 uçaktan oluşan filoya sahip olan Türk Hava Yolları bugün 472 uçak 6 kıtada 131 ülkede 353 destinasyonda dünyaya hizmet etmekte. Ülkemizin en önemli alt yapı yatırımlarından olan İstanbul Havalimanı'nda Türk Hava Yolları'nın bugüne kadar 1,4 milyar dolarlık yatırımları oldu. 2030 yılı itibariyle de bu yatırım miktarı 3,5 milyon dolara ulaşacak" şeklinde konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü:

-------

-Basın toplantısından görüntüler

-Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları

-Mehmet Kalyoncu'nun açıklamaları

-Ahmet Bolat açıklamaları

-Hediye töreni

-Toplu fotoğraf çekimi

-Detay görüntüler

-Bakan Uraloğlu'nun kuleden uçuş izni verdiği görüntüler

-Kalkışların radar görüntüsü

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca95.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca96.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca97.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca98.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca99.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca9a.jpg

https://64k.net/media/dha_img/202504/6800e8928ca9b.jpg