Trump'ın ticaret savaşında son durum: Meksika ve Kanada'ya yönelik gümrük vergilerini ertelendi
Haber: Narin DİRİ
(ANKARA) - ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin başlangıcından bu yana ABD’nin müttefikleri Kanada ve başta Danimarka olmak üzere AB ülkelerinin çoğu dahil 30’un üzerinde ülke ile ilişkilerde gerilime yol açan mesajlar veriyor. Özellikle ekonomik yaptırımlar üzerinden çok sayıda ülkeyi sıkça tehdit eden Trump, Meksika ve Kanada’dan ABD'ye ihraç edilen mallara yönelik ağır gümrük vergilerinin uygulanması kararına yönelik tepkilerin ardından bu kararı 30 gün erteledi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin iki komşusu Kanada ve Meksika’yla yaptığı müzakerelerinin ardından bu iki ülkeye yönelik gümrük vergilerini 30 günlüğüne askıya aldı. Amerika kıtasında ekonomik sarsıntılara yol açabilecek ticaret savaşı şimdilik durdurulmuş görünüyor. Ancak müzakerelerde taviz veren tarafın kim olduğu netlik kazanmış değil.
Trump, cumartesi günü mevcut ithalat vergilerine ilave olarak Kanada ve Meksika'dan gelen ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi getirmişti. Kanada ve Meksika da ayın oranda ABD’den gelen ürünlere ithalat vergisini artırarak misilleme yapmıştı.
ABD medyasında yer alan haberlere göre, Kanada ve Meksika’nın ABD ile uzlaşısının ardından, Trump’ın, sınır güvenliği ve gümrük suçları ile mücadele konularında elde edilen tavizleri bir zafer olarak göstermesi ve aynı şekilde Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum da siyasi kazanımlar elde ettiklerini savunmaları bekleniyor.
Öte yandan, Çin menşeli ürünlere yönelik gümrük vergisinin artırılması kararı ABD'de bugün yürürlüğe girdi. Çin, misilleme olarak ABD'den ithal edilen kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yüzde 15 vergi uygulama kararı aldı. Meksika, Kanada ve Çin'den yapılan ithalat, her yıl ABD'ye ithal edilen ürünlerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.
Trump'ın agresif ''önce Amerika politikası'' 30'un üzerinde ülke ile gerilime yol açtı
ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin başlangıcından bu yana Çin, Kanada ve Meksika’nın yanı sıra Kolombiya, Panama ve başta Danimarka olmak üzere AB ülkelerini de benzer ekonomik yaptırımlarla tehdit etti. Bu adımları ABD güvenliğini güçlendirme, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı göçü azaltma çabalarının bir parçası olarak nitelendirse de ABD medyasında Trump’ın ABD’nin önemli ticaret ortaklarına yönelik bu hamlesi bir baskı aracı olarak nitelendiriliyor.
ABD merkezli The New York Times gazetesi, ''Trump'ın agresif 'Önce Amerika' dış politikasının, ABD'nin müttefiklerini dışlarken Pekin için hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını'' içeren bir analize yer verdi.
Trump, önceki gün İngiltere basınına verdiği bir demeçte, Avrupa Birliği'ne yönelik gümrük vergilerinin de "kesinlikle uygulanacağını ve bunun çok yakında" olacağını söyledi. AB’nin 27 üye ülkesi, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bu konuyu görüşmek üzere Brüksel’de dün bir araya geldi.
Trump ayrıca Danimarka’ya bağlı bir ada olan Grönland’ın da ABD’ye katılması fikrini daha önce gündeme getirmiş, bunu gerçekleştirmek için Danimarka’ya ekonomik yaptırımlar ve askeri müdahale seçeneğini dışlamadığını belirtmişti.
Panama Kanalı’nın da ABD tarafından kontrol edilmesini gerektiğini söyleyen ABD Başkanı, Panama Kanalı’nın ABD tarafından 110 yıl önce inşa edildiğini ancak, gelinen noktada kanalda Çin etkisinin arttığını ve kanaldan geçişlerde ABD gemilerine yüksek vergiler uygulandığını bu nedenle kanalın Panama’dan geri alınacağını söylemişti.
Trump ayrıca geçen ayın sonunda sınır dışı edilen göçmenlerle ilgili Kolombiya ile yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle Kolombiya’a ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Kolombiya’nın sınır dışı edilen göçmenleri kabul edeceğini açıklamasının ardından ABD Başkanı’nın Kolombiya menşeli ürünler için açıkladığı yüzde 25 vergi tarifesi askıya alınmıştı.