Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu.... Prof. Dr. Çiftçi: "Hala kendisi hayati riskini korumaktadır"

Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu.... Prof. Dr. Çiftçi: "Hala kendisi hayati riskini korumaktadır"

(İSTANBUL) - Florence Nightingale Hastaneleri Tıbbi Süreçlerden Sorumlu Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi ve Prof. Dr.Ertan Sağbaş, DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Önder’in geçirdiği ameliyatın ölüm riski yüksek ameliyatlardan biri olduğuna değinen Çiftçi, “Hala kendisi hayati riskini korumaktadır ve yoğun bakımda kendisinin tedavisi verilmeye devam edilmektedir” dedi. Ameliyatı yapan Sağbaş da ağır bir patoloji olduğunu söyleyerek “Bu şekilde resüsitasyonla aldığımız hastalarımız da var ama Sırrı Bey’inki benim uzun zamandır gördüğüm en komplike diseksiyonlardan biriydi” diye konuştu.

Florence Nightingale Hastaneleri Tıbbi Süreçlerden Sorumlu Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi ve Prof. Dr.Ertan Sağbaş, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, Önder’in 112 ambulans ekipleri tarafından nabızsız bir şekilde entübe ve kalp akciğer masajı eşliğinde dün gece saat 22.41 itibarıyla hastanenin acil ünitesine ulaştırıldığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Acil servisimize yaklaşık 10 dakika süren kalp-akciğer masajı sonrası spontan dolaşım sağlanmış, nabız alınmış yapılan acil ekokardiyografi sonucunda Tip 1 aort diseksiyonu tanısı konmuştur. Tip 1 aort diseksiyonu kalpten çıkan ana aorta arkus aorta ve ve inen aortayı içeren tüm aorta katları içerisinde kanamadır. Takiben 23.05'te hastamız yeniden ritim bozukluğu olup nabız ve dolaşım durmuştur. Kalp masajı yapılarak hastamız acilen ameliyata alınıp saat 23.35'te operasyon başlamıştır. Operasyonumuz 12 saat sürmüştür ve ameliyatta aort diseksiyonunun sağ koronerden başlayıp tüm aortayı kapsadığı tespit edilmiştir sırasıyla sağ koroner damara koronel bypass yapılmış. Aort kapağı değiştirilmiş ve daha sonra tüm aorta boyunca crackleme ve anastomoz işlemleri tamamlanmıştır. Ne yazık ki sağ koronerden başlayan bu diseksiyon orada bir miktar küçük bir kopma ve delinmeye de neden olmuştur. Tüm aortayı etkileyen bizim Tip 1 dediğimiz bu diseksiyon bizim en büyük kalp cerrahi operasyonlarımızdan biridir. Aslında ölüm riski son derece yüksek olan bir ameliyattır.”

Prof. Dr. Çiftçi: “Önder’in hayati risk devam ediyor”

Önder’in ameliyat sonucunda hastada sol ventrikülde kasılma varken sağ ventrikülünde hâlâ bir kasılma bulunmadığını belirten Prof. Dr. Çiftçi, “Sağ ventrikülünde kasılmanın olmayışının nedeni hastanın sağ koronelindeki diseksiyonun başlangıç noktası olması ve hastanın sağ ventrikül infarktüsü geçirmesidir. 12 saat süren bu ameliyat sonrası yapılan tüm bu işlemlerden sonra hastamız ECMO desteğinde (kalp dolaşım mekanik destek cihazının) desteği ile yoğun bakım ünitemize alınmıştır. Hala kendisi hayati riskini korumaktadır ve yoğun bakımda kendisinin tedavisi verilmeye devam edilmektedir" diye konuştu.

Önder hastaneye geldiğinden beri bilinci kapalı

Prof.Dr. Çiftçi, Önder’in nörolojik tablosunu merak ettiklerini de belirterek “Çünkü hastamız geldiğinden beri şuuru kapalıydı ancak ek modasite altında olduğu için nörolojik değerlendirmesine şu an gerçekçi bir şekilde yapamıyoruz. Umarım bunu önümüzdeki günler içerisinde size daha somut bir şekilde açıklamasını yapacağız” dedi.

“Durumu birkaç gün daha aynı şekilde devam edecektir”

Önder’in güncel sağlık durumun aynı şekilde devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çiftçi, “Bu birkaç gün daha sürecektir. Bunun için 2, 3, 5 gün dememiz yanlış olur. Ama klasik bilgilerimize göre her zaman için sağ ventrikülün düzelmesi daha yavaş olur. Hepimiz sabırla bekleyeceğiz aynı özveri ile yola devam edeceğiz” diye konuştu.

Prof.Dr. Sağbaş: “Sırrı Bey’in ki benim uzun zamandır gördüğüm en komplike diseksiyonlardan biriydi”

Önder’in ameliyatını yapan Prof. Dr. Ertan Sağbaş da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Sağbaş, aort diseksiyonunun başlı başına kalp damar cerrahisinde en önemli ve en ileri patolojilerinden biri olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“En zor tedavi edilenlerinden biridir ama bir şeyi ilave etmek istiyorum. Diseksiyon ana atardamarın aortanın kalpten çıktığı yerden başlayıp aşağıya doğru devam ediyor. Geriye doğru da aort köküne yani aort kapağı kadar da geri gelmiş durumdaydı. Sağ koroner damar kalbi besleyen, oksijen taşıyan damardan biridir. Sağ koroner diseksiyonun içinde kalmış ve aynı zamanda sağ koronerin ağzı hafif bir yırtık vardı ve bu diseksiyon sağ koronerin ağzını kapatmış. Muhtemelen Sırrı Bey'in 112 Acil geldiğinde şikayetini söyleyip yere yığılmasının sebebinin bir tanesi buydu. Yani sağ koroner damar orada beslenme bozukluğundan dolayı orada diseksiyona bir de sağ koronerin etkilenmesinden dolayı kalp krizi de eklenmiş. Yani hem diseksiyon vardı hem de sağ ventrikülün kalbin sağ tarafını etkileyen kriz de vardı. Dolayısıyla ağır bir patolojiydi, biz bunu fark ettik. Hemen bypassını da yaptık aort diseksiyonunda düzelttik, aort anevrizmayı da düzelttik. Hepsini düzelttik fakat çok hırpalandığından çok darbe yediğinden biraz dinlendirdik. Aslında bizim yaptığımız işler gece 04.00 gibi bitti ama kalbi dinlendirdik. Kanama kontrolü yaptık, ECMO desteğini aldık derken ameliyat 11-12 saati buldu. Biz daha önce bu tür diseksiyon ameliyatları çok yaptık. Bu şekilde resüsitasyonla aldığımız hastalarımız da var ama Sırrı Bey’inki benim uzun zamandır gördüğüm en komplike diseksiyonlardan biriydi.”