TEİS Genel Başkanı Saydan: "Bugün dünyada hala milyonlarca aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunuyor"

(ANKARA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, insanları hastalıklardan korumak ve aşılamayı teşvik etmek amacıyla her yıl nisan ayının son haftasının 'Aşı Haftası' olarak kabul edilmesi dolayısıyla, "Aşılama milyonlarca insanın hayatını kurtaran en etkili ve maliyeti en düşük tedavi yöntemi olmasına rağmen bugün dünyada hala milyonlarca aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunuyor" açıklamasını yaptı.
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Aşı Haftası" dolayıyla "Aşı hayat kurtarır" başlıklı bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bulgulara göre dünyada, küresel bağışıklama kapsamı için önemli bir gösterge olan difteri, tetanos ve boğmaca (DTP) aşısının üç dozunu alan çocukların sayısı 2023 yılında yüzde 84'te kaldı. Buna karşın, tek bir doz aşı bile olmayan çocukların sayısı 2022'de 13,9 milyon iken 2023'te 14,5 milyona yükseldi. Yeni veriler, bağışıklama kapsamındaki bazı olumlu gelişmelere de dikkat çekiyor. İnsan papilloma virüsü (HPV), menenjit, pnömokok, çocuk felci ve rota virüsü hastalıklarına yönelik olanlar da dahil olmak üzere yeni ve az kullanılan aşıların istikrarlı bir şekilde uygulanmaya başlanması sayesinde, birçok ülkede koruma alanları genişlemeye devam ediyor.
Örneğin, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının en az 1 dozunu alan ergenlik çağındaki kızların oranı 2022'de yüzde 20 iken 2023'te yüzde 27'ye yükseldi. Bu artış büyük ölçüde Bangladeş, Endonezya ve Nijerya gibi ülkelerdeki istikrarlı uygulamalarla sağlandı. Aşı takvimine tek dozluk HPV aşısı eklenmesi de aşılama kapsamını arttırmaya yardımcı oldu. Ancak, şu andaki HPV aşılama kapsamı, bir halk sağlığı sorunu olan rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için belirlenen yüzde 90 hedefinin oldukça altında. Yüksek gelirli ülkelerdeki ergenlik çağındaki kızların yalnızca yüzde 56'sına, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise yüzde 23'üne ulaşılabiliyor."
TEİS Genel Başkanı Saydan, "Ülkemizde de rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının devlet tarafından karşılanacağı duyurulmasına rağmen hala ödeme kapsamına alınmadı" diyerek şunları söyledi:
"HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99.7"
"Henüz ülkemizde rutin aşı uygulamaları içerisinde yer almayan bu aşı ücrete tabi olarak serbest eczanelerden temin edilebilmektedir. Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve her yıl dünyada 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre; Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde onuncu sıradadır.
Uluslararası verilere göre 2018 yılında ülkemizde yaklaşık 2500 kadına serviks kanseri tanısı koyulmuştur. Rahim ağzı kanseri aşısı olan tek kanser türü olduğu için bu hastalıktan korunmak için mutlaka aşılanmalı. HPV aşısı kansere karşı en etkili mücadele yöntemlerinden biridir.
HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99.7. Bu aşı 9-15 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde yüze yakın koruyuculuk sağlıyor. İleri yaşlarda yapılan aşının koruyuculuğu düşüyor. Bu yüzden HPV aşısı ülkemizde de çocuklara 9-15 yaş aralığında yapılmalıdır.
"Küresel bağışıklama yılda yaklaşık 3 milyon ölümü engelliyor"
DSÖ tarafından aşılanma, hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve maliyeti en düşük toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul ediliyor. DSÖ’nün raporuna göre küresel bağışıklama yılda yaklaşık 3 milyon ölümü engelliyor.
Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir."
"Toplum sağlığı için aşılanmak gerekiyor"
"Aşılama milyonlarca insanın hayatını kurtaran en etkili ve maliyeti en düşük tedavi yöntemi olmasına rağmen bugün dünyada hala milyonlarca aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunuyor" diyen Saydan, "Bu konuda İtalya önemli bir adım atarak geçtiğimiz yıllarda aralarında çocuk felci, tetanos, difteri, boğmaca, kızamık, kabakulak ve suçiçeğinin de yer aldığı 10 aşıyı, 16 yaş altı çocuklar için zorunlu hale getirdi. Bu aşıları yaptırmayan çocukların okullara kaydı yapılmıyor ve velilere 500 Euro’ya varan cezalar veriliyor" ifadelerini kullandı.
Son olarak Saydan, "TEİS olarak, vatandaşlarımıza kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol etmek için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan ve zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmelerini hatırlatarak, toplum sağlığı için aşı olmanın önemini bir kez daha vurguluyoruz" görüşüne yer verdi.