Ömer Fethi Gürer, 180 lira olarak belirlenen fitre fiyatına tepki gösterdi: "İki kilo bibere 180 lira para ödüyorsunuz. Bunu belirlerken ne kriter alınıyor?"

Ömer Fethi Gürer, 180 lira olarak belirlenen fitre fiyatına tepki gösterdi: "İki kilo bibere 180 lira para ödüyorsunuz. Bunu belirlerken ne kriter alınıyor?"

(TBMM) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından günlük iki öğün için 180 lira olarak belirlene fitre fiyatının yetersiz olduğunu belirterek tepki gösterdi. Gürer, "248 gram dana kıyma 181 lira tutuyor. Bunun pişirilmesi, ekmeği yanında pilavı yetmiyor. Hurmanın tanesi 10 lira. Ramazan'da genelde hurmayla oruç açılır. 282 gram hurma da 182 lira yapıyor. 690 gram beyaz peynir en düşük 186 liraya alınabiliyor. Yanında ekmek dahi alınmıyor. İki kilo bibere 180 lira para ödüyorsunuz. Bir tane patlıcan 37 lira. 700 gram tavuk alırsanız 184 lira. Bu durumda belirlenen fitre iki öğün için yeterli bir fitre değil. Bunu belirlerken ne kriter alınıyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Ramazan ayı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından günlük 180 lira olarak belirlene fitre fiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gürer şu ifadelere yer verdi:

"2024 yılında fitre 130 liraydı bu sene ise 180 lira olarak belirlendi. Fitre, yaşanılan bölge şartlarına göre bir kişiye bir gün iki öğün doyuracak tutar olarak belirleniyor. Emekliler sabahın erken saatlerinde bir kilo et alabilmek için kuyruğa giriyor. Emekliye de fitre verilebileceği Diyanet İşleri tarafından açıklandığına göre 180 lira hangi kriter esas alındı da belirlendi? Bugün normal bir lokantaya gittiğiniz zaman bu fiyatla bir öğün yemek yeme şansınız yok. Bununla ilgili marketten bazı ürünler aldım. Örneğin 248 gram dana kıyma 181 lira tutuyor. Bunun pişirilmesi, ekmeği yanında pilavı yetmiyor. Bunun iki öğün olarak tüketilme imkanı ise zaten yok, bir öğüne ancak yetiyor. Hurmanın tanesi 10 lira. Ramazan'da genelde hurmayla oruç açılır. 282 gram hurma da 182 lira yapıyor. Simit şu anda 15- 30 lira arasında değişiyor. 690 gram beyaz peynir en düşük 186 liraya alınabiliyor. Yanında ekmek dahi alınmıyor. İki kilo bibere 180 lira para ödüyorsunuz. Bir tane patlıcan 37 lira. Domatesin adedi 27 lira. 700 gram tavuk alırsanız 184 lira. Bu durumda belirlenen fitre iki öğün için yeterli bir fitre değil. Bunu belirlerken ne kriter alınıyor?

"Fitrenin ülke gerçekleri gözardı edilerek belirlenmemesi gerekiyor"

Diyanet İşleri tarafından emekliye fitre verilebileceği açıklandığına göre emeklinin maaşı gıda için dahi yeterli olmuyor ancak ev kirasını ödeyebiliyor. İftar menüleri lokantada en düşük 700 liradan başlıyor. Biz bunları kriter de almıyoruz. İnsanların lokantada oruç açmaları, iki öğün yemek yiyebilmeleri artık olanaklı değil. Belirlenen fitrenin de en azından bir ailenin bir iftarda tüketeceği gıda ürünlerini kapsaması lazım. Bir tarafın geliri artıyor bir taraf yoksullaşıyor. Ramazan ayı bir paylaşım ayıdır. Burada Diyanet kriter olarak neyi esas alıyor?

Bu gıda ürünlerinin yağı, salçası, pişirmesi gibi yemeğe dönüşebilme şartlarını düşündüğünüz zaman bunu karşılaması olası değil. Onun için bu yönde yapılan rakamlar daha gerçekçi olmalı. Nice insanlar yaşadıkları açlığı, yokluğu başkalarının hissetmemesi için o acıları içine gömerek yaşıyor. Çoğu ailenin birden fazla ferdi çalıştığı halde giderlerini karşılamakta büyük zorluk çekiyorlar. Kredi kartlarını bir bankadan alıp öbürüne ödeyerek yaşıyorlar. İcralarda dosya sayıları artıyor. En azından Ramazan ayında bir fitrenin dahi belirlenirken ülke gerçekleri gözardı edilerek belirlenmemesi gerekiyor."