Bakan Göktaş, Berlin'de gurbetçilerle buluştu (2)

BAKAN GÖKTAŞ, BERLİN'DE 'KÜRESEL ENGELLİLİK ZİRVESİ'NE KATILDI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara yönelik çözümleri araştırabilmek, engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen, ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katıldı. Almanya, Ürdün ve Uluslararası Engelliler İttifakı (International Disability Alliance) ortaklığıyla düzenlenen zirve kapsamında gerçekleştirilen, ‘Herkes için Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek - Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler’ başlıklı oturumda konuşan Bakan Göktaş, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek amacıyla erişilebilirlik konusunda ülkemizde yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'ENGELLİLER HAKKINDA KANUN, BİR DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTUR'
Bakan Göktaş, erişilebilirliğin, engellilik gündeminin bir parçası değil, gündemin bizzat temeli olduğunu söyleyerek, erişilebilirliğin, engelli bireylerin haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için olmazsa olmaz olduğunu ifade etti. Türkiye'de engelli bireylerin erişilebilirliğini sağlamak üzere yapılan hukuki düzenlemeleri de hatırlatan Göktaş, "2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun, ülkemizde engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmeler sağlamış, bu alanda bir dönüm noktası olmuştur. Bu iddialı adımı, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi'nden önce atmış olduk. Bu Kanun kapsamında, 2013 yılından bu yana, binaların, yapıların, açık alanların, toplu taşıma sistemlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliğini sürekli olarak izliyoruz" açıklamasında bulundu.
Bakan Göktaş, 2014'te mevzuatın kapsamını "engelli bireylere karşı her türlü ayrımcılığı açıkça yasaklayacak" şekilde genişlettiklerini hatırlatarak, "Tüm bu adımlar, sosyal hizmetlerde hak temelli yaklaşımımıza olan güçlü bağlılığımızı ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.
'ATTIĞIMIZ ADIMLARIN TOPLUMUN HER KESİMİ TARAFINDAN BENİMSENMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Bu adımları hayata geçirirken önemli zorluklarla karşılaştıklarına da işaret eden Göktaş, "Engellilere yönelik attığımız adımların toplumun her kesimi tarafından benimsenmesini sağlamak için çalışıyoruz. İlgili tüm paydaşlarla yakın iş birliği yapıyor ve ihtiyaçları sahada doğrudan değerlendiriyoruz. Hizmet kalitesini artıracak standartlar belirliyoruz." diye konuştu.
Göktaş, 2010'da Türkiye'de ilk Erişilebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı'nı hayata geçirdiklerini belirterek, eğitimler, atölye çalışmaları ve kapasite geliştirme girişimleri ile Türkiye'nin erişilebilirlik vizyonunu yeni bir seviyeye taşıdıklarını anlattı. Erişilebilirlik Destek Projeleri ile kamu binalarının ve açık alanların erişilebilirliği için mali ve teknik destek sağlandığına da dikkati çeken Göktaş, "Erişilebilirlik Kılavuzumuz aracılığıyla erişilebilirlik standartlarının uygulanmasına öncülük ediyoruz. İşitme engelli bireylerin kamusal alanlarda iletişim kurmasını kolaylaştıran AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi'ni hayata geçirdik" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erişilebilirlik konusuna verilen önemini vurgulamak amacıyla 2020 yılının Erişilebilirlik Yılı ilan edildiğini de anımsatan Bakan Göktaş, iyi uygulamaları hayata geçiren kurum, kuruluş ve yerel yönetimlere yönelik olarak Erişilebilirlik Ödülleri Yarışması'nın yapıldığını, 2022'de de erişilebilirlik sertifikası alan mekan ve hizmetlerin, Birleşmiş Milletler onaylı 'Erişilebilirlik Logosu' ile tanınmaya başlandığını da aktardı.
'ERİŞİLEBİLİRLİK, TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUMUZUN TEMEL HEDEFLERİNDEN BİRİDİR'
"Erişilebilirlik, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun temel hedeflerinden biridir." diyen Göktaş, bu hedef doğrultusunda, kimseyi geride bırakmamak anlayışıyla 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni hazırladıklarını, 2023-2025 dönemini kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nı açıkladıklarını da kaydetti.
Tüm Eylem Planı uygulamalarını, ilgili tüm paydaşların katılımıyla sistematik ve şeffaf bir şekilde takip ettiklerini dile getiren Göktaş, "Tüm bu çabalar ve faaliyetler, erişilebilirlik konusundaki zorlukları aşmamıza ve toplumsal farkındalığı artırmamıza yardımcı olmaktadır." değerlendirmesini yaptı.
'ERİŞİLEBİLİRLİK, BİR İNSAN HAKKI'
Göktaş, erişilebilirliğin ‘insan hakkı’ olduğunu vurgulayarak, "Ancak Gazze'de bu hak, savaşın ve yıkımın gölgesinde kalıyor. Gazze'deki engelli bireyler, sağlık hizmetlerine, güvenli barınaklara ve temel ihtiyaçlara ulaşmakta büyük zorluklar yaşıyor. Bugün kapsayıcılığı yalnızca engelli bireyler için değil, tüm dezavantajlı insanlar için düşünmeliyiz. Gazze'de en temel ihtiyaçlarına dahi erişemeyen engelliler, kadınlar ve çocuklar için sesimizi yükseltmek hepimizin ortak sorumluluğudur." değerlendirmesini yaptı.
'BM İÇİNDE ENGELLİLİK ALANINDA UZMANLAŞMIŞ BİR AJANSIN KURULMASINI DESTEKLİYORUZ'
Bakan Göktaş, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek için uygulama örnekleri ve erişilebilirlik vizyonunun önemine de değinerek, "Bildiğiniz gibi, BM içinde engellilik alanında uzmanlaşmış bir ajansın kurulmasına ilişkin tartışmalar gündemdedir. Bu ajansın, özellikle erişilebilirliğin sağlanması, kapsayıcı engellilik politikalarının geliştirilmesi ve engellilik alanında kapsayıcı uluslararası iş birliğinin teşvik edilmesi konularında önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye olarak, BM içinde engellilik alanında uzmanlaşmış bir ajansın kurulmasını destekliyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)
Kadircan GÜLER/ ANKARA, (DHA)-