Antalya- 'Zirai ilaç kalıntıları, ihracatı olumsuz etkiliyor'

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, zirai ilaç kalıntılarının ihracatı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Zirai ilaçlarla ilgili sorunların hem iç piyasaya hem de ihracata zarar verdiğini aktaran Başkan Top, “Tüm paydaşlar gerekli önemleri almalı" dedi.

ZMO Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarımda kullanılan zirai ilaçların ihracat ve tarım politikaları üzerindeki etkilerine değinerek, Türkiye'deki ruhsatlandırma, denetim ve bilinçlendirme süreçlerinin tekrar gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Zirai ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinde yaşanan sorunlara değinen Top, “Uluslararası kabul edilen maksimum kalıntı limitleri (MRL) var. Türkiye'de ruhsatlandırma süreçleri oldukça maliyetli ve karmaşık. Firmalar, bazı ürünler için ruhsat başvurusunda bulunmuyor çünkü ruhsat maliyetleri, satış gelirlerini karşılamıyor. Örneğin, ülkemizde son yıllarda üretimi artan ejder meyvesinin neredeyse tamamında ruhsat bulunmuyor. Üreticiler, ruhsatsız kullanmak zorunda kalıyor. Bu da hem ürün kalitesini hem de ihracatı olumsuz etkiliyor" dedi.

'İHRACATI ZORA SOKUYOR'

Türkiye'nin ihracatta yaşanan sorunlara dikkati çeken Top, bazı ülkelerin ürünler için belirlediği kalıntı değerleriyle Türkiye'deki standartlar arasındaki farklılıklara işaret etti. Ali Top, “Rusya'ya gönderilen bir biberde kabul edilen MRL değeri 0,1 iken, Türkiye'de bu oran binde 1. Bu durum, ürünlerimizin ihracatta geri çevrilmesine neden oluyor" dedi. Üretici kayıt sisteminin uygulanmasının önemine vurgu yapan Başkan Top, “Üretici kayıt defteri sistemi tam anlamıyla hayata geçirilmiş değil. Denetimsizlik, fazla veya ruhsatsız ilaç kullanımını beraberinde getiriyor. Bu durum, diğer üreticileri de zan altında bırakıyor. TIR'larla ihraç edilen bir ürünün geri dönmesi, yalnızca o ürünle ilgili değil, genel anlamda sektörün güvenilirliğine zarar veriyor. TIR'ın geri dönmesinde tüm ürünler etkili olmuyor fakat o ürünlerin tamamı geri dönmüş oluyor. Bu da bizi ihracatta zor duruma sokuyor" dedi.

'BAĞIMSIZ DANIŞMANLAR GERİ GETİRİLMELİ'

Bağımsız tarım danışmanlığı sistemini hatırlatan Top, “Eskiden bağımsız tarım danışmanları vardı, üreticilere objektif bilgi sağlıyorlardı. Bugün bu sistem neredeyse yok oldu. Devletin, bağımsız danışmanları teşvik etmesi ve üreticilerin doğru bilgiye ulaşmasını kolaylaştırması gerekiyor. Zirai ilaç bayilerinden alınan danışmanlık hizmetleri, ticari kaygılar nedeniyle yeterince objektif olamıyor. Üreticilerin alternatif bilgi kaynaklarına erişmesi şart" dedi. Top, zirai ilaçların kullanımında bilinçli hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Doğru dozda ve doğru zamanda kullanılan ilaçların insan sağlığına zararı minimaldir. Bunun için denetimlerin artırılması ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yasaklı ürünlerin satışını engellemek ve bu ürünlerin ülkeye girişini kontrol etmek şart. Ayrıca üreticiler, ürünler üzerindeki bekleme sürelerine ve dozlara uymalı" diye konuştu.

Tarım sektörünün sürdürülebilirliği için tüm paydaşların bir araya gelerek çözümler üretmesi gerektiğinin altını çizen Top, “Tarım Bakanlığı'nın, üreticilere teknik destek sağlaması, ruhsatlandırma süreçlerini kolaylaştırması ve denetimleri sıkılaştırması şart. Üretici, ihracatçı, danışman ve devlet kurumlarının birlikte çalışması gerekiyor. Eğer bu adımlar atılmazsa, hem iç piyasa hem de ihracat ciddi şekilde zarar görecek" dedi. (DHA)

Haber-Kamera: Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)-