TBB İtfaiye Çalışma Komisyonu, Kartalkaya faciasını ele aldı: Özel yangın düzenlemeleri yapılmalı, ruhsatlama ve denetimde sorumluluklar netleştirilmeli

 TBB İtfaiye Çalışma Komisyonu, Kartalkaya faciasını ele aldı: Özel yangın düzenlemeleri yapılmalı, ruhsatlama ve denetimde sorumluluklar netleştirilmeli

(ANKARA) - Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) İtfaiye Çalışma Komisyonu, Bolu Kartalkaya yangın faciasını masaya yatırdı, toplantıda, metropol kentler, sanayi bölgeleri ve tabiat parkları için özel yangın güvenlik düzenlemelerinin yapılması, ruhsatlama ve denetim süreçlerinde yetki ve sorumlulukların netleştirilmesi, kurumlar arası yetki ve sorumluluk dengesinin yeniden kurulması gibi çözüm önerileri açıklandı.

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınının ardından kurumlar arası koordinasyon sorunları ve yangına müdahalede yaşanan yetersizlikler, TBB tarafından masaya yatırıldı. TBB İtfaiye Çalışma Komisyonu'nun toplantısına, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyükşehir, il belediyeleri ve il özel idaresi temsilcileri ve bilim insanları katıldı.

Komisyonda, mevzuat yetersizliği, koordinasyon eksikliği, denetim ve ruhsatlama sorunları, standartlaşma eksikliği, yetki ve sorumluluk dengesizliği gibi birçok konuda tespit ve önerilerde bulunuldu.

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Altun başkanlığında düzenlenen toplantıda, Türkiye'de yangın riskinin yönetimi ve kontrolünün, farklı kurumlar arasında iyi tanımlanmış işbirliği ve koordinasyon gerektirdiği vurgulandı. Komisyon, mevcut sorunları değerlendirerek, çözüm önerilerini ele aldı.

Toplantıda belirlenen başlıca sorunlar, "Mevzuat yetersizliği, koordinasyon eksikliği, denetim ve ruhsatlama sorunları, standartlaşma eksikliği, yetki ve sorumluluk dengesizliği, kapasite eksikliği" olarak sıralandı.

Kartalkaya yangını üzerine yapılan değerlendirmelerde, "Mevzuat hazırlık sorunu, kurumsal uyum eksikliği, sorumluluk ihlalleri, eksik hizmet sağlayıcıları, denetim yetersizliği" tespitleri yapıldı.

"Mevzuat düzenlemelerinde ve uygulamada etkin koordinasyon sağlanmalı"

Komisyonun çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

"Mevzuat düzenlemelerinde ve uygulamada etkin koordinasyon sağlanmalı. Metropol kentler, sanayi bölgeleri ve tabiat parkları için özel yangın güvenlik düzenlemeleri yapılmalı. Yangınla ilgili mevzuat sürekli güncellenerek rehber, kontrol listeleri hazırlanmalı. Yüksek riskli tesisler için özel kontrol standartları oluşturulmalı. İklim değişikliği dikkate alınarak ulusal risk değerlendirme kriterleri geliştirilmeli.

İtfaiye teşkilatları, acil çağrı ve afet yönetimi hizmetlerinde merkezi yönetimle ilişkilendirilmeli. Yönetmelik hızla güncellenmeli ve ortak çalışmayı içeren düzenlemeler yapılmalı. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğine uygun, yapı sınıflarına özel denetim formları geliştirilerek denetim süreçleri standartlaştırılmalı. İtfaiye teşkilatlarının personel (meslek standardı getirilmesi), araç, gereç, malzeme, fiziki ortam vb. hususlarda kapasitesinin artırılması gerekmektedir.

Ruhsatlama ve denetim süreçlerinde yetki ve sorumluluklar netleştirilmeli, belirsizlikler giderilmelidir. Kurumlar ve kurum içi birimler arasında yetki ve sorumluluk dengesi birimlerin kapasiteleri gözetilerek yeniden kurulmalıdır. İtfaiye teşkilatının düzenlediği raporların mümkün olduğu kadar standartlaştırılması sağlanmalı ve özellikle itfaiye yangın raporlarının yapı tipleri dikkate alınarak bir süreye bağlanması ve yapıların periyodik olarak denetlenmesi sağlanmalıdır."