İsrail medyası: İsrail Türkiye’ye karşı Arap ülkeleri veya Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la ilişkilerini güçlendirmeli

İsrail medyası: İsrail Türkiye’ye karşı Arap ülkeleri veya Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la ilişkilerini güçlendirmeli

(ANKARA) - Suriye’de Türkiye’nin askeri üs kuracağı iddia edilen bölgelere İsrail'in hava saldırısı düzenlediği haberleri gelirken; bugün İsrail medyasında yer alan bir değerlendirmede, İsrail’in Türkiye ile potansiyel bir savaştan kaçınmak için stratejik askeri ittifaklar kurması gerektiği ifade edildi. Yeidoth Ahronoth’da yer alan değerlendirmede, bu ittifaklardan birinin Suudi Arabistan, BAE ve Mısır gibi Sünni Arap ülkeleri ile diğerinin ise Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la yapılabileceği belirtildi.

Suriye’de Türkiye’nin kontrolüne verileceği iddia edilen Tiyas hava üssüne günün erken saatlerinde İsrail tarafından hava saldırıları düzenlenmesinin ardından, bugün İsrail merkezli Yeidoth Ahronoth gazetesinde yer alan bir değerlendirmede, İsrail’in Türkiye ile potansiyel bir savaştan kaçınmak için stratejik askeri ittifaklar kurmak üzere harekete geçmesi gerektiği değerlendirmesi yer aldı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Yorum: Türkiye, İran değildir; ne izolasyon, ne ekonomi ne de etkisi açısından; Batı’da bir ayağı olan, Avrupa üzerinde büyük nüfuza sahip ve Doğu'da büyüyen stratejik bir etkiye sahip dinamik bir bölgesel güçtür.

Türkiye'nin yeni Suriye rejimi ile bir savunma anlaşmasına yaklaşmasıyla ilgili son haberler, İsrail’de ciddi endişelere yol açmalıdır. Ankara ile Şam arasındaki bir ittifak, Türkiye'nin Suriye'de askeri üsler bulundurmasına olanak tanıyacak. Bu senaryo, son yıllarda İran’ın İsrail için oluşturduğu tehditten daha büyük bir tehdit oluşturabilir.

İran’ın aksine, Türkiye bir parya devleti olarak görülmüyor. Batı ile yakın bağları var ve bir NATO üyesi... Ahmet Şara ile bağlantılı güçler aracılığıyla Esad rejimini devirmeye yönelik çabaları aktif bir şekilde destekledikten sonra, Türkiye şimdi bir fırsat görüyor; İran ve Rusya’nın Suriye’deki etkisi önemli ölçüde azalmışken, Ankara stratejik çıkarlarını savunabilir ve bölgeyi şekillendirmede daha büyük bir rol talep edebilir.

Türk askeri, NATO ittifakında ikinci en büyük orduya sahip olup, Rusya ile Orta Doğu arasında stratejik bir konumda yer almakta. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı şimdi 7 milyar doları aşmış durumda -son on yılda dört katına çıkarak- ve bunun yüzde 70'i yerli üretim. Bu, dünyanın dördüncü en büyük üreticisi olduğu insansız hava aracı (İHA) üretimini de içeriyor.

Askeri gücün ötesinde, Türkiye önemli bir askeri olmayan nüfuz gücüne de sahiptir. Avrupa'ya doğal gaz sağlayan ana boru hatlarını kontrol ediyor, bu da onu kıtanın enerji güvenliği açısından merkezi bir oyuncu haline getiriyor. Ayrıca, sınırlarında 3.5 milyondan fazla Suriyeli mülteci barındıran Ankara, Avrupa göç politikasında büyük bir etkiye sahiptir.

İsrail’in, Türkiye ile gelecekteki bir askeri çatışmayı önlemek için bölgedeki stratejik ittifaklar kurmaya yönelik proaktif bir politika benimsemesi kritik öneme sahip. Bu ittifaklardan biri, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ılımlı Sünni Arap ülkelerini kapsayabilir ve bu ABD'nin sponsorluğunda şekillenebilir.

Halihazırda harekete geçmiş başka bir önemli ittifak, Yunanistan ve Kıbrıs’ı içermekte. İsrail, her iki ülkeyle de askeri, enerji ve diplomatik alanlarda işbirliği yapmakta. Bu ortaklık, Türkiye’nin saygı göstermesi gereken net sınırlar belirlemekle kalmaz, aynı zamanda İsrail’in müttefiklerine sunduğu stratejik avantajları da gösterir.

Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail’in kuzeydoğu sınırındaki tehdidi değerlendirmek ve Ankara’nın potansiyel rolünü incelemek için güvenlik yetkililerini topladı. Bu, İsrail’in yalnızca askeri değil, diplomatik olarak da hızlı tepki verme yeteneğini test etme açısından kritik bir dönüm noktası olan bir andır; Türkiye ile ortak çıkarları belirleyerek ve bölgesel ortaklıkları kullanarak doğrudan bir çatışmayı önlemenin amaçlaması gerekiyor.’’

İsrail, Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş boyunca Suriye'ye havadan çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Şara liderliğindeki grupların Şam’daki Beşar Esad rejimini devirdiği aralık ayından bu yana Suriye’nin güneyindeki bölgelere karadan girerek buradaki hakimiyetini güçlendiren İsrail, Şam’a kuş uçuşu yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunan Hermon dağının zirvesi dahil güneydeki bazı bölgelerden çekilmeyeceğini belirtti.