Erlau Metal’de işçilerin eylemi sürüyor: “Bir an önce toplu iş sözleşmesi masasına oturulmasını istiyoruz. İşimizi seviyoruz, sonuna kadar direneceğiz”

Erlau Metal’de işçilerin eylemi sürüyor: “Bir an önce toplu iş sözleşmesi masasına oturulmasını istiyoruz. İşimizi seviyoruz, sonuna kadar direneceğiz”

Haber: Buse ÖZBEY

(ANKARA)- Gebze’deki Erlau Metal’de işten çıkarılan Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye 23 işçinin eylemi, 12’nci gününde devam ediyor. İşçilerden Abdullah Özkoç, “Sendika hakkımız anayasal haktır, biz bunun kabul edilmesini istiyoruz. Bir an önce Birleşik İş Metal-İş Sendikamızla toplu iş sözleşmesi masasına oturulmasını istiyoruz. İşimizi seviyoruz, kapıdayız, direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Gebze'deki Erlau Metal’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Birleşik Metal-İş Sendikası’na toplu sözleşme için verdiği yetkiye itiraz eden işveren, sendika üyesi Abdullah Özkoç’u 14 Nisan’da işten çıkarmıştı. Abdullah Özkoç’un işten çıkarılmasına tepki gösterip işe alınması talebiyle eylem başlatan sendika üyesi 22 işçinin de 18 Nisan’da işlerine son verilmişti. İşçilerin, işten çıkarmalara karşı başlattığı eylem, 12’nci gününde devam ediyor.

Süreci ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Özkoç, şunları söyledi:

“Bizler Erlau Metal çalışanları olarak, bazılarımız 1,5 yıl bazılarımız da 7 yıl çalıştı. Bunca yılda kimi arkadaşlarımız baskı, mobbing, aşağılama, hakaret, küçümseme, küçük görme gibi şeylere maruz kaldık. Bunlara maruz kaldığımız için örgütlendik ve Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunduk, başvurduktan sonra yetki belgemiz 1 hafta sonra geldi. 1 haftanın sonunda işveren vekilimiz beni haksızca, hukuksuzca işten çıkardı. Benim haksızca çıkarılmamı kabul etmeyip itiraz eden arkadaşlarımız da 1 hafta sonra hukuksuzca kimisi Kod 49 kimisi Kod 45’le asılsız suçlamalarla işten çıkarıldı. Biz, sendikal hakkımızın tanınmasını istiyoruz. Sendika hakkımız anayasal haktır, biz bunun kabul edilmesini istiyoruz.

Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunuyoruz. Bakanlık bizi biliyor, mevcudumuzu görüyor. Nasıl oluyor da işverene tekrar itiraz yolu veriyor bunu anlamış değiliz. Çalışma Bakanlığı işverene, ‘ben yetkiyi verdim ama sen de itiraz et’ diyor. Bu haksızlıktır, adaletsizliktir. Bunu kabul etmiyoruz. Bir an önce Birleşik İş Metal İş Sendika’mızla toplu iş sözleşmesi masasına oturulmasını istiyoruz. İşimizi seviyoruz, kapıdayız, direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz.”