Yapay zekanın gerçekleştirdiği zirve, BAU ev sahipliğinde başladı

İSTANBUL, (DHA)- BAHÇEŞEHİR Üniversitesi’nin (BAU) ev sahipliğinde, temasından, konuşmacılara, tüm etkinliklerin planlamasından, konuşmaların farklı dillerde yazıya çevrilmesine kadar tamamen yapay zekanın hazırladığı Future AI Summit 2025, İstanbul’da gerçekleştirildi. Yapay zekanın kendi hazırlayıp planladığı iki gün sürecek uluslararası zirvenin açılışının sunuculuğunu da konuşmasını kendi hazırlayan yapay zeka destekli ‘Lucia’ yaptı.
Future AI Summit’25, İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi’nde başladı. Bu yıl ikincisi gerçekleşen zirvenin açılışını yapay zeka destekli sunucu ‘Lucia’ yaptı. Kendi hazırladığı konuşmasını seslendiren Lucia, “Bir tırtıldım, kelebeğe dönüştüm” ifadelerini kullanırken etkinliğin düzenleyicilerinden BAU Global Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Şenel , zirvenin tamamen yapay zeka tarafından hazırlandığını söyledi. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Future AI Summit 2024 çıktılarının yüklendiği yapay zekanın bu yılki teması ‘Metamorph’ olarak belirledi. Zirveye, Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (BM UNITAR) İcra Kurulu Direktörü Michelle Gyles-McDonnough da bir video mesaj gönderdi. BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu da zirveye katılarak değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Hatipoğlu, zirvenin sadece teknolojik dönüşümleri anlamayı kapsamadığını ifade etti.
36 ETKİNLİK 120 KONUŞMACI
Zirve iki gün boyunca 3 ayrı salondaki 36 etkinlikle devam edecek. 120 konuşmacının yapay zeka ile ilgili tüm gelişmeleri, teknolojideki ve hayatımızdaki dönüşümü konuşulacağı ‘Future AI Summit’25, İstanbul’da teknoloji firmaları, şirketler, girişimcilerle öğrencileri de açılan stantlarda buluşturuyor. Üniversite öğrencileri, hem teorik hem de pratikte yapay zekanın farklı sektörlere etkilerini gözlemleme şansı yakaladığı zirveye 8 bin kişinin katılması bekleniyor.
ŞENEL: YAPAY ZEKANIN DÖNÜŞÜM HİKAYESİNİ ANLATIYORUZ
BAU Global Başkan Yardımcısı Serdar Şenel, “BAU Global olarak yapay zeka etkinliğinin ikincisini düzenliyoruz. Future Al Summit 2025'te bu yıl yine büyük bir katılımla hem öğrenciler hem sektör temsilcileri hem akademisyenler büyük bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Akademi ve sektör buluşması olması bizim açımızdan önemli. Bu bağlamda iyi bir örnek. Bildiğimiz kadarıyla bu bölgede bu tür bir çalışma, organizasyon gerçekleştirilmiyor. Yine hem Asya, Avrupa ve Afrika'da bu konuyla ilgilenen önemli startup’lar var. Onları davet ettik. Önemli bir kısmı burada. Büyük markalarımız bizlerle buluştu. Yapay zekanın dönüşüm hikayesini anlatıyoruz. Artık yapay zeka sadece iyi olarak tanımlayacağımız, hayatımızda iyi etkilere olacak diye sınırlandırabileceğimiz bir bağlam değil. Yeni açılımları var. Sağlık, tarım, savunma sanayi gibi birçok alanda git gide günden güne gelişiyor. Bu gelişmeleri yakından takip eden bir grubu burada ağırlıyoruz. Önümüzdeki iki gün önemli bir etkinlik geçireceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Şenel, “Türkiye gelişmekte olan bir ekonomiye sahip. Bizim teknoloji devrimini yakalama noktasında belli sıkıntılarımız oldu. Ama şu an da treni kaçırmış değiliz. Dünyayla aynı zamanda eş zamanlı olarak birçok konu Türkiye’de de geliştiriliyor. Bu noktada teknolojileri geliştirmek çok daha az maliyetli olabiliyor. Beyin gücü bu noktada daha aktif. Eğitim kurumlarımız çok daha ön planda olacaktır diye düşünüyorum. Bu treni kaçırmamız lazım” ifadelerini kullandı.
KAHRAMAN: ÖZELLİKLE YAPAY ZEKANIN BİR DÖNÜŞÜMÜ SÖZ KONUSU
Bahçeşehir Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kahraman, “Bu yıl aslında ikincisini düzenlediğimiz Yapay Zeka Zirvesi, Türkiye'de ve özellikle İstanbul bölgesinde yapılan en büyük zirve. Bu yıl çok daha odaklı bir zirve planladık. Burada özellikle yapay zekanın bir dönüşümü söz konusu. Geçmiş yıllarda yapay zekayı artık insanlar hayatlarında görmeye başladı, deneyimlemeye başladı. Şu an artık insanın yerine geçen yapay zeka dönemine gelmiş olduk. Bu bizim yerimize karar alan, kararı takip eden ve bu kararı uygulayan, uygulananla yapılan işi de takip eden bir hale gelmiş oldu” diye konuştu.
Kahraman, "Tüm sektörler için yeni bir devrim, yepyeni bir deneyim. Dolayısıyla zirve biraz buna odaklandı. Artık yeni bir dönüşüm içerisindeyiz. Bu dönüşümle yeni bir çağ artık herkes tarafından hissediliyor. Yani ben yapay zekanın dışında kalıyorum, dışında yaşayacağım diyen bir topluluğun olmayacağını öngörüyoruz. Bu da aslında yapay zeka zirvemizin temel odaklarından bir tanesi. Bu yıl özellikle ‘agent’ konusuna odaklandık. Zirveyle farklı sektörlerde de en önemli deneyime sahip olan, bu konuya ilgili olan hem öğrenci ve akademisyenler hem de özel sektör temsilcilerini bir araya getirme şansı yakaladık. Herkesi zirveye davet ediyorum. Gerçekten önemli bir zirve ve herkesin çok farklı sektörlerde bilgilerini güncelleyeceği bir zirve” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Polat Kenan Kaya da “Okumuz yapay zeka alanında önder okullardan biri. İlk başta bizim okulda açıldı. Okulumuz bu konuya çok fazla önem veriyor. Bugün gerçekleşen etkinliğin 2’ncisi bu. Kulüp ve bölüm olarak bize çok özen gösteriyorlar. Alana çok büyük önem veriliyor. Bölümümüzde yapay zekanın temelinde olan her şeyi işliyoruz. Burada çok güzel bir network imkanı sunuluyor. Okurken staj olarak mezun olduğumuzda ise iş olarak çok güzel imkanlar sağlanıyor. Bu insanlarla dışarıda da başka şekillerde görüşme imkanımız oluyor. Ben bu alanda kendi şirketimi kurup hayallerimi gerçekleştireceğim" diye konuştu.