Kartalkaya'daki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'nda itfaiye daire başkanları dinlendi: Bizim en büyük isteğimiz, yönetmelikler ve uygulanması istenen her şey net, tarifli, tablolu, yorumu çok az olacak şekilde olması

Kartalkaya'daki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'nda itfaiye daire başkanları dinlendi: Bizim en büyük isteğimiz, yönetmelikler ve uygulanması istenen her şey net, tarifli, tablolu, yorumu çok az olacak şekilde olması

(TBMM) - Kartalkaya'daki otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis araştırma komisyonunun on ikinci toplantısında, Ankara ve Konya büyükşehir belediyelerinin itfaiye daire başkanlıkları yanı sıra Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin yetkilileri sunum yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı Ali Levent Çebi, "Bizim en büyük isteğimiz, yönetmelikler ve uygulanması istenen her şey net, tarifli, tablolu, yorumu çok az olacak şekilde olması. Bazı şeylerde yorum yapabiliriz ama bunların net olması gerekiyor. Çünkü yaptığımız iş insan hayatını doğrudan ilgilendiriyor. Bize hata payı bırakmayacak uygulamalar ve düzenlemeler istiyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan komisyonun haftaya yapılacak olan toplantısında, otel yangınında yaşamını yitiren kişilerin yakınlarının dinlenmesi bekleniyor.

"Bolu Kartalkaya Mevkiinde Bulunan Bir Otelde Meydana Gelen Yangın Faciasının Tüm Boyutlarıyla Araştırılarak İlgili Kurum ve Kuruluşların Sorumluluklarının Tespit Edilmesi ve Benzer Olayların Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Komisyonun on ikinci toplantısında Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin yetkilileri sunum yaptı.

Komisyon Başkanı Altınok'tan Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun mesajı

Komisyon Başkanı Altınok, komisyonun başlangıcında, kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçiren TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerini iletti. Altınok, "Çok değerli Milletvekili arkadaşımız, Meclis Başkan Vekili, DEM Parti İstanbul Milletvekili, benim de Meclis'teki birçok insanın da rahatlıkla samimi olarak konuştuğu, muhabbet çeltiği ve Meclis'i yönettiğinde Meclis çalışmalarının daha canlı ve katılımcı geçtiği, Sırrı Süreyya Önder arkadaşımıza çok geçmiş olsun diliyorum. Allah şifasını versin. Türkiye'nin Sırrı Süreyya Önder gibi toplumun her kesimine rahatlıkla ulaşabilen, her kesimiyle irtibat kurabilen ve konuşabilen siyasetçilere ihtiyacı var. Kutuplaştırıcı olmaktansa kucaklayan, birbirini anlayan, empati kuran, siyasetin bu manada yol almasına çok büyük katkısı olan arkadaşımıza çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah bütün insanlara sağlık ve sıhhat versin, kötü günlerini göstermesin, hasta ve sıkıntılı olan insanlar varsa da onlara da şifa versin diye temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı Erdoğan: Türkiye genelinde bin 167 itfaiye merkezi var

Komisyonda sunum yapan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı Latif Erdoğan, Türkiye'deki itfaiye teşkilatını anlatarak sözlerine başladı. Türkiye genelinde toplam bin 167 iftaiye merkezi bulunduğunu belirten Erdoğan, bunların 888'i büyükşehir, 279'unun ise il ve ilçe belediyelerinde yer aldığını söyledi. Erdoğan, ayrıca sunumunda Türkiye'de 4 bin 119 iftaiye aracının bulunduğunu bunların ise 2 bin 819'unun büyükşehirlerde, bin 300'ünün ise il ve ilçe belediyelerine ait olduğunu anlattı. Erdoğan, Konya'da merkezde 5 ilçelerde 67 olmak üzere toplam 72 itfaiye istasyonu bulunduğunu belirtirken, yangına ortalama varış sürelerinin 7 dakika olduğunu söyledi. Erdoğan, sunumunun devamında 2025 yılı ocak ayından itibaren denetlemeler sonrasında bin 541 rapor düzenlendiğini, Konya’da otel, yurt, alışveriş merkezi, hastane gibi yapılar için düzenli denetim ekipleri oluşturulduğunu ve 2024 yılında toplamda 65 bin 769 kişiye iftaiye eğitimi verildiğini hatırlattı.

