Ankara - Kesintisiz 6 saat keşif ve gözetleme yapabilen BULUT, TSK ve EGM envanterine alındı

HAVA Elektronik Sanayii (HAVELSAN), kesintisiz 6 saat havada kalıp, Küresel Konum Belirleme Sistemi'nden (GNSS) bağımsız bir şekilde keşif ve gözetleme yapabilen insansız hava aracı BULUT'u geliştirdi. BULUT, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) envanterine alındı.

HAVELSAN, insansız hava aracı BAHA'dan sonra, Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SSB) liderliğinde başlatılan proje ve belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda keşif ve gözetleme yapan yeni insansız hava aracı BULUT'u geliştirdi. Bir süredir HAVELSAN Robotik Otonom Sistemler Merkezi'nde geliştirme faaliyetleri devam eden BULUT, kullanıcı ve SSB temsilcilerinden oluşan kabul heyeti tarafından tabi tutulan testleri ve gereksinimleri başarıyla karşılayarak, TSK ve EGM envanterine alındı.

80 KİLOMETREYE KADAR VERİ PAYLAŞABİLİYOR

Düşük yağmur ve kar yağışı koşullarında görev yapabilme yeteneğine sahip olan BULUT İHA sistemi, sahip olduğu sensörler ve yazılım sayesinde her türlü operasyon koşullarında görev yapabilecek. BULUT, içten yanmalı motoru sayesinde kesintisiz şekilde 6 saat havada kalıp, Küresel Konum Belirleme Sistemi'nden (GNSS) bağımsız bir şekilde keşif ve gözetleme yapabilecek. Halen aktif olarak operasyon bölgelerinde güvenlik güçleri tarafından kullanılan ve 5 kilogram faydalı yük kapasitesi bulunan BULUT, 80 kilometre mesafeye kadar veri paylaşabiliyor. Dikey iniş kalkışı, elektrikli motor sistemiyle yapan BULUT, keşif gözetleme görevini içten yanmalı benzinli motorla yapıyor. Hareketli nesne algılama ve kaçınma, çarpışma önleme, anti jamming gibi operasyonel özellikleri bulunuyor.

PEK ÇOK FARKLI ALANDA KULLANILABİLECEK

BULUT, sınır ve sahil devriyesi, kaçakçılık ve terörle mücadele, emniyet ve güvenlik, narkotik tespiti, termal ölçümleme, orman yangınlarına müdahale, afet sonrası arama kurtarma, çevre kirliliği tespiti, tarım faaliyetleri, petrol ve doğal gaz boru hattı güvenliği, enerji hatları kontrolü, arama kurtarma operasyonları gibi pek çok farklı alanda kullanılabilecek. Tam otonom uçuş yapabilen ve pistten bağımsız kalkış iniş yapabilen BULUT, entegre kamera sistemi ve yer kontrol istasyonundan başka bir yer kontrol istasyonuna görevi devretme imkanı sağlayan özelliğiyle güvenlik güçlerinin önemli bir ihtiyacını karşılıyor.

'KENDİ ALANINDA DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİREN BİR OYUNCAK'

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Savunma Sanayii Başkanlığı'nın beklentilerine uygun, sahada operasyonel üstünlük sağlayan bir sistem geliştirdiklerini belirterek, Başkanlığımızın ve güvenlik güçlerimizin yeni insansız hava aracımız BULUT'un gelişiminde çok katkısı oldu. BULUT'un kısa sürede envantere giren ve bugün sahada bilfiil kullanılan bir ürün olmasının en önemli nedeni ise bu beklentilere ekibimiz tarafından çok hızlı karşılık verilmesiydi. Emeği geçen herkesi kutlarım dedi. HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz ise şirket olarak ilk insansız hava aracı deneyimlerinin BAHA olduğunu, geride kalan 3 yıllık deneyim sonucunda geliştirdikleri BULUT'un güvenlik güçlerinin gücüne güç kattığını belirterek, BAHA'nın saha tecrübesiyle ortaya çıkardığımız BULUT, kendi alanında dinamikleri değiştiren bir oyuncu olacak. Buna yürekten inanıyoruz diye konuştu. (DHA)

Haber Ruken KADIOĞLU ANKARA, (DHA)