Kazdağları Ekoloji Platformu: “Tüm altın madencilerini dağlarımızdan, ovalarımızdan çıkaracağız”

Kazdağları Ekoloji Platformu: “Tüm altın madencilerini dağlarımızdan, ovalarımızdan çıkaracağız”

(ANKARA) - Kazdağları Ekoloji Platformu, ''Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın koruma alanı içerisinde Koza Altın İşletmesi tarafından Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi açılmak istenmesine'' tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, ''Altın madenciliğinin yol açtığı ekolojik yıkımları Çanakkale halkı çok iyi biliyor. Havamıza, suyumuza toprağımıza sahip çıkacağız, tüm altın madencilerini dağlarımızdan, ovalarımızdan çıkaracağız'' denildi.

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı öncesinde bakanlık önünde açıklama yaptı. Platformun açıklamasında, toplantıya katılıp, projeye ilişkin itirazlarını dile getireceklerini belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

''Koza’nın projesi, Atikhisar Barajı’nın 1,4 km yakınında"

''Koza’nın Altın Gümüş Madeni Projesi, Çanakkale il merkezine 17 km, Terziler köyüne 1,3 km, Serçiler köyüne 2,6 km mesafede bulunan proje alanı, Atikhisar Barajı’nın ise yalnızca 1,4 km yakınında. Proje ile ilgili daha önce 2017’de verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptali için Haziran 2020’de, İda Dayanışma Derneği tarafından dava açılmış, Çanakkale Belediyesi davaya müdahil olmuştur. Şirket dava süreci devam ederken, 02.12.2020 tarihinde yeniden ÇED süreci başlatmıştır. Dava üç bilirkişi raporu sonrasında 2021 yılı sonunda kazanılmıştır. ÇED Olumlu kararının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle, İkinci proje Bakanlık tarafından reddedilmiştir.

Şirket ısrarlarına devam etmiş, aynı ruhsat alanında, farklı bir maden çalışma alanı belirleyerek, dava dosyasında belirtilen eksikleri de düzenleyerek, üçüncü bir dosya hazırlamış ve 18.02.2022 tarihinde yeni bir ÇED süreci başlatmıştır. 30/03/2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı yapılmış, 19.09.2023 tarihinde birinci İDK toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bakanlık, yapılan itirazları gözeterek, şirkete ÇED Raporu revizyonu için ek süre vermiştir. Şirket eksiklerini tamamlayan revize ÇED raporunu Bakanlığa sunmuştur ve bugün, 16.04.2025 tarihinde yeniden İDK toplantısı gerçekleştirilecektir.

''Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatları ile kaplıdır''

Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatları ile kaplıdır. Daha Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni ve TÜMAD’IN Lapseki Altın Madeni’ne karşı verdiğimiz yoğun mücadele devam ederken, Koza’nın yeniden ortaya çıkması Çanakkale Halkımızın sabır sınırlarını zorlamaktadır. 2019’da Atikhisar Barajı’nın hemen yakınında Altın Madeni açmak isteyen Alamosgold’a karşı Çanakkaleliler ve tüm ülke olarak verdiğimiz mücadele hafızalarımızda taptaze duruyor. Alamos’u nasıl kovduysak, Koza’yı da aynı şekilde kovacağız.

''Koza Altın şirketine kayyum atandı, doğrudan Saray’a bağlandı''

Koza Altın İşletmesi A.Ş’ne önce kayyum atandı, sonra şirket Varlık Fonu’na devredildi. Şimdi de adı 'Türk Altın İşletmeleri' oldu. Doğrudan Saray’a bağlı bir şirket haline getirildi. Şirketin ülkemizin pek çok yerinde, Bergama’da, İzmir Dikili’de (Çukuralan), İzmir Çoraklıtepe’de, Eskişehir’de (Kaymaz), Gümüşhane’de (Mastra), Kayseri’de (Himmetdede) altın madeni ocakları var. Daha bir hafta önce, Balıkesir’in Karesi İlçesi’nde Turplar Altın Madeni Projesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ilan edildi. Ayrıca pek çok arama ve işletme ruhsatı var.

''Havamıza, suyumuza toprağımıza sahip çıkacağız''

Altın madenciliğinin yol açtığı ekolojik yıkımları Çanakkale halkı çok iyi biliyor. TÜMAD’ın, Alamos’un, Cengiz’in yüzbinlerce ağacımızı gözümüzün önünde katletmesi sonucunda orman ekosistemlerimiz yok edildi. Lapseki’de cehennem çukurları açıldı. Çan’ın Kocabaş Çayı Cengiz’e tahsis edildi. Hacıbekirler Göletleri Cengiz’in emrine tahsis edilmek üzere projelendirildi. Su toplama alanları, köylülerin içme suyu kaynakları yok edildi. Su toplayan dereler proje alanları içerisinde kaldı. Köylülerimizin geçim kaynağı olan tarlalarına kamulaştırma kararları ile cebren el konuldu. Meralar, Valilik kararları ile şirketlere verildi.

Tüm Çanakkaleliler ve Eskişehirliler olarak havamıza, suyumuza toprağımıza sahip çıkacağız. Tüm altın madencilerini dağlarımızdan, ovalarımızdan çıkaracağız. Ankaralıları da mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz.''