Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz'den "proje okul" atamalarına tepki: "Bu bir tasfiye operasyonu"

Haber: Mehmet Rebii Özdemir
(SAMSUN) - Eğitim İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, "proje okul" atamalarının "tasfiye operasyonu" olduğunu belirtti.
Gündüz, bir grup sendika üyesiyle birlikte, Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesinin, eğitimin kamusal bir hak olduğu ve tüm çocuklara eşit, bilimsel, laik, parasız ve nitelikli biçimde sunulması gerektiği anlayışı üzerine inşa edildiğini belirtti.
Ne yazık ki bu anlayışın özellikle son 20 yıldır sistemli bir biçimde tasfiye edildiğini söyleyen Gündüz, "Geldiğimiz noktada, kamusal eğitim ideali yerle bir edilmiş, Millî Eğitim Bakanlığı anayasal sorumluluğu olan eğitimde fırsat eşitliğini sağlama görevini açıkça reddeder hale gelmiştir. Bu ret sadece sözde değil, uygulamada da kendisini göstermektedir" dedi.
Bunun en somut örneğinin ise "proje okulları" adı altında sürdürülen politika olduğunu bildiren Gündüz, 2014'te, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından 44 okulda başlatılan ve başlangıçta "ulusal ve uluslararası projelerin yürütüleceği özel okullar" şeklinde sunulan modelin, bugün itibariyle 2 bin 318 okula ulaştığını, kapsamının büyütüldüğünü ancak içeriğinin boşaltıldığını vurguladı.
"Bu uygulama eğitimde istikrarı yok ediyor"
Gündüz, şunları kaydetti:
"Proje okulları adı altında yapılan şey, açıkça eşitsizliğin kurumsallaştırılması, öğretmenin hukuki güvencelerinin yok edilmesi, eğitimde liyakatin ve yerleşik kültürlerin tahrip edilmesidir. Bu sürecin mimarı, bugünün Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin. Daha 2014 yılında, dönemin müsteşarıyken söylediği şu sözler bugün yaşadıklarımızın habercisiydi. 'Mevzuatlar bize engel oluyor. Ama biz siyasi iradeyle hareket ediyoruz. Mevzuatlara rağmen bildiğimizi yapacağız'. Ve yaptılar. Bugün öğretmenler kıyıma uğruyor, sürgün ediliyor. Okulların yıllardır oluşan iklimi darmadağın ediliyor. Öğrencilerin sınava aylar kala alıştığı öğretmenlerinden koparılması, eğitimde istikrarı yok ediyor. Bu bir proje değil, bir tasfiye operasyonudur. Bu itiraf, aslında bütün bu sürecin siyasi ve ideolojik bir projenin ürünü olduğunu göstermektedir. Proje okulları uygulaması ile bakan, 80 bine yakın öğretmeni doğrudan kendisi seçme ve atama yetkisini elinde toplamaktadır. Yani artık öğretmenlerin bilgi birikimi, başarı belgesi, akademik unvanı ya da hizmet puanı değil, bakanın onayı belirleyicidir. Bu da açıkça, mülakat düzeninin öğretmen atamalarındaki yeni biçimidir.”
Gündüz, Samsun'un köklü okullarının bu uygulamadan etkilendiğini belirterek, “Kısmi Proje Okulu olan Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinin sadece bir bölümünde iki sınıfı proje kapsamında olmasına rağmen, proje kapsamında olmayan diğer bölüm öğretmenleri de okullarından haksız, hukuksuz, itibar ve onurları zedelenmiş bir şekilde gönderildiler. Bu sadece hukuka aykırı değil, aynı zamanda eğitimin ruhuna, okul kültürüne, öğrenci-öğretmen ilişkisine ihanettir. Samsunun köklü okulları olan Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi, Aziz Atik Fen Lisesi, Samsun Anadolu Lisesi, İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi ve diğer köklü proje okullarının öğretmenleri de aynı ihanete uğradılar" diye konuştu.