Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: "Son günlerde şiddet tırmanışa geçti"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu:  "Son günlerde şiddet tırmanışa geçti"

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(YOZGAT) - Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde görev yaptığı mezbahada çıkan bıçaklı kavgada hayatını kaybeden Veteriner Hekim Volkan Lale’nin ölümünün 3’üncü yılı nedeniyle düzenlenen anma programına katıldı. Arslan, "Yükselen şiddetin devam etmemesi için, sağlıkta şiddet kapsamına mutlaka alınması gerekiyor, aksi takdirde biz korkuyoruz, endişemiz, üzüntümüz yeni Volkan Lale’ler olmamalı, olmamasını özellikle talep ediyoruz" dedi.

Veteriner Hekim Volkan Lale için Yozgat Veteriner Hekimler Odası tarafından Mehmetbeyli Köyü mezarlığındaki kabri başında düzenlenen anma programı sonrasında, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü ziyaret eden Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, burada görev yapan veterinerlerle bir araya geldi, basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, şöyle konuştu:

"Sağlıkta şiddet yasası kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor"

"Yozgat Veteriner Hekimler Odası tarafında düzenlenen Volkan Lale'yi anma programına bugün iştirak ettik. Volkan Lale, 25 Nisan 2022 tarihinde görev yapmış olduğu mezbahada bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Veteriner Hekimler görevlerini ifa ederken gerek serbest çalışanlar gerekse kamuda çalışanlar zor şartlarda, zaman zaman hem fiil hem de sözü saldırılara, şiddete uğruyorlar. Biz baştan beri şunu söylüyoruz; bu saldırılar İnşallah hayatlara mal olmaz demiştik ama çok acı belirttiğim gibi 3 yıl önce bugün Volkan Lale ebedi hayata intikal etti. Son günlerde bu şiddet tırmanışa geçti adeta, yani hem darp olayları, bir taraftan tabiri caizse sopayla, diğer tarafta ateşli silahlara kadar devam ediyor. Yetkililerimizden talebimiz yıllardan beri şu; Veteriner Hekimler sağlıkta şiddetin, yani caydırıcı olması açısından bu suçların tekerrür etmemesi, bu fiillerin tekrar etmemesi için sağlıkta şiddet yasası kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor.

Volkan Lale kardeşimiz de mezbahada halkın sağlıklı gıda tüketmesi için görevinin başında iken maalesef hayatını kaybetti. Yükselen şiddetin devam etmemesi için, sağlıkta şiddet kapsamına mutlaka alınması gerekiyor, aksi takdirde biz korkuyoruz, endişemiz, üzüntümüz yeni Volkan Lale’ler olmamalı, olmamasını özellikle talep ediyoruz. Geçen ay bir ilimizde, hasta hayvanın kesimi ya da tedavisi konusunda yapılan bir tartışmada, daha doğrusu görüşme sırasında arkadaşımız hayvanın tedavi edilmesini uygun görüyor, ‘biz bunu keseceğiz, kestireceğiz’ vesaire gibi, hem sopayla darp edildi, arkasından da ateşli silahla ateş edilerek dizinden, bacaklarından arkadaşımız yaralandı, hala tedavisi devam ediyor. Bunların bir son bulması lazım."

"Belediyelerimiz de bir an önce 4 bin veteriner hekimin istihdamı gerekiyor"

Sokak hayvanlarının sağlıklı bir yaşama kavuşabilmesi içen belediyelerdeki veteriner hekim sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bin 398 belediye var, Türkiye'de. Yaklaşık 340’ında barınak var, diğerlerinde barınak yoktur. Kamu İdaresi 2028'e kadar bir geçiş süreci tanıdı, o güne kadar barınağı olmayan belediyeler barınağı yapacaklar. Veteriner hekimleri birliği olarak, oradaki hayvan refahı şartlarının oluşturulması, asgari hijyenik ve fiziki şartların sağlanması, hastalanan hayvanlara zamanında müdahale edilebilmesi için belediyelerde çalışan veteriner hekim sayısı şu anda yetersiz. 2 bin civarında veteriner hekim çalışıyor. Bin 400 belediye var, bu veteriner hekimlerin de çoğunluğu, çalışanların Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Antalya gibi şehirlerde. Ülkemizin önemli bir kısmında, belediyelerde veteriner hekim sayısı çok az. Önceki hafta da yerel yönetimler sayın genel müdürümüze bunları arz ettik, beraber değerlendirdik. Belediyelerimiz de bir an önce 4 bin veteriner hekimin istihdamı gerekiyor, hem sahipsiz hayvanlarla hem çevre sağlığıyla yapılan çalışmaların hedefine varması için.

"Kısırlaştırma ve sahiplendirme seferberliği başlatılması lazım"

Bir de sahipsiz hayvanlarla ilgili, kırsaldaki popülasyonun, üremesinin önüne geçmek gerekiyor, kısırlaştırma konusu zaman zaman yansıyor. İyi bir kısırlaştırmanın, bir seferberliğin Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki hassasiyetini biliyoruz, Sayın bakanımızın hassasiyetini biliyoruz bir an önce bunların uygulamaya geçmesi, 3.5-4 milyon civarında sahipsiz hayvan var barınaklarda ve sokakta yaşayan. İşte bunların rehabilitasyonu, kısırlaştırılması gibi konuları dikkate aldığımızda bir kısırlaştırma seferberliği ve sahiplendirme seferberliği başlatılması lazım. Barınaklardaki hayvanlar sahiplendirilecek, bunun için de teşvik, özendirmek gerekiyor. Bunun içinde kamunun, özellikle belediyelerimizin üzerine önemli görevler düşüyor."