TBMM'de "kadınların seçme-seçilme hakkı" tartışması... TBMM Başkanvekili Karaca: "Mücadeleyi Parlamentoya taşıyan Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür ederim"

TBMM'de "kadınların seçme-seçilme hakkı" tartışması... TBMM Başkanvekili Karaca: "Mücadeleyi Parlamentoya taşıyan Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür ederim"

(TBMM) - TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'nda iki gündür devam eden kadınların seçme ve seçilme hakkına ilişkin tartışmaya ilişkin, "Günün şartlarında bu hakkı elde etmek için mücadele eden tüm kadınlara önce hep birlikte teşekkür edelim ve ondan sonra da tabii ki o mücadeleyi Parlamentoya taşıyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milletvekillerine ve tüm önderlere de o şekilde teşekkür etmiş olalım" dedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, muhalefet ile iktidar arasında TBMM Genel Kurulu'nda dün başlayan "seçilme" hakkı tartışmasına ilişkin açıklama yaptı.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nun Genel Kurul'da dünkü konuşmasında, "Ben 29 yaşında Bartın'dan seçilmiş ilk kadın milletvekiliyim, Karadenizliyim, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeriyim, milliyetçiyim, ülkücüyüm, sosyal demokratım" ifadesine, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Sayın Milletvekili sanıyorum AK Parti'ye ve Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmeli. Çünkü kendisinin 29 yaşında milletvekili olmasını sağlayan AK Parti'dir" demişti. Zengin'in bu çıkışının ardından CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile AK Partili Zengin arasında "seçilme" tartışması yaşanmıştı.

Dün başlayan tartışma bugün de devam etti. Zengin, Bankoğlu'nun dün yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili dedi ki: 'Ben 29 yaşında milletvekili oldum' Ne güzel, bizim de çok genç milletvekili arkadaşlarımız var. Ben de cevaben dedim ki bunun için bir teşekkür lazım. Çünkü 2006 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilme yaşı 25'e, 2017'de yapılan değişiklikle de 18'e indi. Bu değişikliği de AK Parti Grubu'nun, destekleyenlerin ve elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yaptık, bunun bir teşekkürü ihtiyacı var deme gereğini duyduk" diye konuştu.

CHP'li Ali Mahir Başarır ise Zengin'e şöyle cevap verdi:

"Milletvekili seçilme yaşını düşüren maddeyi hangi kurum, hangi erk yaptı? Bu Parlamento yaptı. Meclisin almış olduğu bir kararla, Meclis'in vermiş olduğu bir kararla, hakla ilgili ben niye Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür edeceğim? Bu Meclis'e teşekkür ederim ben. Bir kere, siz Meclise hakaret ediyorsunuz. Türk kadınına, Türkiyeli kadınlara seçme, seçilme hakkını dünyadaki birçok ülkeden önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Öncelikle burada bununla başlayacaksınız, sonra teşekkür edecekseniz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, bu Meclisi de Kurtuluş Savaşı'nda en önemli kararları alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk açtı, Meclis'e teşekkür edeceksiniz. Şunu net olarak söylüyorsunuz: Yasalar burada yapılmıyor, yasalar saraydan geliyor çünkü o yüzden Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorsunuz."

Tartışmayı sonlandırmak için araya giren TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'deki kadınların seçme-seçilme hakkını kazanması için gösterdiği çabayı anlatarak, Atatürk'e teşekkür etti. Karaca, şunları söyledi:

"Öncelikle bugün bu mevkide, bu Parlamentoda bir Cumhuriyet kadını olarak bulunabilmenin haklı onurunu her birimiz, bütün kadın milletvekilleri elbette Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o dönemin Parlamentosuna borçludur. Kadınlara seçme, seçilme hakkı verilişi ilk gündeme geldiğinde 5 Nisan 1920 ya da 1921, daha henüz cumhuriyet ilan edilmemiş ve Parlamentoda şöyle bir konuşma geçiyor bir mebus diyor ki: 'Kadınların böyle bir talebi yok ki, kadınlar böyle bir şey istemiyor ki! Niye bu konuda bir karar verelim, niye bu konuda bir kanun getirelim' ve bu şekilde kapatılıyor.

Ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadın mücadelesinin önderleri olan o dönemin Türk Kadınlar Birliğinin üyelerine ciddi anlamda bir görev veriyor ve Anadolu'daki kadınların bu konuda taleplerini daha güçlü dile getirebilmeleri için bir süreç gerekiyor. Bir gün Sayın Salih Bozok'la kahve içerken üzüntüsünü ifade ediyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Kadınlara seçme, seçilme hakkı için çok mücadele ediyorum ama bir türlü Mecliste saylavları ikna edemiyorum' diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Sayın Salih Bozok diyor ki: 'Neden bu kadar ısrarcısınız, niye bu kadar bu konu üzerinde ısrarcısınız? Dünyanın hiçbir ülkesindeki kadınlara böyle bir hak verilmemiş ki!' Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'Dünyanın hiçbir ülkesindeki kadınlar da kendi vatan toprakları için, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi için bu ülkenin kadınları kadar mücadele etmemiştir. O nedenle bizim kadınlarımız bu mücadeleyi ve bu hakkı kazanmalıdır' diyor ve hepimizin ifade ettiği gibi, o dönem 1934'te bu kanun 5 Aralıkta yürürlüğe giriyor. İşte, o günün şartlarında bu hakkı elde etmek için mücadele eden tüm kadınlara önce hep birlikte teşekkür edelim ve ondan sonra da tabii ki o mücadeleyi Parlamentoya taşıyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milletvekillerine ve tüm önderlere de o şekilde teşekkür etmiş olalım."