Burhaniye'de Şahinler Mahallesi'nde kurulması planlanan katı atık dönüşüm tesisine köylüler tepki gösterdi

Burhaniye'de Şahinler Mahallesi'nde kurulması planlanan katı atık dönüşüm tesisine köylüler tepki gösterdi

Haber: Sefer TALAY

(BALIKESİR) - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şahinler Mahallesi’nde yapılmak istenen katı atık geri dönüşüm tesisi projesine mahalle sakinleri tepki gösterdi. Sıdıka Eliaçık, "Ekonomisini zaten birinci sınıf tarım arazilerindeki ürün ve zeytinliklerden sağlayan bölgede oluşacak aşırı toz, ağaçların kurumasına ve hastalanmasına neden olacaktır. Ayrıca Zeytin Yasası’na göre; zeytinlik alanlarına en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklere zarar verecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesisler yapılamaz ve işletilemez" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Burhaniye’nin Şahinler Mahallesi’nde kurulması planlanan geri dönüşüm ve kompost yapımı tesisi, mahalle sakinleri tarafından Burhaniye Belediyesi önünde protesto edildi. Açıklamaya, Ağacık ve Hisar Mahalleleri ile çevre örgütleri de destek verdi.

Açıklamayı okuyan Sıdıka Eliaçık, şunları söyledi:

"Şahinler Mahallemizde bulunan, Burhaniye Belediyesi’nin taşınmazlarından olan 105 ada, 40 parselde, Burhaniye Belediyesi tarafından katı atık işleme ve dönüştürme tesisi kurulacağı bilgisini almıştık. Ancak, sonradan yapılan bir açıklama da; bu projenin bahçe atıkları için yapılacak kompost tesisi olduğu, hafriyat toprağı ile inşaat yıkıntı geri kazanım tesisi kurulumunun büyüksehir belediyelerinin sorumluluğunda olduğu, projenin şu an bunu kapsamamakla birlikte, Burhaniye Belediyesi’nin bu konuda sorumluluğunun bulunmadığı, ilerleyen dönemlerde de bölgede fidecilik ve çiçekçilik gibi çalışmalarla ekonomik fayda sağlanacağı ifade edilmektedir.

"Zeytinliklere zarar verecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesisler yapılamaz ve işletilemez"

Ekonomisini zaten birinci sınıf tarım arazilerindeki ürün ve zeytinliklerden sağlayan bölgede oluşacak aşırı toz, ağaçların kurumasına ve hastalanmasına neden olacaktır. Ayrıca Zeytin Yasası’na göre; zeytinlik alanlarına en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklere zarar verecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesisler yapılamaz ve işletilemez. Hakim rüzgarları da hesaba kattığımızda, toz ve gürültü kirliliği, çevresel etkileri açısından; yoğunluklu olarak besi hayvancılığının yapıldığı mahallemizde, diğer canlıları da olumsuz etkileyecektir. Bu taşınmaz üzerinde 500 civarında çam ağacı bulunmakta olup, kesilmesi durumunda ciddi bir ekolojik tahribata neden olacaktır. İleride tesisin başka kullanımlara açılması durumunda, Şahinler, Hisar, Ağacık, Yunuslar, Tahtacı, Yabancılar, Kuyumcu, Hacıbozlar, Sarılar Mahalleleri’nin de yol güzergahında olması, bu bölgenin kaldıramayacağı araç ve trafik yüküne neden olacaktır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgemizde, hayvanları otlatacağımız meraya, bu tesisin kurulması kabul edilemez. Bu topraklar dedelerimizden köyümüze kalan mirastır. Biz de bu mirasa sahip çıkarak, çocuklarımıza emanet edeceğiz. Kompostaj tesisi yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Yasal hakkımız olarak itirazlarımızı topladığımız 180 imzayı bugün, hep birlikte Burhaniye Kaymakamlığımıza ileteceğiz."