Meclis'te bu hafta, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi' görüşülecek
Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- TBMM'de bu hafta, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi' görüşmeleri başlayacak.
TBMM'de Genel Kurul ve komisyon çalışmaları salı günü başlayacak. Genel Kurul, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlayacak. Teklife göre; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ile Siber Güvenlik Başkanı'nın yer alacağı Siber Güvenlik Kurulu oluşturulacak. Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek. Belirtilen yetkiler çerçevesinde elde edilecek kişisel veriler ve ticari sırlar, bu verilere erişilmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Türkiye Cumhuriyeti'nin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren unsurlarına yönelik siber saldırı gerçekleştiren veya bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda bulunduranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yetkili mercilerin ve denetim görevlilerinin istedikleri bilgi, belge, yazılım, veri ve donanımı vermeyenler veya bunların alınmasına engel olanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 günden 1500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI, SALDIRILARA KARŞI FAALİYET YÜRÜTECEK
Teklifle, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın görevleri de tanımlanıyor. Buna göre, Siber Güvenlik Başkanlığı, ilgili mevzuatta yer alan görevlerin yanı sıra kritik altyapılar ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığının artırılmasına, siber saldırılara karşı korunmasına, gerçekleştirilen siber saldırıların tespitine, muhtemel saldırıların önlenmesine ve etkilerinin azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyet yürütecek. Başkanlık, bu kapsamda zafiyet ve sızma testleri ile varlıklara yönelik risk analizleri yapma veya yaptırma, siber tehditlerle mücadele etme, siber tehdit istihbaratı elde etme, oluşturma ve paylaşma ile zararlı yazılım inceleme faaliyetlerini yürütecek. Kritik altyapılar ile ait oldukları kurumları ve konumları belirleyecek olan Siber Güvenlik Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapıların veri envanteri dahil olmak üzere tüm varlıklarının envanterinin tutulmasını ve varlıklara yönelik risk analizinin gerçekleştirilmesini sağlamak, kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapıların sahip olduğu varlıkların kritikliğine göre güvenlik tedbirlerini almak veya aldırmakla da sorumlu olacak.
KOMİSYON GÜNDEMLERİ
Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra komisyon çalışmaları da bu hafta sürecek. Kartalkaya'daki otel yangına ilişkin kurulan araştırma komisyonu; salı günü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nı (AFAD), çarşamba günü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini dinlemek üzere toplanacak. Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu ise salı günü; Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) yetkililerini, perşembe günü ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı kabul edecek. Dilekçe Komisyonu Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkililerini kabul edecek. Ayrıca geçen hafta AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan, 'İklim Kanunu Teklifi'nin, Çevre Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulanan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Partilerin grup başkanvekilleri gündemdeki konuları ilişkin basın toplantıları düzenleyecek. (DHA)