"Bizim görevimiz tanımlansın, yapmıyorsak cezasını herkes çeksin istiyoruz"

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı Ali Levent Çebi ise sunumunda "Biz itfaiyecilerin en büyük sorunu şu. Bizim görev tanımımızda özellikle Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’nin tanımında açık olmayan hususlardan dolayı polemik yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dört resmi şikayet platformu olduğunu bunların şahsi, üst kuruluşun gönderdiği, valilik komisyonları ve resmi şikayet platformları olduğunu ve bunların dışında resen denetleme yetkilerinin olmadığını sözlerine ekleyen Çebi, "Burada bir müracaat tüm illerde spektrumu çok geniş, bakkal dükkanından, holdinge kadar küçücük bir muayenehaneden, on binlerce metrekarelik hastaneye kadar denetleme yetkisini bize veriyor. Ancak burada yönetmelikte net olmayan bir şey var. Eksiklerin tespit edilip, ne kadar sürede yapılıp, yapılmayacağı, hangi kuruma ait olduğu net değil. Biz eksiklikleri tespit ediyoruz. İnşaat süresini biz mi vereceğiz, ruhsatı vermeye yetkili kuruluş mu verecek. Biz itfaiyeciler, yönetmeliklerin uygulayıcısıyız. Bu yönetmelikte tarifi tam tanımlanmış tabloları dahi uygulamakla görevliyiz. Bizim görevimiz tanımlansın, yapmıyorsak cezasını herkes çeksin istiyoruz" diye konuştu.

"Bize hata payı bırakmayacak uygulamalar ve düzenlemeler istiyoruz"

Çebi, sözlerinin devamında, "Bizim en büyük isteğimiz, yönetmelikler ve uygulanması istenen her şey net, tarifli, tablolu, yorumu çok az olacak şekilde olması. Bazı şeylerde yorum yapabiliriz ama bunların net olması gerekiyor. Çünkü yaptığımız iş insan hayatını doğrudan ilgilendiriyor. Bize hata payı bırakmayacak uygulamalar ve düzenlemeler istiyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Çebi, Ankara'da 2024 yılında 34 bin yangın olayına müdahale ettiklerini, 25 ilçede itfaiye istasyonunun bulunduğu bilgisini paylaştı.

"İtfaiyeler, belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan en çok etkilenen birimlerin başında"

Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Mehmet Olcay Bal ise sunumunda itfaiye hizmetlerinin yaşadığı genel sorunları şu şekilde sıraladı:

"Ulusal itfaiye teşkilatları temsil edecek bir kamu kurumunun olmaması ve itfaiye hizmetlerinin koordinasyonu açısından yerel yönetimlerle merkezi idare arasında sağlık bir ilişki kurulamamış olması. İtfaiye hizmetlerinin geliştirilmesi, standartlarının belirlenmesi, denetimi ve eğitimi ile doğrudan sorumlu olan merkezi bir birimin bulunmaması nedeniyle itfaiye teşkilatları arasında personel, araç, gereç, teçhizat, tesis ve kapasite olarak standardizasyon ve kalite farklılıklarının bulunması ve denetimlerinin etkin bir şekilde yapılamaması. İtfaiye hizmetlerinin etkinliği için teşkilatların gerekli ve yeterli donanıma sahip olmaması, itfaiyelerin belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan en çok etkilenen birimlerin başında olması."

Bal, öte yandan İtfaiye Genel Müdürlüğü kurumu yanı sıra bölge ve il müdürlüklerinin ve İtfaiye Eğitim Akademisi'nin kurulması gerektiği önerisinde bulundu.

Komisyonun önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantısında Kartalkaya otel yangınında yaşamını yitiren kişilerin yakınlarının dinlenmesi bekleniyor.