'Yeni entegre mikroalg üretim tesisi yatırımının fizibilite çalışmaları sürüyor'

'Yeni entegre mikroalg üretim tesisi yatırımının fizibilite çalışmaları sürüyor'

İSTANBUL, (DHA)- MİKROALG üreticilerinden Algolina, yeni entegre mikroalg üretim tesisi yatırımının fizibilite çalışmalarını sürdürdüğünü duyurdu. Şirket, tesise 2027 yılında başlanması planlanırken, üniversitelerle de araştırma ve geliştirme iş birlikleri yapıldığını aktardı. Algolina Kurucusu ve CEO’su Fatih Furkan Akkaya, fonksiyonel ve sağlıklı yaşam ürünlerine yönelik bilgi verdi.

Türkiye'de fonksiyonel beslenmenin artmasını önemsediklerini söyleyen Akkay, "Bunun ulaşılabilir hale gelmesinin hepimizin ortak görevi olduğu görüşündeyiz. Ekip olarak yıllardır temiz kaynaklarla üretim yaparak ve hammaddeleri tedarik ederek dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerimize ulaştırmak için çalışıyoruz. Türkiye’de alanında önemli çalışmalara imza atmış diyetisyen, mühendis ve doktorlardan oluşan kıymetli bir çalışma grubumuz var. Spirulina özelinde sürekli olarak farklı işbirlikleri için çalışmalar ve toplantılar gerçekleştiriyoruz. Çalışmaların en önemli ortağı da üniversitelerimiz. Farklı alanlarda hocalarımızla yenilikler üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bunların en önemli kısmını gıda takviyeleri ve fonksiyonel beslenme ürünleri oluşturuyor. Bugün özellikle Amerika’da bozuk beslenmeye alternatif olarak diyet listelerinde önerilmeye başlanan gıda tozu karışımlarının ana unsuru spirulinadır” dedi.

Akkaya, “Spirulina o kadar besleyici bir ürün ki, ziraat fakülteleri aracılığıyla yarış atları, arıcılık, kanatlı hayvanlar, evcil hayvanlar ve balıklar için besin takviyesi olarak da farklı çalışmalara konu ediliyor. Bizler de tüketici geri dönüşlerini alarak üniversitelerimizin çalışmalarına hammadde tedarikleri ve yeni tüketim şekli önerileri için farklı destekler vermeye devam ediyoruz. Çünkü iyi beslenmeyi yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kılmak hepimizin sorumluluğu. Tam da bu kapsamda önceliğimiz, dünya çapında besin takviyesi veya protein desteği olarak kullanılan mavi-yeşil alg yosun türü olarak bilinen spirulina’nın yanı sıra, global pazarlarda rağbet gören 'phycociyanin' 'chlorella', 'astaksantin' gibi nitelikli mikroalgleri verimli bir şekilde üretmek ve bunları işleyerek daha nitelikli kılmak” diye konuştu.

‘DOĞAL BESİNLERİ YİNE DOĞAL KAYNAKLARI KULLANARAK İNSANLIĞA SUNMAK İSTİYORUZ’

Akkaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Yerli ve milli bir marka olarak, Türkiye’den Körfez ve Avrupa pazarına yaptığımız ihracatlar yatırımcıların ilgisini çekiyor. Şu an bazı Avrupalı yatırımcılardan teklif alıyoruz. Özellikle bu teklifleri Körfez fonlarının yatırım yaptığı şirketler yapıyorlar. Değerlendirirken ise fonksiyonel beslenmenin dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sağlam bir pazara dönüşmesi için çalışıyoruz. Biz doğal besinleri yine doğal kaynakları kullanarak ve doğayı sömürmeden insanlığa sunmak istiyoruz. Bunun için biyomühendislik faaliyetlerimizi de genişleterek yeni biyoteknolojik metotlarla Türkiye’nin en kapsamlı mikroalg üretim tesisini iş birliklerimizle hayata geçireceğiz. Tüm bilgi ve birikimlerimizi bu konu üzerine yoğunlaştırdık. Hedefimiz güçlü bir marka altyapısı oluşturarak bu alanda uluslararası pazarlarda yer almak. Tabi tüm bunların yanında yeni girişimlere de ilham kaynağı olmayı da ayrı bir görev olarak benimsiyoruz.”

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN GELECEĞE KATKIDA BULUNMAYI HEDEFLİYORUZ’

İnsan odaklı bir iş modeliyle çalıştıklarını ve çevreye duyarlı üretim standartlarıyla sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmanın en önemli görev olduğunu aktaran Akkaya, “Fonksiyonel ve sağlıklı yaşam ürünlerimizle bireylerin sağlığını desteklerken, sürdürülebilir bir dünya için benimsediğimiz ilkelerimizle geleceğe de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda sıfır atık hedefiyle ürünlerimize neredeyse tamamen geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanarak sunuyoruz. Çıktığımız bu yolda en önemli mottomuz önce insan ve önce doğa oldu. Bu duruşumuzu da kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.