TBMM Plan Bütçe Komisyonu... AK Partili Kocacık: Görüşülen teklif Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurumsal mimarisini sağlamlaştıracak

(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı. Kanun teklifinin ilk imza sahiplerinden biri olan AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, kanun teklifi ile amaçlarının hem Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarının gereğini yerine getirmek hem de uygulamada doğabilecek tereddütleri bertaraf ederek sistemin işlerliğini güçlendirmek olduğunu belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 'Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, başkanlığında toplandı.
Kanun teklifinin ilk imzacılarından olan AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, 32 maddeden oluşan ‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin maddelerine ilişkin milletvekillerine sunum yaptı. Kocacık, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle TBMM’nin Anayasada yapılan değişikliklere uyum sağlaması amacıyla Bakanlar Kurulu’na 7142 sayılı Kanunla çeşitli Kanun Hükmünde Kararnamelerde gerekli uyum düzenlemeleri yapma yetkisini verdiğini hatırlattı.
703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan bazı düzenlemelerin bazı gerekçeklerle Anayasa Mahkemesi tarafından çeşitli iptal kararları verildiğini kaydeden Kocacık, “Bu iptal kararları ile birlikte, sistem değişikliğine uyum sürecinde yapılan bazı düzenlemelerin hukuki temeli ortadan kalkmış ve ortaya çıkan bu hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla; iptal kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 1 yıl içinde kanun yoluyla düzenleme yapılması gerekliliği söz konusu olmuştur” dedi.
Kocacık, kanun teklifi ile amaçlarının hem Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarının gereğini yerine getirmek hem de uygulamada doğabilecek tereddütleri bertaraf ederek sistemin işlerliğini güçlendirmek olduğunu aktardı. Kocacık, kanun teklifinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurumsal mimarisinin sağlamlaştırılması ve hukuk zeminin tahkim edilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Ertuğrul Kocacık, kanun teklifine ilişkin sunumunda özetle şunları söyledi:
''Örneğin, Anayasa Mahkemesi iptal kararı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi doğrultusunda; 112 Acil Çağrı Merkezini meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakan kişilere uygulanan müeyyidenin artırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.
Ayrıca, bu Teklif Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Teşkilatının 174 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği şeklinde değiştirilmesi sonucu çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnamelerdeki bu hususa ilişkin uyum düzenlemelerini içermektedir.
Özetle, keklifimizde yer alan düzenlemeler; hali hazırda mevzuatımızda ana hatlarıyla uygulaması devam eden ve Anayasa Mahkemesi kararı ve gerekçesi doğrultusunda kanun yoluyla mevzuatımızda yeniden yer almasının sağlanması amaçlanan düzenlemelerdir.
Kanun teklifimizdeki maddelere bakıldığında; Bakanlıklarda özel önem ve öncelik taşıyan konularda bakana danışmanlık yapmak üzere, bakanın görev süresiyle sınırlı olmak üzere ve bakanın görevi sona erdiğinde görevi sona erecek 'bakan müşaviri' kadrosunun ihdas edilmesi sağlanmış ve bu kadroların özlük hakları belirlenmiştir.
Bir diğer maddede; Danıştay üyeleri için öngörülen sağlık giderlerinin Danıştay bütçesinden karşılanmasına ilişkin düzenlemenin, kapatılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin emekliye ayrılmış askeri hakim sınıfından olan Başkan, Başsavcı, Daire Başkanı ve üyeleri hakkında da uygulanacağı düzenlenerek söz konusu hükmün 2575 sayılı Danıştay Kanununa dercedilmesi sağlanmaktadır.
Teklif kapsamında bir diğer konu; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı teşkilatının 174 sayılı Kararname ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği şeklinde değiştirilmiş olması nedeniyle, çeşitli kanunlarda ve 375 sayılı Kanun hükmünde kararnamede uyum mahiyetinde düzenlemeler yapılmaktadır.
Bir diğer maddemizde, kamu görevlileri arasından sendika üyesi olamayacaklara yönelik düzenleme yapılarak, bu hükümlerin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa dercedilmesi amaçlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı, bağlı kurullar, Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve İletişim Başkanlığı hariç bağlı kuruluşlar ve MGK Genel Sekreterliği gibi bazı kurumların personelinin sendika üyeliği dışında kalacağı düzenlenmektedir.
Teklifimizde kamu işveren heyetinin oluşumu ve kamu görevlileri hakem kurulunun teşekkülüne dair düzenlemeler yapılmakla beraber Devlet Personel Başkanlığı kapatıldığı için bu kurumun görev ve yetkilerinin Cumhurbaşkanlığının ilgili birimlerine aktarılmasını içeren uyarlama düzenlemeleri yapılmaktadır.
Diğer düzenleme ise; 112 Acil Çağrı Merkezlerine yapılan asılsız çağrı ve ihbarlara yönelik idari para cezalarının artırılarak yeniden belirlenmesidir. Çağrı merkezini gereksiz yere meşgul eden, amacı dışında arayan ya da ısrarla çağrı bırakan kişilere 1.500 TL, asılsız ihbar yaparak ekiplerin sahaya yönlendirilmesine neden olanlara ise 15.000 TL idari para cezası uygulanmasını öngörüyor bu madde. Hayati anlarda saniyelerin bile önemli olduğu hepimizin malumu, bu düzenlemeyle hayati anlarda kullanılan 112’nin meşgul edilmesinin önüne geçerek, aynı zamanda kamu kaynaklarının da israf edilmesinin önlenmesi ve sistemin daha etkin işlemesi amaçlanmaktadır.
Yine birbiriyle bağlantılı olarak 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda üç maddede düzenleme yapılmaktadır. Bu kapsamda; Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hakimler ve Savcılar Kurulunu oluşturan üyeler arasında belirlenmekte, bu düzenleme neticesinde Adalet Bakanlığı Müsteşarına verilen görevlerin Adalet Bakanlığının bu işlerle görevlendirilen bakan yardımcısına verilmiş sayılacağına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmaktadır. Bununla birlikte, geçici madde olarak Adalet Bakanlığı Müsteşarına verilen görevlerin, anılan kadronun ihdas edilip bir atama yapılıncaya kadarki sürede Adalet Bakanının belirlediği bakan yardımcısı tarafından yerine getirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
Teklif kapsamında; 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununa ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerle Kamu Denetçiliği Kurumu Genel Sekreteri ve kamu denetçiliği uzman ve uzman yardımcılarının mali ve sosyal hak ve yardımları ile Başdenetçi ve denetçilerin emekliliklerine yönelik denklikler belirlenmektedir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Göç İdaresi Başkanlığı şeklinde değiştirilmesi nedeniyle uyum düzenlemeleri yapılmakta ve Göç İdaresi Başkanlığı teşkilatında yer alan 11 ilde 13 merkez olarak halihazırda 100 bin kişilik kapasitesi olan ve Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde 45 binden fazla depremzede hemşehrimizin barınma ihtiyacını sağlayan geçici barınma merkezlerinin işletilmesi ve yönetilmesi amacıyla tahsis edilen ödeneklere yönelik düzenleme yapılmaktadır."